Új üzlet ütötte fel a fejét néhány ukrajnai, illetve oroszországi városban: ismert írók sosem volt könyveit árulják utcai standokon. A sikeren felbuzdulva már az orosz humoristákat is hamisítják: népszerű művészek hasonmásai hakniznak kisebb vidéki városokban.

Megjelent Dan Brown, a Da Vinci-kód című világszerte ismert könyv szerzőjének új alkotása, Az első Meroving. Megjelent - legalábbis Ukrajnában és Oroszországban: nyár végén több városban, köztük Kijevben és Harkovban is elárasztotta az utcákat a híres dinasztia sorsával foglalkozó kötet. Első ránézésre a könyv nem tűnik gyanúsnak: bár a fülszöveg szerint az amerikai szerzőt maga II. János Pál pápa kérte fel az egyes legendák szerint Jézus Krisztus vérét továbbvivő Merovingok történetének megírására, a papír kiváló minőségű, és a borítón szereplő képek is élesek. A boldog vásárlók többsége - becslések szerint akár 50 ezer is elfogyhatott a mintegy 1500 forintnyi hrivnyáért, illetve rubelért árult kötetekből - csak otthon döbbent rá, hogy hamisítványt sóztak rá: az állítólagos Brown-mű összevágott középkori történelmi előadásokból, illetve egymással össze nem függő novellákból áll.

Brown után ismert kortárs orosz írók kerültek sorra: eddig a Borisz Akunyin álnéven publikáló Grigorij Csartisvili, valamint Polina Daskova és a népszerű krimiszerző, Darja Doncova "írt" olyan könyvet, amelyről ő maga nem is hallott. Az angol fordításoknak köszönhetően Nyugat-Európában is ismert Akunyin szinte belebetegedett, amikor meghallotta a hamisításról szóló híreket. Mint kiderült, egy névtelen szerző 2000-ben, Ukrajnában megjelent krimijének főhősét egyszerűen átkeresztelték az ő történeteiben híressé vált Fandorin nyomozótól "kölcsönvett" névvel, aztán a könyvet az Akunyin-kötetek jellegzetes borítójával dobták piacra.

Egy-egy hamisítvány általában egy-két hétig van forgalomban, míg városszerte elterjed a hír, hogy az utcán árult slágerkönyvek nem eredetiek. Ám ezek kiszűrését nehezíti, hogy a csalók sokat publikáló szerzőket pécéznek ki: Doncova-művekből például több tucat eredeti van egyszerre a piacon.

A kötetekben szereplő kiadó, a szentpétervári Főnix, természetesen nem létezik, a címen egy olyan diákszállás található, ahol senki sem hallott a vállalkozásról. Annyi már kiderült, hogy az orosz nyelvű könyveket valahol Ukrajnában nyomják, ám az ügyben mérsékelt lelkesedéssel eljáró hatóságok egyelőre nem bukkantak a hamisítók nyomára. Furcsamód az oroszországi könyvkiadók sem törik össze magukat, hogy akár internetes honlapjaikon figyelmeztessék az olvasókat a hamisítás veszélyére, és az orosz médiumok is igyekeznek úgy tenni, mintha az egész hamisítási ügyért kizárólag Ukrajna lenne felelős. Az orosz lapok és tévék ukránokkal szembeni lekezelő hangneme már választ is szült: az ukrán médiumok azzal vádolják az orosz kiadókat, hogy a hamisítványok eltűrésével valójában az ismert szerzőknek csinálnak reklámot.

Az utóbbi hónapokban egyébként a híres orosz humoristákat - például Makszim Galkint - is "hamisítják". A kisebb oroszországi települések vagy üdülővárosok művelődési házaiban fellépő hasonmások betanult szöveget mondanak fel, és általában hangos sikert aratnak az eredeti művészt korábban legfeljebb a tévéből ismerő nézők körében. A szervezők minden bizonnyal tudatában vannak, hogy csalóknak segédkeznek, ám végső soron a művelődési házak sem járnak rosszul: kisebb fellépti díjat kell fizetniük a hasonmásoknak, miközben a becsapott nézők valódi pénzzel fizetnek. Az egyik orosz tévéadó, az NTV egyszer félig-meddig lefülelt egy csalót: amikor az operatőr közelről akarta lefilmezni a színpadról tapsvihar közepette lelépő egyik "művészt", az kezével eltakarta az objektívet, és közölte: "nem filmezhettek, mert mi nem az igaziak vagyunk".

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Eljárást indított az ombudsman a kgfb-díjak képzése miatt

Eljárást indított az ombudsman a kgfb-díjak képzése miatt

Oscarra nevezett filmmel indul a BIDF

Oscarra nevezett filmmel indul a BIDF

Brit választás: az exit poll szerint jelentős győzelmet aratott Boris Johnson

Brit választás: az exit poll szerint jelentős győzelmet aratott Boris Johnson

Ananászlevélből divatos lábbeli - a fenntarthatóság jegyében készül a magyar dizájnercipő

Ananászlevélből divatos lábbeli - a fenntarthatóság jegyében készül a magyar dizájnercipő

Hilton, Intercontinental – a legnagyobb szállodaláncok is részt vettek a szexkereskedelemben?

Hilton, Intercontinental – a legnagyobb szállodaláncok is részt vettek a szexkereskedelemben?

Trump: "Nyugi Greta, nyugi!"

Trump: "Nyugi Greta, nyugi!"