Tetszett a cikk?

"A követelések ügyét egyszer s mindenkorra lezártuk a lengyel-német kapcsolatokban" - jelentette ki kormánya múlt...

"A követelések ügyét egyszer s mindenkorra lezártuk a lengyel-német kapcsolatokban" - jelentette ki kormánya múlt keddi ülése után a lengyel miniszterelnök, és néhány nappal korábban hasonlóan nyilatkozott a német kancellár is. Marek Belka és Gerhard Schröder arra reagált, hogy az utóbbi hetekben egyfajta "követelésháború" alakult ki Berlin és Varsó között.

Az éles megfogalmazásoktól sem mentes vitát az robbantotta ki, hogy egy, a második világháborús zsidó kártérítési igényeket érvényesítő szervezet, a Jewish Claims Conference mintájára Düsseldorfban létrehozott csoport, a Preussische Treuhand (PT), amely a háború után Lengyelországhoz csatolt német területekről kitelepített több millió ember érdekeinek képviseletét tűzte ki céljául, augusztus elején bejelentette: pereket indít az elűzöttek egykori tulajdonának visszaszerzéséért. Rudi Pawelka, a négy éve alapított és körülbelül ezer tagot számláló tömörülés vezetője elmondta, hogy október-novemberben mintegy tíz keresetet kívánnak benyújtani lengyel törvényszékekhez, illetve a luxembourgi Európai Bírósághoz és a strasbourgi Európai Emberjogi Bírósághoz. A PT törekvéseitől azonban még a kétmillió embert képviselő Német Kitelepítettek Ligája is elhatárolódott, Schröder kancellár pedig másfél hónappal ezelőtti varsói látogatásán azzal utasította el a "gyanús" csoport követeléseit, hogy nincs helyük olyan igényeknek, amelyek "a feje tetejére állítják a történelmet".

Berlini kormánykörökben ugyanakkor elismerték: a tervezett pereket nem tudják megakadályozni, a kabinet legfeljebb hangoztathatja, hogy nem ért egyet velük. Ráadásul - mint arra a BBC internetes hírszolgálatának beszámolója is utal - Pawelkáéknak akár esélyük is lehet bizonyos igények érvényesítésére. Legalábbis erre enged következtetni egy, a strasbourgi bíróságon június végén lezárt ügy. Az ítélet értelmében 12 ezer eurós kártérítés illet meg egy 60 éves lengyel férfit, bizonyos Jerzy Broniowskit, akinek nagyanyja a második világháború utáni határmozgások áldozata lett: elvesztette Lwówban, azaz a ma Ukrajnához tartozó Lvivban lévő házát, amikor azt a területet Lengyelországtól a Szovjetunióhoz csatolták, és az ott élő lengyeleknek menniük kellett.

A varsói parlament nem érte be a berlini vezetők nyugtatónak szánt nyilatkozataival, és két hete csaknem egyhangú szavazással elfogadott egy - a kormányra nézve nem kötelező erejű - határozatot, amelyben egyrészt elutasította a német követeléseket, másrészt felszólította a varsói kabinetet, hogy nyújtsa be a számlát Berlinnek a második világháborús pusztításokért. A szejm szerint ugyanis Németország még mindig nem térítette meg teljes egészében a náci megszállók okozta károkat Lengyelországnak, amely mintegy hatmillió embert vesztett a háborúban. Egy 1953-ban elfogadott nyilatkozat értelmében azonban Varsó lemondott minden háborús kártérítési igényéről Berlinnel szemben, és a lengyel miniszterelnök ezúttal is jelezte: változatlanul e dokumentum szellemében kezelik ezt a kényes kérdést, amely nem terhelheti meg a két ország kapcsolatait. A parlamentnek joga van aggódnia a német tulajdonigények miatt, de az ügyet nem a tévékamerák előtt kell megvitatni, a megoldást pedig a kormányokra kellene bízni - idézte Belkát a Reuters brit hírügynökség, míg Schröder arról beszélt, hogy a lengyel követelést - még ha az a szejmtől származik is - vissza kell utasítani. Wlodzimierz Cimoszewicz lengyel külügyminiszter úgy vélekedett, hogy rossz irányt vett a lengyel-német vita, és azt javasolta, nevezzenek ki mindkét részről a kétoldalú kapcsolatok kezeléséért felelős kormánymegbízottakat.

Monitor

Határértékek

Németország keleti végein jó néhány városban elhagyott, de jó minőségű lakások ezreinek lebontását tervezik, miközben a határ lengyel oldalán több ezer ma már ugyancsak EU-polgár várotthonra. A bontásnál még az is olcsóbb lenne, ha ingyen odaadnák nekik az ingatlanokat, de erre egyelőre nincs lehetőség.

Német Európa-ügyi államtitkár: Illiberális társadalmaknak nincs helyük az EU-ban

Német Európa-ügyi államtitkár: Illiberális társadalmaknak nincs helyük az EU-ban

Vilmos herceg és Katalin hercegné videóban köszönt be egy általános iskolába

Vilmos herceg és Katalin hercegné videóban köszönt be egy általános iskolába

Még soha nem zuhant akkorát egy hónap alatt a GKI fogyasztói bizalmi indexe, mint áprilisban

Még soha nem zuhant akkorát egy hónap alatt a GKI fogyasztói bizalmi indexe, mint áprilisban