Politikai élet-halál

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Lapzártánkkor még nem dőlt el véglegesen, hogy az elnök és a kongresszus példa nélküli beavatkozása nyomán életben tartják-e a 15 éve csak vegetatív funkciókat mutató Terri Schiavót, vagy a bíróság jogerős ítéletének megfelelően hagyják őt meghalni.

Mit jelent az élethez való jog? Lehet-e jogszerű az eutanázia? Milyen a hatalmi ágak - a bíróság, a törvényhozás és a végrehajtó hatalom - egymáshoz való viszonya? Az amerikai társadalmat megosztó nagy problémák a hét végén egyetlen gyakorlati kérdésbe sűrűsödtek: vissza kell-e helyezni azt a csövet a 41 éves, 15 éve élőhalott Terri Schiavo testébe, amelyen keresztül a táplálék eljut a szervezetébe. Terri férje és gyámja, Michael Schiavo hét éve tartó pereskedés után - amelynek során végig állította, felesége másfél évtizeddel ezelőtti szóbeli kívánsága a csendes elmúlás volt -, egy floridai bíró jogerős ítélete alapján (HVG, 2005. március 5.), múlt pénteken távolíttatta el a csövet, amely nélkül az asszony legfeljebb egy-két hétig élhet. Azóta egyházi aktivisták tucatjai virrasztanak a floridai Woodside Hospice udvarán "Élet" feliratú vörös szigetelőszalaggal leragasztott szájjal, és imádkoznak Terri életéért, amelyet 2001 óta már kétszer is veszélybe sodort a cső bírói döntés alapján történt eltávolítása. A mesterséges táplálást végül mindkét alkalommal újraindították, először egy másik bíró döntése nyomán, két évvel később pedig a floridai törvényhozás "Terri törvénye" néven elhíresült jogszabálya alapján. Terri szüleinek azonban, akik vállalnák az 1990-ben szívrohamot kapott és a szívműködés átmeneti leállása miatt helyrehozhatatlan agykárosodást szenvedett leányuk otthoni ápolását, egyetlen bírói fórumon sem sikerült beleszólást kiharcolniuk gyermekük életébe, amely így kizárólag az időközben új családot alapított férj kezében van.

Ennek az állapotnak vetett most véget az erősen vitatott, már-már háborús viszonyokra emlékeztető mozgosítással a washingtoni törvényhozás. Múlt szerdán a képviselőház fogadott el sebtében egy törvényjavaslatot, amely szövetségi bírói hatáskörbe utalta volna a magatehetetlen emberekkel kapcsolatos hasonló ügyeket. Csütörtökön a szenátus egy kizárólag a Schiavo-eset felülvizsgálására vonatkozó kódexet szavazott meg.

Ekkor kezdtek az események abszurdba váltani. A kéthetes húsvéti szabadságra már szétszéledt washingtoni törvényhozókat visszarendelték a hét végére. A szenátus vasárnap délelőtt újabb törvényjavaslatot fogadott el, amely Terri ügyének felülvizsgálásával - a szülők meghallgatását is előírva - a floridai szövetségi bíróságot bízza meg. Vasárnap éjszakára pedig összehívták a képviselőház ülését, amely háromórás vita után hétfőre virradó hajnalban a szenátusival megegyező tartalmú szöveget fogadott el, amelyről ily módon már csak George Bush elnök aláírása hiányzott. Az elnök texasi pihenőjét megszakítva visszaérkezett a fővárosba, és hétfőre virradóra kézjegyével látta el a sokak reménye szerint életmentő jogszabályt.

"Mire föl ez a színpadias küzdelem egyetlen szerencsétlen életért azon törvényhozók részéről, akiket hidegen hagy, hogy évente százezrek halnak meg betegbiztosítás hiányában az Egyesült Államokban?" - tette föl a költői kérdést egy demokrata képviselő az éjszakai vitában. Sokan úgy vélik, a választ az a republikánus törvényhozóknak aláíratlanul szétküldött emlékeztető adja meg, amely szerint ez az az ügy, amivel "meg lehet fogni a demokratákat", "lendületet lehet adni a 2006-os kampánynak", demonstrálva a választóknak, milyen fontos a konzervatívok számára "az élet szentsége".

A demokratáknak a törvényt ellenző többsége ugyanakkor arra hívta föl a figyelmet, hogy a kongresszus - a lex Schiavo mintájára - ezentúl közvetlenül beleszólhat bármely amerikai család életébe, magához vonhatja az egyes államok alkotmányban garantált jogköreit, és esetről esetre felülbírálhatja az amerikai jogállamiság koronaékszerének tekintett független bíróság ítéleteit. A fölháborodott demokraták az amerikai jogrend megcsúfolásának tekintik, hogy orvosi képesítésű konzervatív törvényhozók - mint például Bill Frist, a szenátusi többség egykor szívsebész vezetője - pusztán videofelvételek alapján magabiztosan felülbírálták öt törvényszéki orvos hosszadalmas vizsgálatokon alapuló egybehangzó diagnózisát, miszerint Terri "vegetatív állapotban" van, nem érzékel, és a tudomány mai állása szerint felépülésére nincs remény.

A republikánusok szerint az éjszakai műszakban meghozott Terri-törvény hangsúlyozottan egyetlen konkrét esetről rendelkezik, s hatálya 30 napra terjed ki. Külön paragrafus zárja ki ugyanis precedensként való további alkalmazását, azaz nem változtatja meg a hatalmi ágak viszonyát. Csak fölszólítja a floridai szövetségi bíróságot az állami bíró ítéletének felülvizsgálatára és Terri vér szerinti rokonainak meghallgatására - de nem mondja meg, hogyan ítéljen.

James Whittemore bíró mindenesetre azonnal jelezte: ő a másik hatalmi ág. Dacolva a konzervatív törvényhozók jajveszékelésével, miszerint Terri éhen hal, illetve kiszárad, ha ő nem cselekszik gyorsan, csak hétfőn délután 3-ra írta ki a hajnalban kézbesített törvény által előírt meghallgatást, aminek végén, délután 5 órakor nem, csak kedden hozott döntést. Nem engedte meg, hogy újra kezdjék az asszony mesterséges táplálását, de Terri szülei folytatják a jogi küzdelmet. Whittemore bíró sokak szerint immár a szövetségi törvényhozás és a független bíróság összecsapásává alakítva a Schiavo-ügyet. Az ABC tévétársaság gyorsfelmérése szerint a megkérdezettek 70 százaléka helyteleníti, hogy a kongresszus beavatkozott a bíróság dolgába, és kétharmaduk véli úgy, hogy az emellett szavazó törvényhozókat nem az élet szentségébe vetett hit, hanem a politikai előnyszerzés reménye vezérelte. Öt megkérdezett közül három egyébként egyetértett a cső eltávolításával - az utóbbiak még a rendszeres templomjárók körében is többségben voltak.

RÉTI PÁL / WASHINGTON