Olaszországban akár 100 ezer csecsemő is fogyaszthatott a svájci Nestlé és német Milupa cég azon anyatejpótló...

Olaszországban akár 100 ezer csecsemő is fogyaszthatott a svájci Nestlé és német Milupa cég azon anyatejpótló készítményeiből, amelyekbe a tetrapak kartondoboz-csomagolásról a feliratok fixálására használt isopropyl thinoxhantone (Itx) nevű vegyi anyag került. A szennyezés egy adott időszakban, illetve technológiával készült termékeket érint, és bár a hatóságok a múlt héten viharos gyorsasággal eltüntették a gyógyszertárak és a szupermarketek polcairól a "veszélyes" bébitejkészítményeket, és lefoglalták a raktárkészleteket is, az ügy hatalmas botránnyá dagadt. Az olasz lapok szerint ugyanis már hónapok óta tudni lehetett, hogy a forgalomból most kivont több millió liter, csecsemőknek készült italba Itx került, az illetékesek mégsem intézkedtek. Hogy kik az illetékesek, arról persze parázs vita folyik, a Nestlé, az olasz egészségügy-minisztérium és az EU élelmiszer-biztonsági szakemberei egymást vádolják a késlekedésért.

Az első jelzést még a nyár elején adta le a közép-olaszországi Marche tartomány környezetvédelmi hivatala, amikor Ascoli város egészségügyi hatóságának kérésére megvizsgálták a Nestlé több bébitejét, és teljesen véletlenül felfedezték bennük az Itx okozta világoskék foltokat. Állítólag már ekkor, azaz július elején értesítették az olasz egészségügy-minisztériumot és a helyi ügyészséget is, amely azonnal lefoglaltatta a gyanúba keveredett termékeket Ascoliban, az ország többi részében azonban a mit sem sejtő szülők továbbra is a foltos bébitejjel táplálták csecsemőiket. Közben újabb laborvizsgálatokat végeztek Marchéban, ezúttal már a Milupa cég hasonló csomagolásban forgalmazott termékeit is bevonva, s ezekben is találtak literenként 150 mikrogramm Itx-et. Minderről szeptember elején ismét értesítették az egészségügyi tárcát, amely állítólag rögtön leadta a vészjelzést Brüsszelnek is, ám még több mint két hónapba telt, míg november 22-én leparancsolták a polcokról a vegyi anyaggal szennyezett bébitejet. Igaz, ekkor már nemcsak Olaszországban, hanem négy további EU-tagállamban, Spanyol-, Francia-, Görögországban és Portugáliában is, és a többiek nyilván napokon belül követik őket. Az olasz sajtó szerint összesen 30 millió liter tejről van szó, a Nestlé viszont azt állítja, 2 millió darab félliteres csecsemőtej-készítményt érint a forgalomból való kitiltás.

A szülőket persze ez nem nyugtatja meg, mint ahogy az sem, hogy a két érintett cég és a csomagolást gyártó svéd Tetra Pack váltig állítja: a tejbe szivárgott csekély mennyiségű Itx-nek nincs semmiféle egészségkárosító hatása. Hogy ezt mire alapozzák, nem tudni, hiszen valójában sohasem vizsgálták, mivel ez a vegyi anyag érthető módon nem szerepel sem az engedélyezett, sem a tiltott élelmiszer-adalékok listáján, mivel korábban fel sem merült, hogy átszivároghat a csomagoláson. Így aztán még azt sem vizsgálták, hogy "fogyasztása" felnőttekre káros-e, nemhogy csecsemőkre. Tény viszont, hogy például Olaszország azon vegyi üzemében, ahol ezt az anyagot előállítják, a dolgozókat figyelmeztetik: a bőrre ártalmas lehet az Itx, ezért csak kesztyűben nyúljanak hozzá, és védőszemüveget is használjanak a szemirritáció elkerülésére.

A szennyezett bébitej ügye nemcsak a Nestlének a harmadik világban való agresszív terjeszkedése miatt a múltban már többször is megtépázott tisztességén ejtett újabb foltot, hanem meglehetősen rossz fényt vet az olasz egészségügyi hatóságokra és az EU illetékes szerveire is. Annál is inkább, mert a svájci multi vezérigazgatója, Peter Brabeck első felindulásában, mintegy védekezésképpen, azt nyilatkozta a botrány kirobbanásakor: még júliusban megegyezés született cége, az unió és az olasz egészségügyi tárca között, hogy nem vonják ki a forgalomból a tintafoltos tejkészítményeket. Brabeck úr gyorsan visszavonta ugyan e kijelentését, ám addigra már késő volt: hiába cáfolta egybehangzóan a több mint kínos háttéralkuról szóló nyilatkozatot az olasz egészségügy első embere, Francesco Storace és az EU illetékese, a római ügyészség azonnal nyomozást indított az ügyben. És bár a Tetra Pack szeptembertől már új nyomtatási technológiával rögzíti kartondobozain a feliratokat, Olaszországban már bejelentették, sorra vizsgálják mindazon termékeket, amelyek a svéd cég ilyen csomagolásában kerülnek forgalomba.

VÁSÁRHELYI JÚLIA

Monitor

Édesvízi rákveszély

Milliók egészsége került veszélybe Kínában, miután robbanás történt egy vegyi üzemben. Hivatalosan csak tíznapos késéssel adtak hírt arról, hogy rákkeltő anyag került a Szungari folyóba.

Halálos baleset Piliscsabán

Halálos baleset Piliscsabán

Jennifer Aniston lefagyasztotta az Instagramot

Jennifer Aniston lefagyasztotta az Instagramot

A Pest Megyei Kormányhivatal vezetője műtősfiúhoz hasonlítja Karácsonyt, akinek szikét adtak a kezébe

A Pest Megyei Kormányhivatal vezetője műtősfiúhoz hasonlítja Karácsonyt, akinek szikét adtak a kezébe

Hosszú Katinka: Most a legjobb úszónak lenni

Hosszú Katinka: Most a legjobb úszónak lenni

Egy fotó, amely ad némi okot az optimizmusra: Fahidi Éva és Bálint gazda egy képen

Egy fotó, amely ad némi okot az optimizmusra: Fahidi Éva és Bálint gazda egy képen

Középvezetői népvándorlás: van az a pénz, ami nem kompenzálja a stresszt

Középvezetői népvándorlás: van az a pénz, ami nem kompenzálja a stresszt