Aggasztó tempóban nő a szeszes italok fogyasztása Finnországban, ahol aki a pohárhoz nyúl, az hagyományosan a teljes lerészegedésig iszik. A mértéktelen poharazgatásnak a korábbi importkorlátok idei felszabadítása és a jövedéki adók csökkentése is kedvez.

Helsinkiben csak a 18 évesnél idősebb vendégeket engedik be a szeszes italt árusító bárokba, sőt akad olyan szórakozóhely is, ahol 20 vagy 24 év a korhatár. De hiába a fiatalok távol tartása a kocsmáktól, tavaly a finnek fejenként csaknem 2,4 liter égetett szeszt vásároltak, amivel messze lekörözték a ranglistán 1,6 és 1,4 literrel második, illetve harmadik helyre került dánokat és izlandiakat - tette közzé augusztus elején az észak-európai országok alkoholfogyasztásáról szóló felmérésében a helsinki Nemzeti Szociális és Egészségügyi Kutatóintézet (Stakes). "Idén akár további 25-30 százalékkal is nőhet a hazai fogyasztás" - jósolta a HVG kérdésére Esra Österberg, a Stakes munkatársa. Szerinte a sörök és a borok forgalma is jelentősen emelkedik majd, így az egy főre eső teljes alkoholfogyasztás Finnországban a tavalyi 9,4 litert túlszárnyalva az idén akár a 10,5-10,8 litert is elérheti. A 4,7 százalékosnál magasabb alkoholtartalmú italok bolti kiskereskedelmére egyedül jogosult állami cég, az Alko Oy forgalma 5,9 százalékkal, árbevétele pedig az adókat nem számítva 7,9 százalékkal nőtt. Így az első fél évben 486 millió eurót kasszíroztak. Csak égetett szeszből az egy évvel korábbinál 18 százalékkal többet, közel 14 millió litert adott el az országszerte több mint 300 üzletet működtető Alko. Österberg szerint a gyengébb söröket forgalmazó élelmiszerboltok, benzinkutak és nonstop üzletek forgalma is hozzávetőleg 10-15 százalékkal nőtt az év eleje óta.

A nyakló nélküli nyakalás terjedése az év elején kezdődött Finnországban, amikor megszűnt az Európai Unió más tagállamaiból adómentesen behozható szeszes italok mennyiségi korlátozása, majd jelentősen csökkent a belföldön vásárolt alkohol adótartalma is. Januárban ugyanis lejárt az a derogáció, amelyet Finnország 1995-ben kapott az EU-tól; eddig a finnek személyenként legfeljebb egy liter égetett szeszt, öt liter bort és 64 liter sört vihettek haza adómentesen az EU-tagországokban tett kirándulásukból. Az igazi problémát azonban a közeli Észtország májusi uniós csatlakozása jelentette, amivel megszűnt az onnan származó alkohol behozatalának minden korlátozása. Májusig a finnek alkalmanként csak egy liter égetett szeszt, két liter bort és 16 liter sört hozhattak haza a Finn-öböl túlpartjáról, de még így is megérte átruccanni: a finn egészségügyi és szociális minisztérium adatai szerint tavaly több mint 2,4 millió finn "vodkaturista" utazott a komppal két óra alatt elérhető Észtországba. Zsebimportként kétmillió liter égetett szeszt, hárommillió liter bort és több mint 20 millió liter sört fuvaroztak haza, hiszen a tallinni üzletekben akár 30-70 százalékkal olcsóbban juthattak hozzá kedvelt nedűikhez. Tallinni adatok szerint az Észtországban eladott szeszes italok 15-20 százalékát külföldiek vásárolták meg, nem számítva a tax-free üzletek forgalmát.

Az észt import megugrásának és a finnországi feketepiac kibontakozásának elkerülése érdekében a helsinki kormány márciusban a hagyományosan magas hazai alkoholadók csökkentése mellett döntött. A szeszes italok jövedéki adóját átlagosan 33 százalékkal mérsékelték, de a legnépszerűbb toroköblítők - köztük a 40 százalékos alkoholtartalmú vodka - adóterhe 44 százalékkal lett alacsonyabb. Ám az italárak adótartalma Finnországban még így is jóval nagyobb, mint Észtországban, ahol például a vodka jövedéki adója alig több mint egyharmada a finnországinak. Ezért nem meglepő, hogy az EU-csatlakozás után ugrásszerűen megnőtt Észtországban a szeszes italok eladása; már júniusban 40 százalékkal több jövedéki adó folyt be ebből az államkasszába, mint egy évvel korábban.

