Aggasztóan terjed a kemény rockzenével és kábítószerrel vegyített sátánkultusz Itáliában a külvárosi fiatalok körében - erre derített fényt az a borzalmas gyilkosságsorozat, amelynek vizsgálata most folyik az észak-olaszországi Varese ügyészségén.

A 19 éves Chiara Marino és a 16 éves Fabio Tollis holttestére május végén bukkantak rá a nyomozók az északolasz Varese megyei Somma Lombardóhoz közeli erdőben, két méter mélyre ásott sírokban. A két fiatal hat éve, 1998 januárjában tűnt el. Utoljára egy pizzériából látták kilépni őket társaikkal, A Sátán Bestiái nevű alkalmi heavy metal rockegyüttes más tagjaival. A nyomozás akkor eredménytelenül zárult, ám az idén egy újabb gyilkosság nyomra vezette a csendőröket és a vizsgálatot irányító Antonio Pizzi ügyészt. Az áldozat ismét egy fiatal lány, Mariangela Pezzotta volt, akit közelről lelőttek, majd ásóval szétverték a fejét. A helyszínen talált jelek alapján a csendőrök rituális gyilkosságra gyanakodtak, és első számú gyanúsítottjuk a lány egykori barátja, a 27 éves Andrea Volpe volt, A Sátán Bestiái együttes oszlopos tagja, aki eleinte tagadott, majd a kihallgatások alatt megtört. Vallomása éveken át tartó borzalmas gyilkosságsorozatot tárt fel, többek között Chiara és Fabio "megbüntetésére" is fényt derített.

A nyár közepéig a banda további négy tagja került rács mögé, egyikük a gyilkosságok elkövetésekor még fiatalkorú volt. Hiányoztak azonban a hangadók és vezetők: a banda feje, a gyilkosságok szervezőjének tartott 26 éves Nicola Sapone és a sátánista kultuszt terjesztő "főideológus", Paolo (Ozzy) Leone, aki Ozzy Osbourne rockénekesről kapta becenevét, akiket újabb bizonyítékok begyűjtése nyomán augusztus közepén vettek őrizetbe. Vallomásaik további öt-hat, eddig öngyilkosságnak vagy fatális közlekedési balesetnek elkönyvelt halálesetre, fiatalok barbár meggyilkolására vagy halálba kergetésére vetettek fényt, olyanokéra, akik valamennyien a sátánista banda áldozatai.

A nyomozás alapján eddig összeállt kép szerint a banda kemény magjához 10-14 fiatal tartozott. Zárt klánt alkottak, szigorú belső hierarchiával: az alávetettek korlátlan engedelmességgel tartoztak a néhány főnöknek. Ami összehozta őket, a kemény rockzene imádata és a kábítószer (kokain és LSD). A csoporton belüli alávetettség szexuális jellegű is volt, a lányoknak korlátlanul oda kellett adniuk magukat a fiúknak, néha kábítószerrel fűszerezett csoportos orgiák keretében. És az alávetettség kínzások elszenvedését is jelentette: a főnök megkínoztathatta vagy halálra ítélhette a csoport belső törvénye ellen vétő tagokat, akiket - mint Chiarát és Fabiót - rituális szertartás keretében áldoztak fel.

Chiarát tőrökkel szurkálták agyon olyan brutálisan, hogy a penge beletörött a mellkasába, Fabio fejét kalapáccsal verték szét, Sapone a vérében oltotta el cigarettacsikkét. "A gyilkosságokat általam eddig soha nem tapasztalt vadsággal és kegyetlenséggel követték el, a cél a minél nagyobb fájdalom okozása volt a rituális szertartás keretében. A főnök élet és halál ura volt. Ezek a távlatot vesztett fiatalok, akik az életben jelentéktelen senkik - Sapone vízvezeték-szerelő, Leoni eladó egy szupermarket halaspultjánál -, itt mindenhatónak érezhették magukat" - magyarázta a borzalmas tettek felfedezni vélt indítékait Pizzi ügyész a Raiuno olasz közszolgálati televízióban.

A Sátán Bestiái valamennyien lefelé fordított keresztet és egy körbe rajzolt ötágú csillagot, a sátánisták jelvényét tetováltatták testükre. Az Olaszországban időről időre felbukkanó kultusz eszméit Leoni terjeszthette el közöttük, az ő - néhány évvel ezelőtt meghalt - apja ugyanis már 1985-ben sátánista rítus keretében elkövetett gyilkosságba keveredett. A hierarchia koncentrikus volt: a kemény magot egy tágabb kör vette körül, a bizalmas barátoké, akik tudták, mi folyik a Somma Lombardo melletti erdőben, de nem beszéltek róla, és egy még tágabb olyan, amelynek tagjai nem tudtak a szertartásokról és rituális gyilkosságokról.

