Tetszett a cikk?

A hölgy, aki a világ legmagasabb felhőkarcolóját szeretné megépíttetni Hongkongban, meglehetősen alacsony termetű, alig több 150 centiméternél. Nina Vang Ázsia leggazdagabb asszonya, aki másfél évtizede ugyan elvesztette dollármilliomos férjét, ám vagyonát megsokszorozta.

Nina Vang 66 éve Sanghajban, Kung Zsuhszin néven látta meg a napvilágot, és még a kulturális forradalom előtt menekült át Hongkongba. Odaát ment férjhez gyerekkori játszópajtásához, Teddy Vang Teh-hueihez. Férje szállodaépítéssel foglalkozott, igencsak sikeresen. Bár gyermektelenek maradtak, boldogan éltek. Családi cégük, a Chinachem fölvirágzott. Alighanem ezért nézték ki maguknak Teddy Vangot a bűnöző triádok. Amikor 1983-ban elrabolták a férfit, Nina asszony nem habozott: azonnal kifizette a váltságdíjul követelt 11 millió dollárt.

A gengszterek azonban vérszemet kaptak. Hét évvel később ismét lecsaptak a sikeremberre. Munkába menet fegyveresek rabolták el, és ezúttal már mohóbbnak bizonyultak: 60 millió dollárt követeltek. Nina Vang ismét belenyúlt a bukszába, és első nekifutásra kifizette a követelt összeg több mint felét. Ő sem gondolta, hogy mindez kevésnek bizonyul. A gengszterek áldozatukkal Hongkongban hajóra szálltak. Alighogy elhagyták a kikötőt, a haditengerészet egy naszádját látták közeledni. A leleplezéstől megrettenve, áldozatukat állítólag a tengerbe vetették. Nina asszonynak pedig maradt a bizonytalanság - azóta is.

Pár hónap kegyetlen várakozás után nem volt más választása: elnök asszonnyá nevezte ki magát, és átvette az ellenőrzést a Chinachem családi vállalkozás fölött. A cég részvényeinek vagy 90 százaléka az övé, és magabiztosan tovább bővítette tevékenységi körét. Biotechnológiai vállalkozásokat működtet Kaliforniában, megannyi gyárat üzemeltet Kínában, telkekkel spekulál, főként Hongkongban. Cégének értékét természetesen titokban tartja, de saját vagyonát a hozzáértők már fél évtizeddel ezelőtt is több mint 3 milliárd dollárra taksálták.

A hongkongi üzleti körökben Vangnak sikerült előnyt kovácsolnia abból, hogy a gyengébb nemet képviseli, mosolyával lefegyverzi férfitársait. Bár amikor azért gyűltek össze, hogy a legelőkelőbb körökben döntsenek a brit kivonulás utáni Hongkong sorsáról, őt még csak meg sem kérdezték. Talán azért, mert sejtették véleményét: Nina Vang nem volt hajlandó a vagyonát Nyugatra menekíteni, jóllehet az amerikai Michigan államban sikeres orvos húga is kitartóan agitálta erre az "operációra". A vállalkozásait zárt ajtók mögül irányító sikeres üzletasszony nem szívesen fordított volna hátat legalább négyszáz hongkongi ingatlanának. A máig is miniszoknyát viselő, haját copfban hordó milliárdos a bulvársajtó tinédzserkülsejét firtató kérdéseire azt válaszolta: "Pompás lábam van, miért ne hordhatnék miniszoknyát? Utálom a szépségszalonokat, ezzel a frizurával egyszerűbb az élet."