Mégis vihart kavart az adócsökkentés finn politikai körökben: a parlamenti pártok közül a kereszténydemokraták, a svéd néppárt és a zöldek is az adókulcsok azonnali felsrófolását követelik, mert szerintük a fogyasztás emelkedése bűncselekmények és egészségügyi problémák elszaporodásához vezet - nem is beszélve a kieső adóbevételekről, amelyek évente több mint kétmilliárd eurót tesznek ki. A centrumpárti Matti Vanhanen miniszterelnök szerint viszont az alkoholadó újabb parlamenti vitájával meg kell várni a fogyasztásnövekedés hatásait vizsgáló kutatások eredményeit.

A Stakes becslése szerint mindenesetre a fogyasztás növekedése miatt a májbetegek száma az idén akár 15 százalékkal is nőhet, a közvetlenül a túlzott alkoholfogyasztáshoz köthető halálesetek száma a tavalyi 300-ról az év végére megduplázódhat. Österberg szerint az 5,2 milliós Finnországban körülbelül négyszázezren küzdenek alkoholproblémákkal, ám ez a szám az idén jelentősen emelkedhet. A rendőrségi statisztikák is lesújtóak: a finn belügyminisztérium adatai szerint az idei év első hat hónapjában a tavalyinál 23 százalékkal több ittas vezetésből fakadó balesetet regisztráltak. A Stakes legutolsó adatai szerint egyébként Finnország 2001-ben több mint hárommilliárd eurót költött az alkohol okozta egészségügyi és szociális problémák kezelésére. "Az alkohol okozta ártalmak együtt nőnek a fogyasztással. A kormány tudta ezt, amikor az adócsökkentésről döntött" - mondta a HVG-nek Marjatta Montonen, a finn egészségügyi és szociális minisztérium programvezetője. "Az import növekedése miatt az adócsökkentés nélkül is emelkedett volna a fogyasztás, a kieső bevétel viszont gondot okozott volna a kormány és a piaci szereplők számára" - tette hozzá. Szerinte a 10 liter feletti fejenkénti alkoholfogyasztással Finnország az európai középmezőnybe tartozik, a gondot inkább az okozza, hogy a finnek legtöbbször a teljes lerészegedésig isznak. "Ennek a jelenségnek több oka is lehet, de valószínűleg hősként tisztelnék Finnországban azt, aki pontosan be tudná mutatni, melyek ezek."

A finn kormány tavaly októberben hároméves programot fogadott el az alkohol által okozott ártalmak csökkentésére. A Montonen felügyelete alá tartozó, 2007-ig érvényes alkoholprogram alapvető célja a fogyasztás visszaszorítása, a gyermekek, illetve a családok védelme, valamint az alkohol okozta egészségügyi és szociális problémák csökkentése. A teendőket a minisztérium az önkéntes résztvevőkkel aláírt kétoldalú megegyezésekben fekteti le. Júniusig 47 civil szervezet, a legnagyobb egyházak, egészségügyi szakmai szervezetek, 17 önkormányzat és a Finn Szállodák és Éttermek Szövetsége is csatlakozott a programhoz. "A fogyasztás csökkentése az adók emelése nélkül nehéz feladat lesz, de az is sokat számít, milyen lépéseket tesznek a szomszédos országok, főképp Svédország és Észtország" - mondta Montonen. A Helsingin Sanomat című finn napilap szerint a skandináv országokban mindenütt gondot okozó magas alkoholfogyasztás kérdése várhatóan az észak-európai országok novemberi találkozóján is napirendre kerül. Az első lépést Észtország már meg is tette: a tallinni kormány augusztusban bejelentette, hogy jövő évtől 15 százalékkal emeli a szeszes italok jövedéki adóját.

FINCZICZKI BÉLA / HELSINKI

Baleset és torlódás az M7-esen a főváros előtt

Baleset és torlódás az M7-esen a főváros előtt

Újratervezés a pesti Harlemben: mit hoztak a felújítások?

Újratervezés a pesti Harlemben: mit hoztak a felújítások?

Lecserélik a Samsung mobilos főnökét

Lecserélik a Samsung mobilos főnökét

Kimondták: Magyarország digitálisan szabad, de vannak helyek, ahol a kattintás már bűn

Kimondták: Magyarország digitálisan szabad, de vannak helyek, ahol a kattintás már bűn

A nap autós videója: 94 éves nagymama a Teslában, ami önálló életre kel

A nap autós videója: 94 éves nagymama a Teslában, ami önálló életre kel

Tízezrével hullanak el a madarak a klímaváltozás miatt

Tízezrével hullanak el a madarak a klímaváltozás miatt