A büntetés azokat sújtotta, akik "árulókként" kifecsegtek egyet-mást viselt dolgaikról, vagy akik szabadulni igyekeztek a nyomasztó társaságból. Erről Elisabetta Ballarin, Volpe barátnője és az egyik, öngyilkosságba kergetett fiatal nővére beszélt kihallgatóinak. A banda sorra járta a Milánó és Varese közötti sűrűn lakott iparvidék éjszakai mulatóit, keményrock-koncertjeit. A vonzáskörükbe kerülteket először "kipróbálták": a kocsmában eléjük tett sörbe LSD-tablettákat dobtak, amitől az illető annyira elszédült, hogy végül már beszélni sem tudott. A kemény magba az kerülhetett be, akit a főnökök befogadtak. Pénzt a néhány, jómódú családból érkezett bandatagtól kaptak, egyfajta "tagdíjként"; ők rendszerint szüleik bankszámláit csapolták meg, de a nyomozás valószínűsíti, hogy kábítószer-terjesztés révén is tettek szert jövedelemre.

Az erdei szertartások helyszínén egy nagy körbe, dél felé tájolva berajzolták az ötágú csillagot; a csúcsoknál álltak a főnökök, belül a csoporthoz tartozók gyertyákkal, fekete csuklyákban. Középre tették a gyűlölt vagy büntetendő személy fényképét, személyes tárgyait a sátán átkáért fohászkodva. Akire kimondták az ítéletet, annak hamarosan vesznie kellett. Chiara és Fabio kétméteres sírgödrét előre megásták, az egyik vallomás szerint az áldozatok még lélegeztek, amikor betemették őket. A nyomozók most olyanok tanúvallomásait is gyűjtik, akik csak látásból ismerték a Somma környékén garázdálkodó bandát. A helyi bár vendégei közül például sokan emlékeznek, mik voltak Sapone és Volpe kedvenc zeneszámai, amelyek éjszakákon át bömböltek teljes hangerővel autórádiójukból: az amerikai Slayer hardmetal-együttes A pokol vár ránk című, 1985-ös albumának úgynevezett "halálos rock" dalai. Az egyik arra biztatja hallgatóit: Öljetek csak... a sátán törvénye diktál.

Olaszországban, ahogyan Franciaországban is, régi gyökerei vannak a különféle sátánista kultuszoknak, amelyek az álszentnek tartott hivatalos morállal szembeni tiltakozást, lázadást fejeznek ki. Szakértők ma mintegy 5 ezerre teszik - jórészt 17-25 éves - híveik számát, akik zárt csoportokba szerveződnek. "Egyre nagyobb számban csapódnak talajt veszített, kábítószeres fiatalok e szektákhoz, ez az igazán új és aggasztó fejlemény" - mondta a Reuters hírügynökségnek Maria Matioti, a római La Sapienza Egyetem oktatója, aki szociológusként foglalkozik a jelenséggel. Matioti szerint az sem véletlen, hogy Észak-Olaszországban bukkant fel ez a borzalmas banda, mivel délen még erősebb a hagyományőrzés és a családi összetartás. Michele Tollis - Fabio elkeseredett apja - szerint a nyomozás még csak a legelején tart, az igazi borzalmakra (8-10 további gyilkosságra) és a mélyebb háttérre ezután kellene fényt deríteni.

MAGYAR PÉTER

Itt a hibrid Suzuki Vitara: 5 millió forinton nyit az esztergomi újdonság

Itt a hibrid Suzuki Vitara: 5 millió forinton nyit az esztergomi újdonság

Szupererőt ad a szemeknek az új kontaktlencse, a sötétben is lát vele az ember

Szupererőt ad a szemeknek az új kontaktlencse, a sötétben is lát vele az ember

Pénzbüntetést kérnek az Ungváry Krisztiánt megtámadó férfira

Pénzbüntetést kérnek az Ungváry Krisztiánt megtámadó férfira

Sztrájkkal fenyegetnek a pécsi buszsofőrök

Sztrájkkal fenyegetnek a pécsi buszsofőrök

Pénzesőt zúdított az UEFA a legnagyobb európai fociklubokra

Pénzesőt zúdított az UEFA a legnagyobb európai fociklubokra

Már csak az előzenekarért is érdemes menni az Aerosmith koncertre

Már csak az előzenekarért is érdemes menni az Aerosmith koncertre