Tetszett a cikk?

Katolikus könyvesboltokban március vége óta tilos árulni A Da Vinci-kódot, Dan Brown amerikai szerző világszerte...

Katolikus könyvesboltokban március vége óta tilos árulni A Da Vinci-kódot, Dan Brown amerikai szerző világszerte milliószám eladott, mindenütt a sikerlisták élén álló könyvét. Pedig a múlt hétig még a pápát kezelő Gemelli Klinika könyvesboltjának pultjain is halomban állt, így a tilalom kissé későinek tűnik: 44 nyelven jelent meg eddig, köztük magyarul is, és világszerte mintegy 25 millió példány kelt el. A tiltólistára tétel azonban csak az első lépés abban a propagandakampányban, amelyet a Vatikán kezdett az ártalmasnak ítélt mű ellen. A hadjárat vezetője Tarcisio Bertone bíboros, genovai érsek, aki 2003-ig Ratzinger bíboros helyetteseként a hitelveket őrző kongregáció - a korábbi Szent Hivatal - elöljárója volt. A 70 éves főpap, akit egyesek a pápa lehetséges utódai közt is számon tartanak, először a milánói Il Giornale napilapnak adott nyilatkozatával intézett kirohanást A Da Vinci-kód ellen, óva intve tőle a hívőket, mint "romlott ételtől", olyan műtől, amely "hemzseg az abszurd és félrevezető hazugságoktól" a keresztény hitet és a katolikus egyházat illetően.

Aki olvasta, tudja: a könyv cselekménye arra a kitalációra épül, hogy Jézus feleségül vette Mária Magdolnát, gyerekeik születtek, így az utódok teste, nem pedig a mitikus kehely, a Szent Grál őrzi Krisztus vérét. Ám ezt az "igazságot" az egyház évszázadokon keresztül rejtegette, a titok mai őrzője pedig a rejtélyes Sion rendje.

Az egyházi vezetés aggodalma, hogy az ügyesen tálalt történet kétségeket ébreszthet, és veszélyes módon összezavarja a hívőket. "A szólásszabadságnak is vannak határai, ilyen mértékű gyalázkodást nem szabadna művelni" - méltatlankodott Bertone bíboros, aki a 19. század egyházellenes pamfletjeinek folytatását látja a sikerkönyvben. "Része ez a mű a katolikus egyház lejáratására indított világméretű kampánynak" - állította a vatikáni rádióban és egyházmegyéjében, Genovában is egy vallásellenes propagandával foglalkozó nemzetközi kerekasztal-tanácskozáson.

Nem egyedül a Vatikán emelt eddig szót Brown manipulációi ellen. Philip Jenkins amerikai szociológus már a könyv megjelenésekor, 2003-ban felfigyelt rá; szerinte a mű sikere újabb adalék ahhoz, hogy az egyházellenesség mint előítélet széles tömegekre képes hatni. Nem mint szociológiai jelenséget, hanem mint történelemhamisítást értékelte tavaly egy katolikus spanyol újságíró, Jose Antonio Ullate Fabo, aki Az igazság A Da Vinci-kódról címmel jelentetett meg könyvet a Sperling&Kupfer kiadónál, pontról pontra cáfolva Dan Brown csúsztatásait és hazug kitalációit. A vatikáni egyházvezetés csak azután ébredt rá, hogy tennie kellene valamit, amikor milliók olvasták már, és készül a film is Hollywoodban Ron Howard rendezővel, Tom Hanksszel és a francia Audrey Tautouval a főszerepben.

"Tudom, hogy kissé késő, hiszen rengetegen olvasták már, de legalább szeretnénk lassítani a terjedését és kritikai cáfolattal enyhíteni hatását" - mondta Bertone. Nem ígérkezik könnyűnek ez sem, tekintve, hogy például az olasz középiskolákban azzal hirdetik a könyvet, "minden modern fiatalnak olvasnia kell, hogy megértse az egyház évszázados manipulációit", vagy hogy Róma templomait amerikai turisták A Da Vinci-kóddal mint útikönyvvel a kezükben járják.

Külön fájdalmas az egyház számára, hogy A Da Vinci-kód nemcsak a bibliát torzítja el, hanem rossz fényt vet az Opus Deire, amelynek alapítóját, a spanyol Josémaría Escrivá de Balaguert II. János Pál szentté avatta, és amely világi szervezetet a katolikus életmód mintájaként nagyra becsül. Ugyanakkor egyházi kérdésekről írók - így David Barratt - szerint kár túl nagy figyelmet szentelni egy "tipikus repülőtéri ponyvának", annál is inkább, mert az ellenpropaganda felkeltheti azok figyelmét is, akik amúgy kezükbe sem vették volna a könyvet.

MAGYAR PÉTER

Világ

Lektűrturizmus a Da Vinci-kód alapján

Az eddig 25 millió példányban elkelt világbestseller A Da Vinci-kód számos olvasója saját szemével szeretné látni a könyvben leírt misztikus jeleket. Kíváncsiságuk kielégítésére Franciaországba, Olaszországba, Skóciába szerveznek "tényfeltáró" turistautakat.

Önök szerint ez a kacsacsalád felfogta a social distancing lényegét?

Önök szerint ez a kacsacsalád felfogta a social distancing lényegét?

Az összefogás szimbóluma lett a fotó az egyszerre imádkozó muszlim és zsidó mentőről

Az összefogás szimbóluma lett a fotó az egyszerre imádkozó muszlim és zsidó mentőről

Össze-vissza hajtott a sávok között egy autós Szerencsnél – videó

Össze-vissza hajtott a sávok között egy autós Szerencsnél – videó