A Dél-afrikai Köztársaságban házi őrizetbe helyeztéka volt brit miniszterelnök, Margaret Thatcher fiát.Az üzletembert azzal gyanúsítják, hogy köze volt egy, az egyenlítői-guineai államfő elleni puccskísérlethez.

Az ágyból ugrasztották ki Mark Thatchert a dél-afrikai rendőrségi elitalakulat, a Skorpiók emberei, amikor múlt szerdán reggel hétkor megjelentek fokvárosi házában. A volt brit miniszterelnök, Margaret Thatcher 51 éves fia csak annyi időt kapott, hogy rendbe szedje magát, majd őrizetbe vették, villáját pedig átkutatták, és egy kartondoboznyi iratot szedtek össze a nyomozók. Az ifjabb Thatchert azzal gyanúsítják, hogy pénzzel támogatott egy, a tavasszal meghiúsított puccskísérletet, amelyet az olajban rendkívül gazdag nyugat-afrikai miniállam, Egyenlítői-Guinea elnöke, Teodoro Obiang Nguema ellen szerveztek. Ha ez igaz, akkor a zsoldostevékenységet tiltó dél-afrikai törvény két pontját is megsértette, amiért 15 évi börtönt is kaphat, ha pedig kiadnák az egyenlítői-guineai hatóságoknak - ami az elemzők szerint biztosan nem következik be -, ott akár halálra is ítélhetnék. Noha a rendőrség egyik szóvivője a The Guardian brit napilap beszámolója szerint kijelentette, elegendő információt találtak ahhoz, hogy a vádat bizonyítani tudják, Mark Thatchert kétmillió rand (1 rand = 30 forint) óvadék fejében szabadlábra helyezte a bíróság, de - miközben ügyének tárgyalását november 25-ére tűzte ki - bevonta útlevelét és megtiltotta, hogy elhagyja lakhelyét.

Márciusban a zimbabwei Harare repülőterén 69 férfit tartóztattak le az államcsíny előkészítésének gyanújával (HVG, 2004. március 27.), az egyenlítői-guineai fővárosban, Malabóban pedig tizenkilencen - köztük 14 külföldi állampolgár - várják az ítéletet abban a perben, amelyet ugyanilyen vádakkal indítottak ellenük. Állítólag ez utóbbiak egyike, Nick de Tuit, a dél-afrikai hadsereg egykori felderítőtisztje vallotta azt, hogy Mark Thatcher, aki a kilencvenes évek végén telepedett le Fokvárosban, hajlandónak mutatkozott megvásárolni egy helikoptert a puccsistáknak. A bűnügyi rendőrség szerint Thatcher 153 ezer fontot áldozott volna erre a célra, de ezt ő maga tagadja. "Minden vádpontban ártatlan vagyok. Csakúgy, mint eddig, ezután is együttműködöm a hatóságokkal az ügy megoldásában" - idézte szóvivője által közzétett nyilatkozatát a The Daily Telegraph londoni napilap.

