A moszkvai Puskin Múzeum tulajdonában lévő, felbecsülhetetlen értékű képeket zároltatott egy svájci kiállításon egy ottani magánvállalat. A Noga nevű cég másfél évtizede követel 700 millió dollárt Oroszországtól, de az egy centet sem hajlandó fizetni.

"A Noga kénytelen volt az egyedülálló műkincsek zároltatásához folyamodni egyenlőtlen harcában az ellen a nagyhatalom ellen, amely másfél évtizede nem hajlandó eleget tenni fizetési kötelezettségének." Ezzel a drámai hangúnak szánt nyilatkozattal magyarázta a Noga nevű svájci magáncég azt, hogy követelésére a svájci hatóságok kedden egy napra rátették a kezüket arra a moszkvai Puskin Múzeum tulajdonában lévő 54 festményre, amelyeket egy svájci kisvárosban rendezett kiállításról szállítottak volna vissza az orosz fővárosba. A svájciak lépése óriási visszhangot váltott ki, hiszen a műalkotások között a leghíresebb francia festők - például Poussin, Manet, Renoir és Cézanne - művei is ott voltak, és az orosz hatóságok egymilliárd dollárra biztosították a vásznakat.

Bár a berni kormány szerdán felszabadította a műkincseket, és a festményeket szállító konvoj csütörtökön már el is hagyta az alpesi ország területét, a Noga részben eredményesnek tarthatja akcióját, hiszen ismét sikerült ország-világ figyelmét felhívnia arra, hogy közel másfél évtized sem volt elég a cég és az orosz állam közti elszámolási vita megoldására. Az affér 1993-ban kezdődött, amikor az orosz állam egyoldalúan felbontotta azt az 1992-ben kötött szerződést, melynek értelmében a Noga élelmiszert adott el Oroszországnak, Moszkva pedig olajjal fizetett a szállítmányokért. A most 82 éves Nessim David Gaon tulajdonában lévő cég szerint az oroszok több százmillió dollárral tartoznak neki, Moszkva ellenben nem hajlandó fizetni, mert állítása szerint a szudáni származású zsidó üzletember vesztegetéssel érte el a számára kedvező szerződés megkötését.

Nemzetközi döntőbíróság elé került a vita, s bár egy svédországi bíróság Gaont támogató döntést hozott - igaz, a több százmillió helyett csak mintegy 50 millió dollár megfizetésére kötelezte Oroszországot -, Moszkva a mai napig nem ismeri el a követelés jogosságát. A közben csődbe jutott Noga az évek során többször is megpróbálkozott orosz tulajdonok lefoglalásával, abban bízva, hogy az elkobzott értéktárgyak kényszerárverésén befolyt pénzből juthat hozzá követeléseihez. Öt évvel ezelőtt egy 117 méter hosszú, 1921-ben épített vitorlást, a Szedovot foglaltatta le Franciaországban, majd egy évvel később hasonló sorsra jutott két orosz harci gép is, amelyeket a párizsi légikiállításon "ejtettek túszul" a Noga képviselői. Közben Párizsban zárolták az ottani orosz követség számláját is, így a diplomaták hetekig nem kaptak fizetést. A Noga egyetlen alkalommal sem jutott pénzhez, a francia hatóságok végül valamennyi zárlatot feloldották. A hajóról és a bankszámláról kiderült, hogy nincsenek állami tulajdonban, a gépeket pedig valószínűleg azért engedték el, mert ebben az időben francia vadászbombázók vendégeskedtek az oroszországi Lipeckben, és Moszkva kilátásba helyezte a Mirage-ok lefoglalását.

A sajátos magánháborújában minden követ megmozgató Nessim Gaon egyébként igencsak kiterjedt kapcsolatrendszerrel büszkélkedhet. Tevékeny szerepet vállalt Izrael és Egyiptom viszonyának rendezésében: közvetítő volt a Camp David-i egyezmény 1978-as aláírásához vezető békefolyamatban.

A svájciak egyébként nem a Noga követeléseinek jogtalansága miatt engedték el az orosz kamionokat, Bern csak azért utasította el a zárolási kérelmet, mert a nemzetközi jog értelmében műkincseket nem lehet lefoglalni államokkal szemben fennálló vagyoni követelések kielégítésére. Mindenesetre figyelemre méltó, hogy a Puskin Múzeum igazgatója, az ugyancsak 82 éves Irina Antonova ismételgette a leghangosabban, hogy minden törvénnyel ellentétes a műkincsek lefoglalása. Ugyanis éppen Antonova volt az, aki az utóbbi években többször is - legutóbb a német Die Weltnek adott múlt heti nyilatkozatában - kijelentette, hogy Oroszországnak nem szabad visszaadnia a második világháborúban Németországból, illetve a németekkel szövetséges országokból, köztük Magyarországról hadizsákmányként - jogellenesen - elszállított műkincseket, és azt is ellenezte, hogy külön múzeumot hozzanak létre a hatvan évvel ezelőtt begyűjtött alkotások bemutatására.

Az egynapos huzavona is nagy riadalmat keltett, a moszkvai kulturális minisztérium azonnal utasította az összes orosz múzeumot, hogy függesszék fel a vendégtárlatokról kezdett tárgyalásokat. Egyelőre nem tudni, mi lesz a következménye a mostani foglalási kísérletnek, ám nem kizárt, hogy a jövőben megritkulnak az orosz múzeumi kincsek nemzetközi kiállításai. Ezt valószínűsíti, hogy a 2001-es párizsi repülőgép-elkobzási kísérlet óta Oroszország egyetlen nyugat-európai légikiállításon sem vett részt nagy értékű repülőgéppel.

Az orosz politikusok már a műkincsfoglalás előtt is ferde szemmel néztek Svájcra, ahol az utóbbi hetekben több, Moszkvának nem tetsző döntést hoztak. Oroszország helyett az Egyesült Államoknak adták ki a 9 millió dollár elsikkasztásával vádolt Jevgenyij Adamov volt atomipari minisztert, és nyolcéves börtönbüntetésre ítélték Vitalij Kalojevet, mert tavaly meggyilkolta Peter Nielsen dán repülésirányítót, aki 2002-ben egymásnak vezényelt egy amerikai és egy orosz repülőgépet, amelyen az oszét férfi családtagjai utaztak (HVG, 2005. november 5.). A szélsőséges nacionalista orosz Liberális Demokrata Párt élén álló Vlagyimir Zsirinovszkij kedden már így fenyegetőzött: "Svájcot is móresre kellene már tanítani. Rengeteg kompromittáló információnk van róluk."

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Kis időutazás: ezek voltak a YouTube legnézettebb videói tíz évvel ezelőtt

Kis időutazás: ezek voltak a YouTube legnézettebb videói tíz évvel ezelőtt

Tizennégy szavazat – volt, ahol ennyi döntött két polgármesterjelölt között

Tizennégy szavazat – volt, ahol ennyi döntött két polgármesterjelölt között

Felkapcsolták a Puskás Aréna lámpáit, elment a közvilágítás a környéken

Felkapcsolták a Puskás Aréna lámpáit, elment a közvilágítás a környéken

Anyamedve ölte meg a nyárádmagyarósi jegyzőt

Anyamedve ölte meg a nyárádmagyarósi jegyzőt

Kár, hogy ezt az androidos mobilt csak Japánban árulják

Kár, hogy ezt az androidos mobilt csak Japánban árulják

5 játékos tipp, mely növeli az együttműködést

5 játékos tipp, mely növeli az együttműködést