A beosztottak életét megkeserítő főnök elnyeri méltó büntetését. Így is lehet értelmezni majd, ha John Bolton, George Bush keményvonalas jelöltje az USA ENSZ-nagyköveti posztjára nem kapja meg a kinevezéséhez szükséges szenátusi jóváhagyást.

Ritka politikatörténeti esemény érlelődik Washingtonban. Az utóbbi kétszáz évben átlagosan tízévenként egyszer fordult elő, hogy nem ment át a szenátuson az elnök jelöltje valamelyik kabinetposztra. Márpedig most éppen ez a veszély fenyegeti George Bush kiszemeltjét a miniszteri szintű ENSZ-nagyköveti állásra. John Boltont nyolc órán keresztül izzasztotta a szenátus külügyi bizottsága, majd a demokraták további egy hetet kértek az alkalmatlanságát bizonyítani hivatott újabb tanúk felkutatására és meghallgatására. Richard Lugar, a bizottság elnöke azonban elrendelte a szavazást a tíz kormánypárti és nyolc ellenzéki szenátorból álló testületben. Ám ekkor George Voinovich ohiói republikánus honatya váratlanul közölte, ő sem lát még tisztán, mire Lugar kénytelen volt ismét - ezúttal három héttel - elnapolni az ülést.

Pedig Bolton felkészültségével igazán nem lehet baja senkinek. Az utóbbi húsz évben számos kormányzati posztot töltött be, most például ő a leszerelési kérdésekért felelős külügyminiszter-helyettes, s korábban volt igazságügyminiszter-helyettes is. Néhány évig az egyik legrangosabb washingtoni politikai kutatóintézetet, az American Enterprise Institute-ot vezette, termékeny tanulmányíró és ebbéli képességeit gyakorta csillogtató szónok. Mély meggyőződése szerint például a nemzetközi szerződések csak arra valók, hogy korlátozzák az Egyesült Államok cselekvési szabadságát, ezért semmi szükség rájuk. Ezt a meghallgatás során csak annyiban árnyalta, hogy "a már megkötött szerződéseket az USA-nak is be kell tartania".

Sokat írt és beszélt az ENSZ-ről is, főképpen olyanokat, hogy fölösleges intézmény, s ha egyáltalán szükség van rá, akkor is csak azért, hogy Amerika érdekeit kiszolgálja. A szervezet szerinte amúgy is életképtelen, ha nem az USA mozgatja. Bőven elég lenne például - jelentette ki egyszer -, ha a Biztonsági Tanács egyetlen tagból állna: az Egyesült Államokból.

"Nem baj, ha valaki fölöslegesnek tartja az ENSZ-et. De akkor miért éppen erre az állásra pályázik?" - tette föl Boltonnak a költői kérdést a nyilvános meghallgatáson Barbara Boxer demokrata szenátor. A demokraták ugyanakkor kétes érzelmi hatásokkal is operáltak. Bejátszottak például egy videorészletet 1994-ből, amelyben Bolton arról beszélt, hogy senkinek nem hiányozna, ha a New York-i ENSZ-székház 38 emeletéből tíz eltűnne. Ez akkoriban nem jelentett többet a nemzetközi bürokrácia Amerikában mindig is szokásos ostorozásánál, ám 2001. szeptember 11-e óta egészen más hatást kelt egy New York-i felhőkarcoló emeleteinek az eltüntetéséről beszélni.

A legsúlyosabb vád az egyébként éles eszűnek mondott főtisztviselővel szemben, hogy politikai megfontolásból rendszeresen felülbírálta beosztottai szakszerű megállapításait, és megtorolt minden ellentmondást. Márpedig az ilyesmire különösen érzékeny az amerikai közvélemény, amióta kiderült, hogy annak idején hasonló módon fojtották el azoknak a szakértőknek a véleményét, akik kételkedtek az iraki tömegpusztító fegyverek létében.

