Tetszett a cikk?

Egy román asszony lett a későn szülők "korelnöke": 66 évével maga mögé utasította az eddigi csúcstartókat. A rendkívüli esemény kapcsán ismét felélénkültek a mesterséges megtermékenyítésről az időskori gyermekvállalásról folyó etikai viták.

Szinte kivétel nélkül önzőnek, meggondolatlannak tartják az interneten csetelők Adriana Iliescut, aki január 17-én egy 1,5 kilós koraszülött kislánynak adott életet a bukaresti Giulesti Kórházban. A világsajtó érdeklődését is felkeltő anya 66 évével maga mögé utasította az eddigi listavezetőket, a 65 éves indiai tanárnőt és persze a Guinness-rekordok könyvébe tíz évvel ezelőtt, 63 évesen feliratkozott olasz Rosanna Della Cortét. Az aktív korában csupán hivatásának élt egyetemi tanár és gyermekkönyvíró kismama az ágya köré sereglett újságíróknak azt mondta, nyugdíjasként döbbent rá, mit is mulasztott.

A román asszony kilenc éven át kapott hormonkezelést, végül megtermékenyített idegen petesejteket ültettek a méhébe. A létrejött hármas terhesség végére két magzat elhalt, a harmadikat császármetszéssel segítette világra kezelőorvosa, Bogdan Marinescu. A doktor elhárított minden nekiszegezett etikai kérdést, mondván, páciense megfelelő kondícióban volt ahhoz, hogy kihordhassa a terhességet. A román törvények egyelőre nem szabnak korhatárt a mesterséges reprodukció elvégzésének, így a kockázatok mérlegelését az orvosra és páciensére hagyják. A román ortodox egyház is véleményt nyilvánított az ügyben, de még az oxfordi érsek is fontosnak tartotta morális kételyeit hangoztatni. Önzőnek mondták Iliescu asszonyt, hozzátéve: a gyermek ajándék, ugyanakkor felelősség is. Nem volt ennyire elnéző Alexandru Manzu, egy román gyermekmentő alapítvány munkatársa, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy tele vannak az árvaházak, és ahelyett, hogy onnan vennének magukhoz árvákat a gyermektelen asszonyok, a későn szült csemeték maguk is odakerülhetnek. Iliescu, ha megéri lánya nagykorúságát, 84 éves lesz - végzett rövid fejszámolást Alexandru Manzu.

Annak a valószínűsége meglehetősen csekély, hogy a 60-as éveiket taposó nők tömegesen kapnak kedvet a szüléshez, de az biztos, hogy Európában és az USA-ban is egyre idősebb korra tolódik a gyermekvállalás. Éppen ezért mind többen szorulnak orvosi segítségre a teherbe eséshez, és veszik igénybe a lombikbébi-klinikák szolgáltatásait. Az amerikai közegészségügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) közel négyszáz meddőségi klinika eredményeit összesítette, és ebből az derült ki, hogy saját, nem fagyasztott petesejttel a 35 évnél fiatalabb páciensek 37 százalékának sikerült gyermeket szülnie, a 38-40 közöttieknél 21 százalékra csökkent ez az arány, 42 év fölött pedig mindössze 4 százalékos volt az eredmény. Az idősebbeknél már csak a donortól kapott petesejt ad esélyt a remélt terhességre, ezzel viszont a fiatalabb korosztályokhoz hasonló valószínűséggel lehet lombikbébijük.

"Nincsen olyan orvosi szempont, amely kizárná, hogy az 50 feletti nők szüljenek" - érvelt az amerikai orvosszövetség lapjában (JAMA) egy kaliforniai kutató, Richard Paulson. A CDC adatai szerint az ezredfordulón 255 nő szült túl az ötödik X-en. Az azonban ritkaság - ismerik el a lombikbébi-klinikákon -, hogy az idősebb kismamák minden komplikáció nélkül vészeljék át a kilenc hónapot. Ilyenkor gyakoribb a terhességi cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulása, sűrűbben fenyeget a vetélés és a koraszülés, a születési rendellenesség. A siker valószínűségét növelendő, egyszerre több embriót is beültetnek a méhbe, az így kialakuló ikerterhesség azonban eleve kockázatosabb, mint egykét kihordani.

Mivel az életkor előrehaladtával a petesejtek életképtelenné válnak - 50 éves kor körül a termékenység a nullához közelít -, ezért mind több adományozott ivarsejtre van szükségük a meddőségi klinikáknak. Romániában ez nem gond: sok nő hajlandó petesejtet adni, hiszen ezzel közel 300 dollárnyi lejhez juthat, ami egyhavi átlagfizetésnek felel meg. Ennek is köszönhető, hogy mind többen mennek Nyugat-Európából Romániába "lombikbébitúrára". Könnyen lehetséges, hogy Nagy-Britanniában teljesen kifogynak a készletek: már most is hiány van donorból, mivel térítésként mindössze 15 fontot kapnak, valamint igazolható költségeik ellenértékét. Ennyiért még spermát is nehéz venni, nemhogy petesejtet, amelyhez csak kisebb műtéttel lehet hozzáférni. A humán megtermékenyítési és embriológiai hatóság ezért ezerfontos térítést szorgalmaz, ám attól tartanak, hogy április 1-je után még ez sem lesz elegendő új donorok megnyerésére. Ekkor lép ugyanis életbe az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy a lombikban fogant babák nagykorúságuk elérésekor kikérhessék a nyilvántartásból, kik is a biológiai szüleik. Sokan attól tartanak - félreértve a törvény szövegét -, hogy emberbaráti adományuk nem várt következménnyel járhat: felbukkannak majd fiatalok, akik pénzt követelnek "szüleiktől", például tanulmányaik folytatásához. Ausztrália Victoria tartományában, ahol már hat éve hatályos egy ilyen törvény, olyan katasztrofálisan csökkent az ivarsejt-adományozás, hogy a világhírű Monash Klinika magyar származású orvos igazgatója, Gab Kovacs a parlamenti képviselőket szólította fel adakozásra.

A keményvonalas Raiszi nyerhette az iráni elnökválasztást

A keményvonalas Raiszi nyerhette az iráni elnökválasztást

Lángoló autót videóztak a Puskás Ferenc Stadionnál

Lángoló autót videóztak a Puskás Ferenc Stadionnál

Meglepő okból kaptak rá a brazil tolvajok az iPhone-okra

Meglepő okból kaptak rá a brazil tolvajok az iPhone-okra