Tetszett a cikk?

A Brockhaus a német nyelvterületen élőknek immár kétszáz éve az enciklopédia szinonimája.

A Brockhaus a német nyelvterületen élőknek immár kétszáz éve az enciklopédia szinonimája. A fennállásának kétszázadik évfordulóját ünneplő Bibliographisches Institut & F.A. Brockhaus (BIFAB) az októberben megrendezett frankfurti könyvvásárra tartogatta az olvasóknak szánt születésnapi ajándékát, a Brockhaus Enciklopédia 21., bővített kiadását. A jövő őszig megjelenő harminckötetes lexikont a cégalapító, a dortmundi születésű Friedrich Arnold Brockhaus - aki éppen kétszáz éve Amszterdamban fogott bele a könyvkereskedői és lapkiadói tevékenységbe - alighanem életműve koronájának tartaná. 1808-ban a lipcsei könyvvásáron ugyanis egy "társalgási lexikonban" látta meg a nagy lehetőséget, a két jogtudor és polihisztor, Renatus Gotthelf Löbel és Christian Wilhelm Franke által szerkesztett és alapított "Konversationslexikonban". Brockhaus megvásárolta az eredetileg hatkötetes tudástár jogait, és a következő évben már ő adta ki, nyolckötetesre bővítve. Jó befektetésnek bizonyult, olyannyira, hogy száz év múlva, 1911-ben a konkurens Encyclopaedia Britannica a Brockhaus szócikk alatt az akkor épp a 14. kiadásánál tartó német lexikont mint a legmegbízhatóbb munkát méltatta.

A kiadó - némi németországi költözködés után - 1817-ben a könyvkereskedelem német fellegvárába, Lipcsébe helyezte át székhelyét, így biztosítva, hogy gyorsan lecsaphasson minden kínálkozó lehetőségre. Utódai is ebben a szellemben vezették a kiadót, amely a 20. század elejére már tekintélyes szerzői névsorral dicsekedhetett. Például Brockhaus-szerző volt a Trója-felfedező Heinrich Schliemann vagy az Afrikában "eltűnt" David Livingstone előkerítője, Henry Morton Stanley utazó is.

A kiadó máig az enciklopédiára a legbüszkébb - pedig a Bibliographisches Instituttal való 1984-es fúzió óta már a három legnagyobb német lexikonmárka, a Brockhaus, a Duden és a Meyer egyesült a kiadó kezében. Igaz, a fúzióval létrejött BIFAB részvénytöbbségét öt évvel később megszerezte a müncheni Langenscheidt kiadó, amely ma 11 ország 25 kiadóját tudhatja a magáénak. A Brockhaus Enciklopédia 2400 eurót kóstáló harminckötetes, 300 ezer szócikket összesen 24 500 oldalon összefoglaló kiadása így aztán Lagenscheidttel közös munka.

A Wikipedia szabadon szerkeszthető internetes lexikonja (HVG, 2005. szeptember 24.) szerint azonban a Brockhaus csupán a második legnagyobb német enciklopédia, rögtön a Wikipedia német változata mögött. A több mint 314 ezer szócikket feldolgozó online enciklopédia valóban mintegy másfél kötetre elegendő szócikkel veri a Brockhaust, amely egyébként szintén hozzáférhető digitális változatban is, és amelynek szóvivője mégiscsak a saját termék elsőbbségét hirdeti, mondván, a Wikipedia vállalkozásnak érdekes, enciklopédiának viszont megbízhatatlan, mivel az nyúl bele, aki csak akar.

SCHREIBER ANDRÁS

Monitor

Regénykalandok

A palackposta és az internet keresztezésével jött létre a könyvterjesztés szűk körű, ám kalandos új módja. Az amerikaiból világméretűvé vált hobbiban a könyvszakma is felismerte a reklámlehetőséget.

Mészáros Lőrinc és Rogán Cecília felé is hullott a Szerencsejáték Zrt. millióiból

Mészáros Lőrinc és Rogán Cecília felé is hullott a Szerencsejáték Zrt. millióiból

Egy 2018-as telefon volt 2019 legkelendőbb mobilja

Egy 2018-as telefon volt 2019 legkelendőbb mobilja

Megemelik az FKF fizikai dolgozóinak a bérét

Megemelik az FKF fizikai dolgozóinak a bérét