Tetszett a cikk?

Ausztriában - 150 esztendős hagyománynak véget vetve - júliustól összevonják a rendőrséget és a vidéken szolgáló csendőrséget.

,,Hétszer hét az negyvenkilenc" - ezek az újszülött első szavai. Túl okos ez a gyerek, ki kell operálni az agya felét - döntenek az orvosok. És mivel a baba még mindig túl értelmes, újra és újra felezik az agyát. A doktorok akkor nyugszanak meg, amikor a sokadik műtét végén a csecsemő megszólal: "Jó reggelt, közúti ellenőrzés!"

A bécsi rendőrvicc jól érzékelteti, hogy Ausztriában sem értékelik túl sokra a fakabát - vagy ahogyan errefele hívják: a Bulle - szellemi képességeit. A közvélemény azonban eddig különbséget tett a személytelen, zöld ruhás, többnyire zordon városi rendőrök és a kedélyesebb, szürke uniformisban pompázó vidéki csendőrök között. Ez utóbbiak afféle mindenesek, körzetükben ők felügyelik a rendet, segítenek az elesetteken, fegyelmezik a randalírozókat, lefülelik a bűnösöket. A csendőr mindenkit ismer, mindenért felel. Ha valaki gyanús neki, figyeli, szükség esetén eljár vele szemben, letartóztatja, a bíróság előtt tanúskodik ellene. A városi rendőrségen viszont szigorú munkamegosztás és hierarchia van, más a járőr, más a nyomozó és így tovább. Eleddig egyébként egymástól gondosan megkülönböztetett szervezethez tartoztak a csendőrök és a rendőrök, és más-más politikai befolyás alatt is álltak. Míg a többnyire szociáldemokrata többségű városok a rendőrséget igyekeztek hatáskörükbe vonni, a vidéki rendőrségre, azaz a csendőrségre inkább a kereszténydemokrata Néppártnak sikerült rátennie a kezét.

Július 1-jétől mindez a múlté: a két szervezetet költségtakarékossági, racionalizálási megfontolásból egyesítik. A 15 ezer csendőr, a 10 408 rendőr, a 2027 bűnügyi nyomozó és a 399 államigazgatási alkalmazott az év második felében kilenc tartományi rendőri szervezetbe szerveződik át, ezeken belül lesz rendőrség, bűnügyi egység, közlekedési rendőrség, autópálya-felügyelet. A városi őrszobák ügyeletekké alakulnak, és az eddigi összevont irányítással szemben (hat őrszoba tartozott egy főnök alá) minden ügyelet élén külön felügyelő áll majd. Bécsben 102 ügyelet működik, a vezető állások még éppúgy nincsenek teljesen betöltve, mint ahogyan a posztos rendőrökből is hiányzik vagy hétszáz. Az összevonás keretében az eddigi "íróasztal mögötti" hekusoknak is ki kell majd menniük terepre.

A kétféle bűnüldöző szervezet összevonása Nyugat-Európa-szerte napirenden van, például Luxemburgban, Belgiumban vagy Svájcban is. A luxemburgi erőegyesítés vezetője egy bécsi szakmai tájékoztatón elmesélte, hogy náluk az átalakítás komoly kompromisszumokkal járt, a rendőrségi hatgombos és a csendőrségi négygombos zakóból ötgombos egységes uniformis lett. Talán a luxemburgi példa nyomán határoztak úgy az osztrák reformerek, hogy az új egyenruha se nem szürke, se nem zöld, hanem sötétkék lesz. Egyedül ennek megtervezéséhez vett a rendőrség igénybe külső tanácsadót, az átszervezés fáradságos munkája amúgy maradéktalanul belső erőkkel valósult meg. Változik a rendőrségi járművek külleme is, ezüst-kék színt ölt piros csíkkal, hogy a mentőautókkal se lehessen őket összetéveszteni. A fekete rendőrségi felirat fényvisszaverő, a 133-as rendőrségi hívószám messziről leolvasható. De a beszerzés módja is más lesz, nem vásárolja majd, hanem lízingeli a kék fényes szervezet az autókat, motorkerékpárokat, cseréjükre pedig nem nyolc-, hanem háromévente kerül sor. Klímaberendezés is lesz az új autókban, amelyek számát - mivel takarékosabb beszerzési formát választottak - 3800 darabról 4050-re növelik.

Az 1849-ben Ferenc József császár alapította csendőrség megszüntetésének - vagy finomabban fogalmazva: a két szervezet összevonásának - az ötlete már negyven éve is felmerült, de a nagy pártok mindig saját védenceiket vették oltalmuk alá, s megakadályozták a fúziót. A mostani reform 2001-ben kezdődött, a nagyobbik kormánypárt, a Néppárt arra is megpróbálta az apropót felhasználni, hogy minél több rendőrségi vezető állásba a saját embereit juttassa. A rendőrségi berkekben meghökkentően népszerű Szabadságpárt, illetve most már kormánybeli utóda, a Szövetség Ausztria Jövőjéért viszont a rendőri-csendőri privilégiumok megtartásáért harcolt, és komoly szerepe volt abban, hogy a fúzió mostanáig húzódott.

A biztonsági törvényen is változtatott a kormány a rendfenntartó erők átszervezésével egy időben. A rendőrség eddig is felszerelhetett ugyan térfigyelő kamerákat a konfliktusveszélyes terepeken, így például futballstadionokban, de csak "élő adásban" követhette rajtuk a fejleményeket, most viszont már 48 óráig meg is őrizheti a felvételeket. Szintén a nagyobb biztonság jegyében védelmi övezeteket jelöltek ki az iskolák, kórházak környékén.

Az új feladatokhoz új emberekre van szükség, ők részben a schengeni övezet létrejöttével feleslegessé vált egykori vámtisztek közül kerülnek ki. De mivel - osztrák értékelés szerint elsősorban a keleti nyitás nyomán - mindennapossá váltak a bankrablások, a lakásbetörések, egyedül Bécsben hétszáz rendőri állás betöltetlen. Ráadásul a rendőrségi reformot a kezdetektől irányító Ernst Strasser belügyminiszter a múlt év végén vette a kalapját, és átment a magángazdaságba bankárnak. Utóda, Lisa Prokopp alsó-ausztriai kereszténydemokrata politikus viszont csak lassan nő fel az új feladatokhoz. Ezek közé tartozik a feleslegessé váló egyenruhák, névtáblák, pecsétek, levélpapírok megsemmisítése, illetve kiárusítása is. Csak Felső-Ausztriában 350 "Csendőrség" feliratú táblát kell örökre leszerelni. A gyűjtők körében állítólag máris akkora irántuk a kereslet, hogy a hatóság licit szervezésén gondolkodik. A zöld és szürke egyenruhákat 2007-ig még lehet hordani az új sötétkék mellett, de egymással sohasem keverve a színeket. Rangjelzés, felirat nélkül pedig az uniformis ruhástól-cipőstől haza is vihető.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

A CEU segítségével indul Európa meghódítására a húsmentes szalámi

A CEU segítségével indul Európa meghódítására a húsmentes szalámi

A belga sajtó szerint lemondott magyar EP-képviselő bukott le egy brüsszeli melegbárban

A belga sajtó szerint lemondott magyar EP-képviselő bukott le egy brüsszeli melegbárban

Most Romániában tűnt fel egy rejtélyes fémoszlop

Most Romániában tűnt fel egy rejtélyes fémoszlop