Ám az élet bonyolultabbá vált. Jó évtizede tart pereskedése apósával. Teddy apja, Vang Tinsin azt állítja, az ő birtokában lévő végrendelet nem gyermektelen menyére, hanem a cégalapító atyára hagyta örökül a családi vagyont, a Chinachem vállalatot. Vitájuk - túl a vagyonon - a végrendeletekre vezetendő vissza. A cégvezető (elsőül) 1960-ban még fele-fele arányban ítélkezett. Ám úgy hírlik, Nina asszony közel negyedszázada félrelépett. Az após szerint Teddy is tudott arról, hogy hitvese megcsalta egy raktárigazgatóval, ezért a most 93 éves idősb Vang állítja, hogy az ő tulajdonában lévő, 1968-as keltezésű (második), immár neki kedvező végrendelet az igazi.

Csakhogy új fejezet kezdődött a régi csatában, amikor Nina asszony elővett egy 1990-ben keltezett (harmadik) végrendeletet. Az özvegy állítása szerint férjét lovaglás közben baleset érte, és ura ekkor, egy hónappal elrablása előtt tette be egy zárt borítékba döntését, mégpedig azzal az utasítással, hogy azt csak halála után szabad kibontani. És éppen ez a késés a kétely kényes tárgya. A hivatalos vegyvizsgálat megállapítása szerint a perdöntőnek szánt papírt nem írhatta Teddy. "A végakaratot 1996 tájékán vagy később írhatták" - véli a vegyész -, vagyis évekkel Teddy elrablása után. A család egyik háztartási alkalmazottja, aki tanúja lehetett a rendelkezésnek, és megvédhetné annak valódiságát, 1999-ben májrákban meghalt. Ő megerősítette az aláírás eredetiségét, ám az idősb Vang szerint hamisításról van szó. Menten elő is került Teddy (az örökösödési háborúban alighanem érintett) nővére, aki azzal az információval rukkolt elő a bíróság előtt, hogy Nina már évekkel korábban büszkén megsúgta neki, szinte tökélyre fejlesztette férje aláírásának utánzását.

Így a közvetlenül Teddy elrablása előtt írt dokumentum eredetiségét az öreg Vang és fiatal ügyvédserege megkérdőjelezi. Akadnak persze kételyek az előző (1968-as) dokumentummal kapcsolatban is. Ezt egy bank széfjében helyezték el. Teddy egyik unokatestvére 1996 végén azzal a kéréssel állt elő, hogy nyissák föl a széfet, mert elvesztette a hozzá való kulcsot. És a zárba az övén kívül csupán még egy "kulcstartó" hatolhatott volna be: maga Teddy. Ám annak ellenére, hogy az "aranykulcsocskát" Nina asszony örökölte, feltűnő módon őt meg sem kérték, hogy legyen jelen a kincsesládika fölnyitásakor. Valójában nem is próbálták utolérni.

Amikor hivatalosan is holttá nyilvánították Vang urat, 1999-ben kezdetét vette a maratoni jogi huzavona. A per legújabb szakaszában, január utolsó napjaiban Nina asszonyt okirat-hamisítással vádolták meg. Óvadék ellenében a perújrafelvételig szabadlábon védekezhet - ezt van miből kifizetnie, mint ahogy a per tárgya sem tenné földönfutóvá, "mindössze" az 1990-es örökséget, 128 millió dollárt kellene átadnia az apósának.

Egyelőre tehát szabadon álmodozhat tovább, hogy Hongkongban fölépítse a világ egyik legmagasabb épületét, népszerűen elhíresült nevén: a Nina-tornyot, amelyet eredetileg a férjéről akart elnevezni.

BENDA LÁSZLÓ

A BKK-nál tízmilliárdos kieséssel számolnak a járvány miatt

A BKK-nál tízmilliárdos kieséssel számolnak a járvány miatt

Nincs kegyelem: ebben a játékban ezer és egy alkalommal fog elbukni

Nincs kegyelem: ebben a játékban ezer és egy alkalommal fog elbukni

Nem látszik még a világjárvány vége: 80 ezer újabb fertőzés egyetlen nap alatt

Nem látszik még a világjárvány vége: 80 ezer újabb fertőzés egyetlen nap alatt