Hét éve tartó tárgyalás után eldőlni látszik a fejkendő, az iszlám vallási öltözék körüli jogvita. Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint jogos a fejkendőviselés törökországi tilalma, mert az állam feladata, hogy megvédje a demokratikus társadalom világi jellegét.

Leyla Sahin, az isztambuli orvosegyetem hallgatója 1998-ban nyújtotta be keresetét a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, arra kérve a testületet, minősítse jogtiprásnak a fejkendőviselés törökországi tilalmát. Sahin egy volt a több ezer török diáklány közül, akiket azért tanácsoltak el felsőoktatási intézményből, mert hordták az iszlám fejkendőt. Törökország, bár a népességének 95 százaléka iszlám hitű, 1934. december 3-án a női egyenlőséget szorgalmazó társadalmi program egyik fontos, de sokat vitatott lépéseként a világon elsőként törvényben tiltotta meg, hogy Törökországban kimondottan vallási jellegűnek minősülő viseletben dolgozzanak munkahelyen, illetve ilyenben jelenjenek meg egyetemeken, bíróságokon. A törvény az évek folyamán többször - például 1982-ben és 1988-ban is - változott, így például az ismert fejkendő is felkerült a tilalmi listára.

A fejkendő - török szóval: türban - időközben azonban az egyre erősödő iszlám mozgalom egyik legfontosabb szimbólumává vált. A kendőviselet legalizálását követelő mozgalom sikeresen szervezte az egyetemeken a tiltakozó akciókat, ahol az érvényben lévő törvények alkalmazásával Leyla Sahinhoz hasonlóan sok hallgatónőt kizártak az oktatásból. Sahin végül is a bécsi egyetemen fejezte be tanulmányait, de hasonló sorsra jutott társaival együtt először törökországi, majd nemzetközi jogi fórumokon kereste az igazát. A diákok között volt Hayrunnisa Gül, a mostani török kormány külügyminiszterének a felesége is, aki keresetet nyújtott be a török kormány ellen a strasbourgi bíróságon, amelyet azután gyorsan visszavont, amikor Ankarában iszlám színezetű kormány alakult, amelynek a férje is a tagja lett.

A törökországi jogi csatározások az alkotmánybíróság 1989-ben hozott jogerős döntésével zárultak le, amelyben a testület kimondta: a fejkendő az iszlám politikai irányzatának a szimbóluma, viselete sérti a társadalmi rend világi jellegét, így tiltása jogszerű. A törökországi fejkendőtilalom körüli huzavona gyorsan átlépte az országhatárokat, és európai jogi kérdéssé szélesedett. A török gyakorlatot követve több európai országban - ahol érezhetően erősödött az iszlám alapokon való politizálás - tiltották be a türbant.

Franciaországban először az iskolákból, majd tavaly a kórházakból is kiűzték az iszlám fejkendőt (HVG, 2004. január 31.). Németországban nincs központi szabályozás, ugyanakkor az elmúlt két évben egymás után több szövetségi tartományban - Berlinben, Bajorországban, Baden-Württembergben, Hessenben, Brémában, legutoljára pedig Észak-Rajna-Vesztfáliában - iskolai fejkendő-viselési tilalmat vezettek be. Nagy-Britanniában ennek homlokegyenest ellenkezőjére jutottak: egy londoni bíróság idén májusban született precedensértékű döntése szerint a 16 éves Sabina Begüm felperes fejkendőben folytathatja iskolai tanulmányait.

A strasbourgi emberi jogi bíróság döntése várhatóan mérvadó lesz a fejkendő körüli vitákban. A tekintélyes testület azon állásfoglalása, hogy a fejkendő vallási szimbólum, ezért viseletének tiltása jogszerű az egyháztól elkülönült állam intézményeiben és a közélet bizonyos területein, sok országban jogalapként fog szolgálni. Ezzel azonban a vita előreláthatólag még nem zárul le. Az iszlám vonalat követő török kormánytagok máris kibúvókat keresnek - ha óvatosan is - a strasbourgi döntés alól. Tayyip Erdogan miniszterelnök szerint ezt a döntést nem lehet örök érvényűnek tekinteni és általánosítani. Gül külügyminiszter a kormányfőnél is nyíltabban fogalmazott. Szerinte tiltásokkal nem lehet társadalmi haladást elérni. Gül kitartott amellett, hogy a fejkendő használata része az emberi jogoknak. Mindenesetre a török kormánynak most sokkal nehezebb lesz legalizálni a fejkendőt, pedig azt egyik legfontosabb feladatának tekinti.

TARIK DEMIRKAN

Máris felbomlott az ellenzéki összefogás Kaposváron

Máris felbomlott az ellenzéki összefogás Kaposváron

"Hálás vagyok Orbán Viktornak, hogy kicsit felrázta a pedagógusokat" - videó

"Hálás vagyok Orbán Viktornak, hogy kicsit felrázta a pedagógusokat" - videó

Ez történt: nehéz körülmények között szállt le egy Wizz Air-járat

Ez történt: nehéz körülmények között szállt le egy Wizz Air-járat

Egyiptomi múmiákkal kezdődött a műfagyártó sikersztori

Egyiptomi múmiákkal kezdődött a műfagyártó sikersztori

A mai embernél is megtalálható daganatot azonosítottak egy dinoszaurusz csigolyáján

A mai embernél is megtalálható daganatot azonosítottak egy dinoszaurusz csigolyáján

A szlovákokét leelőzheti a magyar házasodási kedv, a románokét utolérni még nincs esélyünk

A szlovákokét leelőzheti a magyar házasodási kedv, a románokét utolérni még nincs esélyünk