Tetszett a cikk?

Vezeti a cseh sikerlistákat Milos Zeman, a politikai élettől három éve visszavonult volt szociáldemokrata kormányfő nemrég megjelent könyve. A mű a politikus karrierjének kulisszatitkain túl kíméletlen kritikát is mond több cseh politikusról.

Sokféle testi és lelki bajom volt életemben, de kisebbrendűségi komplexusban sosem szenvedtem - jelenti ki magabiztosan Milos Zeman, az előző parlamenti ciklus szociáldemokrata kormányfője Tévedéseim a politikában (Jak jsem se mylil v politice) című önéletrajzi kötetében, amely a napokban került a könyvesboltokba, és rögvest az eladási listák élére tornászta fel magát. "Úgy viszik, mint a Harry Pottert" - állítja a legnagyobb cseh könyvkereskedő, Jan Kanzelberger. Kétségtelen, a zaftos politikai történetekkel teli írásból az első héten 60 ezer példány kelt el, és a sikeren felbuzdulva a kiadó máris újabb 200 ezret nyomatott belőle. Ha ezt mind eladják, Zeman önéletrajza lesz az 1989-es bársonyos forradalom utáni időszak eddigi legsikeresebb politikai tárgyú könyve, és beéri a már említett Harry Pottert is, amelynek utolsó folytatásából 236 ezer darabot adtak el eddig.

Zeman régi szokásához híven a cseh politikusok apraján-nagyján elveri a port: Václav Klaus államfőről azt írja, semmi humorérzéke, Stanislav Gross kormányfőről, hogy félművelt, Václav Havel exállamfőt politikai cselszövőnek nevezi, az újságírókat pedig a cseh társadalom legbutább embereinek. Minősítéseit, kritikáit kis történetekkel is alátámasztja. Így például Klaus humorérzékhiányának illusztrálására felidézi, amikor az 1997-es árvíz idején kormányfőként Klausszal mint az alsóház akkori elnökével helikopterről terepszemlét tartott, és azt a vicces megjegyzést eresztette el, hogy mivel a nemzet egyik fele az egyiküket, a másik a másikukat gyűlöli, igazán boldoggá tehetnék az egész országot, ha helikopterük lezuhanna, politikustársa annyira megsértődött, hogy egy fél óráig nem szólt hozzá.

Klaus mégis azon kevesek egyike, akikről viszonylag kedvezően ír Zeman. Elismeri, hogy jobb államfő, mint amilyen ő lett volna, de nem felejti el hozzátenni: ő viszont sokkal tehetségesebb, eredetibb szónok, aki nemcsak papírról felolvasva, hanem fejből is tartalmas beszédeket tud mondani. Keményebb kritikával illeti Havelt, aki szerinte külföldi népszerűsége és elismertsége révén sokat segített ugyan a Cseh Köztársaságnak, de a belpolitikában ártalmasak voltak a "cselszövései", és felelősnek tartja Csehszlovákia kettéválásáért is. "Ismét bebizonyosodott, hogy aki jó gáttörőnek, nem biztos, hogy beválik építőnek is" - írja Zeman, és megjegyzi: jobb lett volna, ha Havel csak az átmeneti időszakban állt volna az ország élén, és nem több mint egy évtizeden át.

Saját legnagyobb politikai tévedésének azt tartja Zeman, hogy pártelnökként erősen támogatta Grosst, akiben akkor még a szociáldemokraták jövőbeni első emberét látta, ám mára meggyőződött róla, hogy műveletlen, intrikus alkat. A fiatal politikus tudatlanságára egy, a kilencvenes években történt esetet hoz fel, amikor Henry Kissinger Prágában járt, és az ifjú szocdemeket képviselő Grossnak el kellett magyarázni az amerikai politikussal való találkozó előtt, ki is az a Kissinger. Nem vitatva, hogy Gross - szerinte legalábbis - jó frakcióvezető és belügyminiszter volt, elsősorban kétes kapcsolatai, korrupciógyanús gazdasági ügyletei miatt egykori pártfogója ma már a távozását követeli a kormány és a párt éléről. "Szívesen elolvasom Zeman önéletrajzát, de csak ott, ahol a király is egyedül szokott üldögélni" - vágott vissza az ifjú miniszterelnök a könyvvel kapcsolatban feltett kérdésre.

Nem kíméli Zeman a szociáldemokraták egykori népszerűségilista-vezető "hercegnőjét", a jelenleg oktatási miniszter, szőke szépség Petra Buzkovát sem. "Lusta tyúk", aki nem szeret és talán nem is tud dolgozni - írja róla, és azt is elpletykálja, hogy Vladimír Spidla "utcalánynak" tartotta, s ezért nem akarta bevenni a kormányába. Buzkova mozgalmas szexuális élete egyébként olyannyira közszájon forgó téma volt, hogy Karel Kryl, a Nyugatról hazatért népszerű cseh énekes egyszer meg is kérdezte tőle: "Hát kegyednek egészen a szociáldemokrácia alelnöki tisztségéig sikerült felkefélnie magát?" - olvasható a könyvben.

A mintegy 350 oldalas önéletrajzban kevés a nemzetközi ügyekkel foglalkozó rész, magyar vonatkozás is csak kettő akad benne. Az egyik, hogy Zeman emlékei szerint az 1968-as reformmozgalom letörése és Gustáv Husák hatalomra kerülése után a cseh értelmiség azt remélte, az új csehszlovák vezetők a kádári modellt próbálják megvalósítani, ami aztán nem következett be. A másikban arra emlékszik vissza Zeman, milyen nagyra tartja Mihail Gorbacsovot, akinek a nemzetközi baloldal számára szervezett fórumain különösen szívesen beszélget Horn Gyulával.

A cseh újságírókra közismerten "allergiás" szerző utálatára könyvében még rátesz egy lapáttal. "Néhány kommentátort annak idején szemétnek, illetve trágyának minősítettem. Most elnézést kell kérnem a trágyától, hisz az mégiscsak egyfajta éltető anyag" - írja. Külön megemlékezik az egykori baloldaliból jobboldalivá vált tollforgatókról, akiket egyszerűen "kis kurváknak" titulál, de hogy ne tűnjön a sajtó esküdt ellenségének, elismeri, gyakran gyorsabban beszélt, mint gondolkodott, nem ellenőrizte a tényeket, így az újságírók ilyen értelmű bírálatával - legalábbis utólag - teljesen egyetért.

KOKES JÁNOS / PRÁGA

Tagadja az olasz felelősséget a nizzai késelésben az ország belügyminisztere

Tagadja az olasz felelősséget a nizzai késelésben az ország belügyminisztere

Tulipánfesték és hangszigetelő farmer: bármilyen hulladékot újra lehet hasznosítani

Tulipánfesték és hangszigetelő farmer: bármilyen hulladékot újra lehet hasznosítani

Financial Times: Ha az állam elfoglalása a lecke, Trump csak tanulhat Orbántól

Financial Times: Ha az állam elfoglalása a lecke, Trump csak tanulhat Orbántól