A brit és a kenyai hatóságok is vizsgálatot indítottak egy londoni központtal működő egyház ellen, amelynek vezetője azt állítja, hogy terméketlen házaspárokat juttat gyermekáldáshoz - imával. A gyanú szerint a csodás esetek hátterében egyszerű gyermekkereskedelem áll.

Michael és Eddah Oderának meggyőződése, hogy a szerencsés véletlennek köszönhetik gyermekeiket. A kenyai házaspár - mindkét tagja az ötvenes éveiben jár - egy 1985-ös sikertelen terhesség után már végképp lemondott arról, hogy családja kiteljesedhet, amikor öt éve egy beteg rokonuknak segítséget keresve felfedezték Gilbert Deya egyházát. Azért fordultak az önmagát érseknek kikiáltó evangélikus tiszteleteshez, mert az a KTV nemzeti tévéadón rendszeresen közvetített műsorában egyebek között isteni gyógyulásokról is beszámolt. Azt nem tudni, mi lett a beteg unokatestvér sorsa, azt viszont maga Michael Odera írta le a felekezet internetes honlapján, hogy a tiszteletes hitvese, Mary Deya már az első találkozásukkor megdöbbentette őket, amikor minden előzmény nélkül közölte: a feleség várandós. Korábban sohasem látták egymást, így nem tudhatott problémájukról az asszony, aki rátette a kezét Eddah hasára, és a gyermek megmozdult - írja lelkendezve a férj, aki ma már 13 gyermek apjának vallja magát. A változó koron rég túlesett hitvesénél ugyanis egymást követték az "isteni terhességek". Az első "csodababa" 1999 nyarán született, aztán 12 másik követte. Volt olyan eset, hogy hét hónap telt el két állítólagos szülés között, de olyan is, hogy háromhavonta jöttek a kicsik, miközben az orvosi vizsgálatok egyetlenegyszer sem mutatták ki a terhességet.

Hasonló biológiai képtelenségről számolt be Gilbert Deya egy Nagy-Britanniában élő nigériai asszony, Edith Ezedom esetében is: tavaly szeptemberben, októberben és idén júniusban is gyereke született, és most várja a következőt - írta közleményében, és hozzátette: video- és fényképfelvételek is készültek hasonló, csodás módon teherbe esett asszonyok szüléséről. Az egyházi férfiú azért kényszerült védekezésre, mert a BBC rádió Face the Facts (Szembesülj a tényekkel!) című műsora a minap dokumentumriportban hívta fel a figyelmet gyanús ügyleteire. A beszámoló szerint a kenyai születésű Deya imádsággal űzi el a démonokat a terméketlen vagy a szüléshez már idős asszonyokból, majd közli velük, hogy Jézusnak köszönhetően áldott állapotba kerültek, és Nairobi valamelyik zugklinikájára utaztatja őket, ahol aztán megtörténik velük a "csoda".

Brit jótékonysági szervezetek azt gyanítják, hogy a megmagyarázhatatlan esetek nagyon is megmagyarázhatóak: minden bizonnyal kenyai csecsemőket igyekeznek ily módon illegálisan Európába juttatni. Erre utal az a tény is, hogy a legutóbbi, egy londoni házaspárnak tulajdonított babát a hatóságok nem engedték ki Kenyából, mert a DNS-vizsgálat szerint semmi köze "szüleihez", és születési anyakönyvi kivonata is hamisítványnak bizonyult. A Kenyai Orvosszövetség "a tudomány törvényeinek ellentmondó" állítások teljes körű kivizsgálását sürgette, mire a rendőrség nemrég elrendelte 11 másik "csodagyerek" DNS-tesztjének elvégzését is, majd múlt pénteken megszállta Deya nairobi házát, és feleségét őrizetbe vette. Tíz ott élő gyermeket árvaházban helyeztek el mindaddig, amíg nem tisztázódik kapcsolatuk a tiszteletessel. Ugyancsak utána kíván járni az ügynek az ENSZ gyermekalapja, és határozott fellépést követel a brit Szülészek és Nőgyógyászok Királyi Társasága, valamint az anglikán egyház is. "Bajos, ha csodának állítanak be valamit, ami valószínűleg egyszerű bűncselekmény" - mondta a BBC-nek Dominic Walker, a dél-angliai Monmouth püspöke, és kifejtette: hisz ugyan a csodákban, de abban nem, hogy valakinek tőle genetikailag teljesen különböző gyermeke születhet.

A gyermekcsempészet vádját Deya persze visszautasítja, és nemrég Nairobiban bemutatott a nyilvánosságnak egy tízhetes "csodababát", valamint állítólagos anyját, egy szemmel láthatóan várandós asszonyt. Az őt ért bírálatokat a sátán művének nevezve kijelentette: nincs abban semmi rendkívüli, ha nem egyezik a szülők és a gyermek DNS-képe. Az ő segítségével megfogant csecsemők ugyanis voltaképpen istentől származnak, az égiek akaratában pedig nem kell földi logikát keresni.

A brit szülész- és nőgyógyászszövetség képviselője viszont úgy véli, hogy Deya egyszerűen kihasználja a terméketlen házaspárok sérülékenységét, gyermek utáni kétségbeesett vágyát, méghozzá - úgy tűnik - igencsak hatékonyan. A jelentések szerint a "csodák" nyomán csak úgy dőlnek az adományok a Nagy-Britanniában 1996-ban jótékonysági célokkal bejegyzett egyházhoz, amely az egyik leggyorsabban bővülő vallási közösséggé vált: csak a szigetországban 36 ezer hívet és 14 gyülekezetet számlál, de jelen van másutt is Európában, illetve Afrikában és Ázsiában. Deya mindent elkövet azért, hogy minél befolyásosabb emberként tüntesse fel magát: a felekezetének honlapján látható fotókon például hol saját repülőgépe előtt pózol, hol pedig II. Erzsébet angol királynő, III. Mswati szváziföldi uralkodó vagy a volt kenyai elnök, Daniel arap Moi társaságában szerepel. Noha négy éve már folyt egy - igaz, különösebb következmények nélkül zárult - vizsgálat a tiszteletes ellen, mert a gyanú szerint kisgyermekeken hajtott végre ördögűző szertartásokat, híveit ez sem riasztja el. Több beszámoló is szól arról, hogy a tagok jövedelmük tíz százalékát áldozzák a felekezetnek, így az nem szűkölködik az anyagi javakban. Liverpoolban, Londonban és Manchesterben vannak ingatlanjai, sőt a főváros délkeleti részén éppen most építenek egy új templomot nem kevesebb mint egymillió fontért.

Monitor

Kisded-diplomácia

A német-orosz együttműködésnek, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gerhard Schröder német kancellár barátságának...

Tízezer forintra drágul a cigaretta Ausztráliában

Tízezer forintra drágul a cigaretta Ausztráliában

Karácsony örül Vitézy kinevezésének

Karácsony örül Vitézy kinevezésének

Megalakult a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete

Megalakult a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete

Schobert nem osztja meg a politikusokat, mindenki támadja

Schobert nem osztja meg a politikusokat, mindenki támadja

Így még nem látta az ausztrál tűzvész pusztítását: előtte-utána fotók

Így még nem látta az ausztrál tűzvész pusztítását: előtte-utána fotók

Kibékülhet, összeállhat a Párbeszéd és az LMP?

Kibékülhet, összeállhat a Párbeszéd és az LMP?