Tetszett a cikk?

A múlt hét végén kijutott a természet tombolásából Japánnak is, ahol vasárnap két földrengés lökéshullámait is érezték.

A múlt hét végén kijutott a természet tombolásából Japánnak is, ahol vasárnap két földrengés lökéshullámait is érezték. A földmozgások epicentruma a szigetország partjaitól több száz kilométerre, a tenger vize alatt volt, ám a Richter-skálán 6,9-es, illetve 7,3-as erősségű rengés lökéshullámai Oszakáig, Kiotóig, Nagojáig, sőt Tokióig is elértek. Nagyobb károkról ugyanakkor nem szólnak a híradások, és csak 38 személyi sérülést jelentettek.

Japán egyébként olyannyira földrengésérzékeny régióban fekszik, hogy területén átlagosan ötpercenként van valamilyen szeizmikus mozgás. A statisztikai adatok azt is rögzítik, hogy ezt az országot éri a világon regisztrált, a Richter-skálán 6-os erősségűnél nagyobb földmozgások ötöde. Márpedig az ilyenek sűrűn lakott területeken óriási károkat okozhatnak, mint tette 1995-ben az a 7,2-es erősségű rengés, amely a Japán nyugati részén található Kobéban mintegy 6400 halottat hagyott maga után.

Lapzártánk után várták, hogy - miután Okinava szigetén pusztított - eléri Japán területének többi részét a 140 kilométeres sebességgel tomboló Szongda tájfun. Jóllehet, a régióban az igazi "tájfunszezon" még csak most kezdődik, az idén már az éves átlag duplájának számító hat ilyen szélvihar érte el a szigetországot. Május óta egyébként Japán mellett Dél-Koreában, a Fülöp-szigeteken, Tajvanon és Kínában több száz halálos áldozata van az épületeket romba döntő és a vízfüggönyszerű esővel folyókat a medrükből kiléptető tájfunoknak. A trópusi özönvíz miatti áradások és földcsuszamlások csak a hét végén legalább ötven ember halálát okozták Kína délnyugati tartományában, Szecsuánban, amelynek egyes részein 24 óra leforgása alatt több mint 25 centiméter csapadék hullott.

Monitor

Szélnek eredtek

Minden idők legnagyobb evakuálását hajtották végre a múlt héten Floridában, amelyen végül is a vártnál kisebb erővel söpört végig a hét végi hurrikán. Frances három héttel követte a pusztítóbb erejű Charleyt, és egy héttel előzte meg Ivant.

Ellehetetlenítené a nemváltás lehetőségét a kormány

Ellehetetlenítené a nemváltás lehetőségét a kormány

Elszállt magától: belebukott a fehér felsőbbrendűség hirdetésébe a repülés úttörője

Elszállt magától: belebukott a fehér felsőbbrendűség hirdetésébe a repülés úttörője

Most már a Sydney-i Operaházba is beülhet otthonról

Most már a Sydney-i Operaházba is beülhet otthonról