Tetszett a cikk?

Ismét csillog az egykori argentin futballsztár, Diego Maradona, akinek népszerű Buenos Aires-i tévéshow-ját többen nézik, mint a latin-amerikai szappanoperákat. A politikával is kacérkodó - odahaza Bush-ellenes felvonulást szervező - élő focilegenda a napokban Fidel Castro kubai államfővel készített interjút.

Caramba, Diego, neked szobrot kéne emelni! - fakadt ki elragadtatással Fidel Castro kubai államfő, amikor az egykori argentin futballsztár, Diego Armando Maradona megígérte neki, hogy személyesen ő áll a George W. Bush amerikai elnök elleni kampány élére Mar del Platában. Maradona tartotta is a szavát, és a hét végén - Hugo Chávez venezuelai elnökkel karöltve - egyike volt a kétnapos amerikai csúcsértekezletre az argentin üdülővárosba érkezett Bush ellen tiltakozó sokezres felvonulás főszereplőinek. A futballista fénykorában a világlapok címoldalán szereplő Maradona ezzel ismét nemzetközi reflektorfénybe került. Akárcsak televíziós show-műsorával, amely olyan népszerű hazájában, hogy a telesorozatokért bolonduló argentinok többsége még a szappanoperák nézését is odahagyja érte.

Legutóbb éppen a Castróval készített interjúval sikerült a legnézettebb műsorok élére ugrania. Az egykori mezének számára utaló La Noche del 10 - azaz A tízes estéje - című műsor három hónapja fut a Canal 13 csatornán. Maradona láthatóan ért a show-hoz: augusztus közepén nem kisebb csillaggal indította műsorát, mint a brazil csodacsatárral, Pelével. Jóllehet a két focista régóta rivalizál egymással a minden idők legjobb játékosa címért, a stúdióban kedélyesen elbeszélgettek. Igaz, Pelé nem sokkal később kijelentette: az argentinok soha nem fogják elfogadni, hogy ő volt a világ legjobb játékosa, jobb, mint Maradona és Di Stefano együttvéve.

A hétfőnként jelentkező négyórás zenés show főszereplője természetesen maga Maradona, aki alkalmanként több nézővonzó hírességgel is elbeszélget. Fellépett már vele egy sor neves argentin és külföldi sportoló, zenész, színész, médiasztár. A műsorba várja még az újkori futballcsillagok közül a francia Zidane-t és a brazil Ronaldót, valamint az amerikai Michael Jordan exkosarast és Tiger Woods golfozót. De a futball-legenda elbeszélgetett Emir Kusturica bosnyák filmrendezővel is. Az Underground és a Macskajaj alkotója ugyanis éppen fiatalkori futballbálványa, Maradona életéről forgat - valószínűleg jövőre elkészülő - filmet Argentínában. Maradona időnként önvallomásokkal is feldobja a műsort. Az egyik show-ban például beismerte, hogy az argentin győzelemmel véget ért emlékezetes 1986-os vébén tényleg kézzel ütötte a labdát az angolok hálójába. Arról is mesélt, hogy egy argentin-brazil meccsen altatót kevertek az ősellenfél hűsítőjébe, így könnyedén legyőzték a szomszéd ország ezek után okkal enerváltan játszó csapatát.

Akkora sikere azonban senkivel nem volt, mint Castróval. Igaz, nem a kubai államfő utazott hozzá a Buenos Aires-i stúdióba, hanem Maradona és stábja ugrott át Havannába, ahol ötórás beszélgetést vettek fel, amiből két 15 perces összeállítást készítettek. A diskurzust - melynek második részét e héten adták le, és amely a jövőre folytatódó La Noche del 10 idei utolsó adása volt - átvette a régió számos tévéállomása, valamint több spanyol lap és tévécsatorna is.

Castro és Maradona barátsága több mint tíz évre nyúlik vissza, és akkor mélyült el, amikor a futballtól már visszavonult, az ital, a könnyű élet és a kábítószer fogságából kitörni képtelen szupersztár a Havanna melletti La Pradera idegenforgalmi és egészségügyi luxuskombinátban kúráltatta kokainfüggőségét. A végén hálája jeléül Castro portréját is magára tetováltatta Che Guevaráé mellé.

A drogfüggését maga mögött hagyó Maradona azonban a karibi szigetországból távozva sem gyógyult meg teljesen. A 167 centi magas egykori sportoló részben a kezelés nyomán 120 kilóra hízott, szinte felismerhetetlenné vált, arcvonásai szétestek, életkedve elhagyta. Tavaly szinte a halálán volt, amikor súlyos szív- és tüdőproblémákkal szállították be egy Buenos Aires-i kórházba. Hívei már-már gyászolva virrasztottak a klinika bejáratánál. Szívós szervezete azonban ezt is elviselte, mint ahogy az év elején a kolumbiai Cartagénában végrehajtott gyomorszűkítő műtétet is, minek nyomán aztán az utóbbi egy évben több mint 50 kilót fogyott. Miután pedig néhány hónapot ismét Kubában töltött regenerálódással, szinte megfiatalodva, jókedvűen tért vissza hazájába, hogy belevágjon új hivatásába, a műsorvezetésbe.

A 45. születésnapját a napokban ünnepelt labdazsonglőr újságíróként azonban megbukna, legalábbis az ítészek szakmailag elfogadhatatlannak tartották a Castróval készített, "alákérdezősnek" minősített interjút. De hát Maradona persze nem is tör hírlapírói babérokra, a Castro-riportot például - melyben a kubai vezető egyebek között mesélt az ellene tervezett hatszáz merényletről, valamint az argentin származású forradalmártárshoz, Che Guevarához fűződő viszonyáról - egyszerűen csak két régi barát beszélgetésének nevezte.

VASS PÉTER

Ab: Szekeres Imre nem tudta megindokolni, miért alkotmánysértő, ha korrupt maffiabaloldalinak nevezik

Ab: Szekeres Imre nem tudta megindokolni, miért alkotmánysértő, ha korrupt maffiabaloldalinak nevezik

Lackfi János: Agyarországban a székletet is kétfelé vágják, és ilyen- vagy olyanpárti szalaggal díszítik fel

Lackfi János: Agyarországban a székletet is kétfelé vágják, és ilyen- vagy olyanpárti szalaggal díszítik fel

A Portfolio szerint elrontották a koronavírust szűrő lázmérést a debreceni reptéren

A Portfolio szerint elrontották a koronavírust szűrő lázmérést a debreceni reptéren