Bolton 2002-ben nagy hatású beszédben kívánta a világ tudomására hozni, hogy Kuba biológiai fegyvereket gyárt, illetve ilyenekkel lát el más gonosz államokat. A titkosszolgálati szakértő, aki tudta, hogy ezek az állítások nem felelnek meg a valóságnak, a neki titokvédelmi ellenőrzésre átküldött szöveg finomítását javasolta. Bolton erre magához rendelte, kivörösödött fejjel üvöltve rendre utasította, és megpróbálta kirúgatni a két évtizedes tapasztalattal rendelkező elemzőt.

"Nagyon határozott, világos elvekkel rendelkező ember - mondta ugyanakkor Boltonról, személyes benyomásait összegezve a HVG-nek, Simonyi András washingtoni magyar nagykövet -, akivel külügyminiszter-helyettesként jól együtt tudtunk működni, és megértő volt bizonyos magyar álláspontok tekintetében." Bolton kinevezése "oktalan döntés, amit nem is értek" - közölte viszont a japán Kyodo hírügynökségnek nyilatkozva Bernard Bot holland külügyminiszter. A diplomáciában szokatlan egy másik ország személyzeti ügyeibe ily módon beavatkozni, ám Bot, aki maga is szigorú kritikusa az ENSZ-nek, azzal magyarázta megnyilatkozását, hogy a túlbürokratizált nemzetközi szervezetet lényegesen nehezebb lenne megreformálni Boltonnal, mint nélküle.

A republikánus párt radikálisai azonban úgy gondolják, éppen a kemény szókimondó Bolton teheti a legtöbbet azért, hogy karcsúsítsák a negyedrészben az amerikai adófizetők pénzén fönntartott, burjánzó ENSZ-bürokráciát, és valamiféle ellenőrzés alá vonják az apparátust, amely - az iraki Olajért élelmiszert program (HVG, 2005. április 9.) tapasztalatai szerint - kolosszális méretű korrupcióra is hajlamos. Noha a megfogalmazott célokkal a demokraták is egyetértenek, ők a Bolton-féle erőszakos tempót nem tartják célravezetőnek. Barack Obama illinoisi szenátor, az ellenzék feljövőben lévő fekete csillaga felhívta a figyelmet arra, hogy a közvetlen tárgyalásokat elvető, keményvonalas Bolton fő-fegyverzetellenőri regnálásának négy éve alatt Észak-Korea és Irán közelebb jutott az atombombagyártáshoz.

"Nem lepődnék meg, ha most, hogy látják, van értelme, sorra jönnének elő azok a beosztottak, akiket Bolton megfélemlített vagy megalázott" - jelezte az akció szerinte jó esélyeit a HVG-nek egy New Yorkban dolgozó magas rangú európai diplomata, aki az ENSZ-ben gyakran kerül kapcsolatba Bolton munkatársaival. "A cezarománnak mondott miniszterhelyettes sokszor az utolsó pillanatban bírálta felül saját szakértőit, és tért el az általuk gondosan kidekázott beszédtől, ami egyébként nem szokás a kényes fegyverzet-ellenőrzési ügyekben" - tette hozzá saját tapasztalatból is beszélve a HVG neve elhallgatását kérő informátora.

A Fehér Ház azonban hallani sem akar a jelölés visszavonásáról. "Tegye félre a szenátus a politikát, és erősítse meg John Bolton kinevezését" - szólította föl a törvényhozókat Bush elnök, akinek harci kedvét láthatóan fölpiszkálta e szenátusi fiaskó.

RÉTI PÁL / WASHINGTON

Magyar Narancs: 8,5 évet kért Simonka Györgyre az ügyészség

Magyar Narancs: 8,5 évet kért Simonka Györgyre az ügyészség

A neandervölgyi ember füle állandóan be volt gyulladva

A neandervölgyi ember füle állandóan be volt gyulladva

Politikai menedékjogért folyamodott egy magyar az Egyesült Államokban

Politikai menedékjogért folyamodott egy magyar az Egyesült Államokban

Imelda elintézte: katasztrófa sújtotta területté vált Houston

Imelda elintézte: katasztrófa sújtotta területté vált Houston

Várja már a PlayStation 5-öt? Óriási meglepetésre készülhet a Sony

Várja már a PlayStation 5-öt? Óriási meglepetésre készülhet a Sony

Ilyen hibridet kap az új császár 2019-ben

Ilyen hibridet kap az új császár 2019-ben