Izrael történetének három sorsdöntő eseménye az ottani közvélemény szerint az 1967-es, illetve az 1973-as háború, valamint a tíz éve történt miniszterelnök-gyilkosság. Rabin szerepének a megítélésében azonban megosztottabb a társadalom, mint valaha.

A zsidó naptár szerint heshvan hónap 12. napjára, vagyis az idén november 14-ére esik a Rabin-gyilkosság 10. évfordulója. Az 1995. november 4-én az izraeli miniszterelnök ellen elkövetett gyilkos merényletre emlékező események sora már a múlt szombaton elkezdődött: a hagyományosan a tett színhelyén, a tel-avivi városháza előtti, azóta Rabinról elnevezett téren tartott emléknagygyűlésen Bill Clinton, az Egyesült Államok volt elnöke nagyszámú külföldi díszvendég előtt tartott beszédet. Vasárnap a főként állami pénzből épített tel-avivi Rabin Központ két szárnyának megnyitásával folytatódtak a rendezvények, majd hétfőn Rabin sírjánál, a jeruzsálemi Herzl-hegyen került sor az állami megemlékezésre. A hét közepén is zajló rendezvényeken, konferenciákon pedig elsősorban a társadalmat azóta is élesen megosztó kérdésre keresik a választ, hogy mi a tanulsága a Rabin-gyilkosságnak.

A vélemények máig megoszlanak a gyilkos indítékait, az eseményeket - feltételezések szerint - a háttérből mozgató erőket illetően. Az izraeli társadalom világi és vallásos csoportjainak álláspontja csupán egyetlen kérdésben egyezik meg. Abban, hogy újabb politikai gyilkosságtól tartanak. Az Izraeli Demokrácia Intézet nemrég közreadott közvélemény-kutatásában a megkérdezettek 84 százaléka legalábbis lehetségesnek tart egy újabb merényletet. Egy másik felmérés szerint az izraeliek 40 százaléka előbbre valónak tartja a vallási előírásokat, mint a parlamenti törvényeket. Róluk nyilatkozva Simon Peresz miniszterelnök-helyettes, a jelenlegi kormánykoalíció második embere - aki ellen annak idején Rabin gyilkosa szintén merényletet tervezett - kijelentette: "Ez a szélsőséges kisebbség azt hiszi, hogy mindent megengedhet magának. Azt hiszik, hogy nekik mindig igazuk van. Ez a kisebbség valódi veszélyt jelent a demokráciára." Pereszt támasztja alá, hogy az izraeli Dahaf Intézet által megkérdezettek egyötöde kegyelemben részesítené Rabin gyilkosát, az életfogytiglanra ítélt, most 35 éves Jigal Amirt. Ez - vélekedett egy izraeli politikai elemző - jelentős változás ahhoz képest, hogy egy évtizede még jóformán az egész nemzetet megrázta, hogy egy közülük való zsidó fordult egy másik zsidó ellen, és "Isten nevében" megölte az állam egyik demokratikusan megválasztott vezetőjét.

Az idő múltával egyre szaporodnak a gyilkosságot övező összeesküvés-teóriák. Bizonyos társadalmi csoportok vitákat gerjesztenek arról, valójában kinek állt az érdekében a Rabin elleni merénylet - fejtette ki a HVG-nek Reuven Amitai, a jeruzsálemi Héber Egyetem közel-keleti intézetének vezetője -, esetleg a baloldal rivalizálása állt mögötte, illetve a jobboldalt akarták ezzel megvádolni. Más felmérések szerint ugyanis sokan vélik úgy, hogy a vallásos Jigal Amir - saját állításai ellenére - nem magányos gyilkos volt, hanem "sugallatra" cselekedett. Az izraeli televízió egyik még bemutatásra váró dokumentumfilmje például azt próbálja bebizonyítani, hogy a Rabint ért harmadik golyó egy második merénylőtől, vagyis nem Jigal Amirtól származott.

"A gyilkost támogató csoportok azzal érvelnek, hogy tíz év után Amirt is szabadon kell engedni, elvégre palesztin terroristákat is többször kiengedtek már az izraeliek. Szerintük egyébként sem egyedül Amirt kell hibáztatni, mivel Rabin maga is hozzájárult a zsidó telepesek elleni uszító légkör megteremtéséhez. Ezért Rabin az életével fizetett, de a szomorú tényen, mint mondják, ideje már túljutni" - vázolta a HVG-nek a gyilkospárti okfejtést a jeruzsálemi professzor.

Lényegében a felelősség kérdését firtatja a baloldal is, szerintük viszont a háttérből jobboldali vallási erők irányították a merénylőt. Ezt a teóriát járja körül Michael Karpin Jichak Rabin - gyilkosság Isten nevében című könyvében, de nem látja bizonyíthatónak, hogy Amirt bármelyik vallási közösség közvetlenül a gyilkosságra biztatta volna. Ennek ellenére "a sorok közül" az olvasható ki, hogy a gyilkost az egyre jobban durvuló politikai légkörben közvetve jobboldali aktivisták és rabbik is ösztönözték, amikor nem riadtak vissza attól, hogy Rabint Arafattal lepaktáló gyilkosként, sőt - Izraelben a legdurvább sértésnek számító módon - náci egyenruhába öltöztetett SS-tisztként ábrázolják.

"Ugyanakkor az egymással szemben álló társadalmi erők elfogadják, hogy egy demokratikus társadalomban nem lehet politikust, az ország kormányfőjét megölni csak azért, mert valakinek eltérő véleménye van az ország jövőjét érintő kérdésekben" - közölte a HVG-vel Rafael Vago történész. Az izraeliek többsége szerint nem kérdőjelezhető meg a merénylő életfogytig tartó büntetése. "Sosem változtatom meg Amir büntetését, és az utódomnak is azt fogom javasolni, ne kegyelmezzen meg neki" - jelentette ki Mose Kacav izraeli államfő, amikor a Rabin-megemlékezések nyitányaként az államelnöki rezidencián emlékmécsest gyújtott.

Mindenesetre a Rabinhoz politikusi pályája indulásában, katonai sikereiben és államférfiúi kvalitásaiban is hasonlítható Ariel Saron, a jelenlegi kormányfő több ízben is hangoztatta: ő nem tartja magát Rabin, vagyis az "oslói örökség" követőjének. Saron szerint ugyanis nem lehet tárgyalni a palesztinokkal a békéről, ezért döntött ő egyoldalúan a gázai kivonulásról. A biztonsági szolgálatok egyébként immár az amerikai elnökhöz hasonló szigorú intézkedésekkel óvják a kormányfőt - elsősorban nem az araboktól, hanem a zsidó ellenzék haragjától.

BŐHM ÁGNES

„Ha nem akar versenyezni, tűnjön a francba!”

„Ha nem akar versenyezni, tűnjön a francba!”

A szemünk előtt szakad szét az Antarktisz

A szemünk előtt szakad szét az Antarktisz

Kiderült, milyen volt eredetileg az Iparművészeti Múzeum

Kiderült, milyen volt eredetileg az Iparművészeti Múzeum

Száz roma és rohamrendőrök várták a szélsőjobboldali tüntetőket Sályon

Száz roma és rohamrendőrök várták a szélsőjobboldali tüntetőket Sályon

Kiöregedett rocksztár, alufóliasisakos összeesküvés-elméletek: reakciók Orbán Viktor évértékelőjére

Kiöregedett rocksztár, alufóliasisakos összeesküvés-elméletek: reakciók Orbán Viktor évértékelőjére

Meghalt Timár Mátyás, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke

Meghalt Timár Mátyás, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke