Tetszett a cikk?

Minden antidepresszáns dobozán fel kell tüntetni, hogy gyermekeknélés fiataloknál a készítmény szedése növelheti az öngyilkossági hajlamot - döntött a napokban az amerikai gyógyszerügyi hatóság.

Két napig tartó vitát követően az amerikai szövetségi élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság (FDA) gyermekgyógyász tanácsadó testülete - 15 igen szavazattal 8 ellenében - a múlt hét közepén azt javasolta, hogy valamennyi antidepresszánsra fekete keretben kiemelt figyelmeztetés kerüljön. Tudatni kell - foglalt állást a testület - nemcsak a kezelőorvossal, hanem a szülőkkel is, hogy ezek a szerek erősíthetik a hangulatbeteg gyermek vagy fiatal öngyilkossági gondolatait. A veszedelmes mellékhatás tettenérésére az FDA mind a kilenc forgalomban lévő korszerű antidepresszáns mintegy két tucat klinikai vizsgálatát tekintette át. Azt találták, 100 ilyen készítményt szedő fiatal közül kettő vagy három komolyan foglalkozott azzal, hogy véget vet az életének: búcsúlevelet hagytak, nagy adag gyógyszert vettek be.

Az USA-ban 645 millió dollár értékben forgalmazott antidepresszáns gyártója, az Eli Lilly nyilatkozatban tiltakozott a fekete keretes kiemelés ellen, mondván, az elbátortalanítja azokat, akiknek pedig nagyon is szükségük lenne a medicinára. "Ha a depressziót nem kezelik, a betegek 15 százaléka kísérli meg eldobni az életét." Ugyanakkor valamennyi gyártó ígéretet tett az FDA-nak, hogy nemcsak a fiatal páciensekre vonatkozó klinikai adataikat osztják meg a hatósággal, hanem igyekeznek azt is kitalálni, miként lehetne felhívni az orvosok figyelmét a reális veszélyekre anélkül, hogy lebeszélnék a kezelésről.

Amerikai statisztikák szerint az antidepresszánsok hét százalékát fiatalkorúaknak írják fel, ez 11 millió receptet jelent évente. Az viszont csupán becslés, hogy a tinédzserek öt százaléka hangulatbeteg, de közülük csak minden ötödik baját diagnosztizálják és kezelik. Pedig a depresszió az esetek többségében gyógyítható, bár - állítják a pszichiáterek - a visszaesés lehetősége mindig fennáll. Gádoros Júlia gyermekpszichiáter főorvos a HVG kérdésére elmondta, hogy az USA-ban publikált adatokat erősen túlzónak tartja. Szigorú szakmai ismérvek szerint a lelki zavarokkal küzdő fiataloknak csak egy töredéke depressziós, és közülük sem mindegyik szorul gyógyszerezésre, pszichoterápiával is elérhető a javulás. "A gyógyszerekkel valóban csínján kell bánni, amivel a szakorvosok tisztában is vannak. Az USA-ban azonban a családorvosok is minden további nélkül rendelhetnek antidepresszánsokat" - magyarázta Gádoros, mi fokozhatja e gyógyszerek elterjedtségét. Statisztikák szerint Magyarországon évente mintegy 500 gyermeket és fiatalt kezelnek hangulatzavarok miatt.

A gyermekek nem miniatűr felnőttek, tehát a szervezetük másként reagál ugyanazokra a vegyi anyagokra, mégis - anyagi és etikai okok miatt - csak kevés medicinát tesztelnek fiatalok körében. Míg ugyanis a felnőttek önként jelentkezhetnek egy-egy új, még nem törzskönyvezett szer kipróbálására, a gyermekek ugyanezt nem tehetik meg. A gyártók sem szívesen vállalják, hogy orvosságuk esetleg nem várt súlyos mellékhatásokat okoz a kiskorú pácienseknél.

A tinédzserek lelki bajainak szaporodását mindenesetre már két évvel ezelőtt, egy New York-i ENSZ-konferencián is időzített bombának mondták az előadók. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi, 35 országban 162 ezer 11-15 éves körében végezett felmérése is úgy találta, hogy az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt és a húsz százalékot is eléri a viselkedési zavarokkal küszködő fiatalok száma. Közülük szerencsére csak kevesen depressziósak a szó orvosi értelmében, ám sokuknál megfigyelhető a levertség, az egykedvűség, az érdeklődés és a koncentrálás hiánya.

A brit egészségügyi hatóságok hónapokkal az amerikaiakat megelőzve már felhívták az orvosok figyelmét az antidepresszánsok mellékhatásaira, mindössze egy szert tartva megfelelőnek a gyermekgyógyászati alkalmazásra. Nagy-Britanniában különösen aggasztónak tartják a fiatal pszichiátriai betegek problémáját. Míg a kilencvenes évek elején még minden ötödik pszichiátriai kórházi ágyat fiatalkorúaknak tartottak fenn a szigetországban, ma már alig van megfelelő hely: gyakran idős lelki betegek közé fektetnek be tizenéveseket, de az is előfordul, hogy langaléta tinédzsereket 2-3 éves leukémiás kicsikkel tesznek egy kórterembe. A depresszió elleni szerek szedése pedig olyan méreteket öltött a teljes lakosság körében, hogy a londoni Observer magazinban közölt értesülés szerint a brit Környezetvédelmi Ügynökség folyóvízben és talajvízben is kimutatta a legnépszerűbb antidepresszáns hatóanyaga, a fluxetine jelenlétét. Hogy ez a csatornákból a folyókba kerül, nem csoda, hiszen már - némi túlzással - a csapból is kedélyjavító orvosság folyik: egy évtizede évi 9 millió, manapság 24 millió receptre írnak fel a brit orvosok depresszió elleni készítményt.

A tisztánlátás érdekében 11 neves orvosi szaklap - köztük a British Medical Journal - a közelmúltban akciót kezdeményezett: csak olyan klinikai vizsgálat eredményét teszik közzé, amelyet már megkezdésekor nemzetközi gyógyszeripari szervezeteknél bejelentettek, regisztráltattak. Ezzel szeretnék elejét venni annak, hogy a gyártók csak a számukra kedvező klinikai eredményekről számoljanak be, elhallgatva az esetleges mellékhatásokat.

Amikor a nők leválnak a férfiakról

Amikor a nők leválnak a férfiakról

Windows-jelszavak lophatók a hirtelen népszerűvé vált Zoommal

Windows-jelszavak lophatók a hirtelen népszerűvé vált Zoommal

 Újabb gyár áll le, ezúttal Hódmezővásárhelyen

Újabb gyár áll le, ezúttal Hódmezővásárhelyen