Erősíti viszont a gyanút Mark Thatcherrel szemben, hogy az üzletember közismerten jó barátságban áll a Hararéban fogva tartott Simon Mann-nal, a háborús bizniszben jól ismert vállalkozóval, a brit elitalakulat, az SAS egykori tisztjével, akit az államcsínykísérlet egyik szervezőjének tekintenek. Fokváros egyik elegáns negyedében, Constantiában csak néhány utcányira laknak egymástól, és Mann - "Scratcher", vagyis "Karmoló" gúnynéven - említést tesz barátjáról is egy, feleségéhez a börtönből kicsempészett levélben, amelyben sürgette, hogy pénzes támogatói vessék latba befolyásukat kiszabadulása érdekében. Noha ismerősei szerint a Thatcher fiú az őrizetbe vétele előtti két hétben folyamatosan kapcsolatban állt a hatóságokkal, a helyzetét igencsak rontja, hogy eközben minden jel szerint Dél-Afrika elhagyására készült. A The Daily Telegraph beszámolója szerint piacra dobta úszómedencés, ötszobás villáját, amelyet 15 éve, még az apartheid rendszer idején nem egészen 100 ezer fontért vásárolt, most viszont szakértők szerint 1,3 millió fontot ér, és eladta négy autóját. Texasi származású feleségének, Diane-nak és két gyermekének, a 15 éves Michaelnek, illetve a 11 éves Amandának az Egyesült Államokba szóló repülőjegyet vásárolt, házában pedig a behatoló rendőrök összecsomagolt bőröndöket találtak. A nagy készülődés magyarázatául hirtelen három változattal is előállt Thatcher környezete: londoni barátai szerint hitvese kedvéért akart áttelepülni az Egyesült Államokba, ügyvédei azt nyilatkozták, hogy Fokvárosban maradt volna, de kisebb házba akart költözni, mert gyermekeit amerikai iskolába küldte, a Channel 4 tévécsatorna viszont úgy értesült, hogy egy ismeretlen telefonálótól életveszélyes fenyegetést kapott Simon Mannhoz fűződő barátsága miatt.

A 79 éves Margaret Thatcher megszakította amerikai nyaralását, amikor értesült fia gondjairól, de közölte: nem készül Dél-Afrikába, bízik az ottani igazságszolgáltatás tisztességében. Tanácsadói azonban minden jel szerint igyekeznek kihúzni a slamasztikából a fiút, akiről egyébként úgy hírlik, hogy üzletemberként (vagyonát 60 millió fontra becsülik) sohasem szégyellte felhasználni anyja nevét és kapcsolatait. Most reményt adhat neki az is, hogy brit sajtójelentések szerint ellentmondásos az a vallomás, amelynek alapján meggyanúsították, és azt is feltételezik, hogy a hatóságok azért dobták be a nevét, mert így akartak politikai súlyt adni a puccskísérlet vádjának, amely összeomlani látszik. A hararei bíróság múlt pénteken - a várakozásoknak megfelelően - igencsak enyhe döntést hozott: Simon Mannt törvénytelen fegyverbeszerzésben bűnösnek találta ugyan, de több mint hatvan társát felmentette, illetve többségüket kizárólag a beutazási szabályok megsértéséért vonja majd felelősségre.

Ugyanakkor a feltételezett szervezkedéssel más brit állampolgárokat is hírbe hoztak, akiknek névsorát a The Guardian össze is állította. E szerint már kezdettől fogva a Chelsea-ben élő, libanoni születésű, brit-szenegáli állampolgárságú Ely Calilt tartották az akció első számú háttéremberének, de összefüggésbe hoztak az üggyel két brit és egy olasz üzletembert, illetve egy Dél-Afrikában élő könyvelőt is. Sőt, állítólag a sikeres regényíró, a brit parlamenti felsőház botrányhőse, a hamis vallomásért kiszabott börtönbüntetéséből nemrég szabadult Lord Jeffrey Archer is 74 ezer fontot utalt át Mann számlájára.

Nézné a végrehajtó, mire mennek a felcsúti tao-pénzek, csak nem tudja megnyitni a pendrive-ot

Nézné a végrehajtó, mire mennek a felcsúti tao-pénzek, csak nem tudja megnyitni a pendrive-ot

Visszafizeti a szabadságmegváltásért kapott pénzt Trócsányi László

Visszafizeti a szabadságmegváltásért kapott pénzt Trócsányi László

Jön az In Flames

Jön az In Flames

Nagyjából olyan drága az élet Budapesten, mint Vlagyivosztokban

Nagyjából olyan drága az élet Budapesten, mint Vlagyivosztokban

Öngyilkos lett egy férfi a szerb parlament lépcsőjén

Öngyilkos lett egy férfi a szerb parlament lépcsőjén

Készülődhetnek az Apple-rajongók, hamarosan érkezik egy új iPhone

Készülődhetnek az Apple-rajongók, hamarosan érkezik egy új iPhone