Meglepő szigorral óvja az aktív politizálástól a lengyel papságot a Szentszék a varsói nunciatúra által a múlt héten kiadott közleményében. A figyelmeztetés elsősorban a katolikus Radio Maryja és tévés testvéradója leplezetlen politikai tevékenységének szól.

A lengyel papok, szerzetesek csak írásos püspöki engedéllyel vállalhatnak nyilvános közéleti szereplést - áll a Vatikán múlt heti közleményében. A pápa nevében küldött intésnek az ad különös hangsúlyt, hogy az utóbbi időben a lengyel püspökök egyre gyakrabban bírálják a Torunban működő, nyíltan politizáló katolikus Radio Maryját és a testvéradójaként sugárzó Trwam (Kitartok) nevű tévét.

A valóságos médiabirodalmat kiépített Tadeusz Rydzyk (lásd Egyház az egyházban című írásunkat) sosem csinált titkot politikai nézeteiből. A Radio Maryja - saját szlogenje szerint "otthonaink katolikus hangja" - hangvételét kezdettől nem egyszerűen a jobboldal preferálása, hanem kimondottan a nacionalista-antiszemita gyűlöletbeszéd határozta meg, és politikai szimpátiái annál erősebben nyilvánultak meg, minél szélsőségesebb figurákat sikerült vendégül látnia.

A lengyel püspökök gondja most az, hogy a médiapap kicsúszott a kezük közül. Pontosabban már amelyiknek, hiszen nyílt titok, hogy a püspöki karban többségben vannak a Radio Maryja elkötelezett támogatói. Ennek ellenére Glemp bíboros, lengyel prímás 1997-ben egyszer már rávette a redemptorista rendfőnököt, hogy tiltsa el egy esztendőre a mikrofontól a médiapapot, de ez is a visszájára sült el: a Rydzyk-tábor tüntetéseket szervezett, tovább növelve az atya és adója népszerűségét.

Tadeusz Goclowski gdanski érsek arról panaszkodott a minap a Radio Zet riporterének, hogy az utcán ismeretlenek nyíltan "vatikáni besúgónak" nevezték. Ezt azzal érdemelte ki, hogy tavaly decemberben ő is a Rómában "apostoli látogatást" tett lengyel püspökök között volt, akik - élükön Glemp bíborossal - XVI. Benedek segítségét kérték a médiaatya megzabolázásához. Glemp a vatikáni vizit után a KAI katolikus hírügynökségnek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy egy katolikus rádió "nem teheti le a garast egyetlen politikai párt mellett", és "nem válogathat az egyházi tanítás tételeiben". A Radio Maryja "megosztja a lengyel katolikusokat" - mondta a lengyel egyházfő, aki tudvalevően hamarosan távozik posztjáról, mivel már 2004 decemberében betöltötte 75. életévét, ám akkor II. János Pál másfél esztendővel meghosszabbította hivatali idejét. Utóda Józef Michalik przemysli érsek, a püspökkari konferencia jelenlegi elnöke lehet, aki viszont a Glemp-nyilatkozat után a Nasz Dziennik napilapban közölt karácsonyi levelében kiállt a Radio Maryja mellett. Elemzők szerint Glemp, ismerve a püspöki karon belüli erőviszonyokat, azért is kérte a pápa segítségét, hogy még nyugdíjba vonulása előtt megfékezhesse a becsvágyó médiaszerzetest.

Egyre több neves katolikus értelmiségi - papok és világiak - emeli fel szavát a Rydzyk-rádió gyűlölethadjáratai ellen. Zbigniew Nosowski, a Wiez folyóirat főszerkesztője a Polsat televízióban, Michal Czajkowski varsói teológiaprofesszor a közszolgálati rádióban, Tomasz Slominski poznani lelkész a Gazeta Wyborcza napilapban hallatta a hangját. Az utóbbi Lech Walesa egy kitételére - amelyben a "Rydzyk-féle félnótás csürhéről" beszélt - reagált, mondván, a Szolidaritás egykori vezére ezzel azt sugallja, mintha csak Rydzyk politikus vendégeivel lenne baj, holott épp ideje lenne "a rádió valamennyi munkatársát hittanra beíratni", mert a Radio Maryja "rosszul tanít imádkozni". Ha a hallgatók egyfolytában "a zsidók és szabadkőművesek kormányozta Lengyelországról" hallanak, ha naponta elmondják az adón, hogy "1989 után a kommunisták és a Gazeta Wyborcza meg a Tygodnik Powszechny liberálisainak összeesküvésén kívül semmi egyéb nem történt", akkor mi egyébért imádkoznának e jámbor lelkek, mint "hogy Lengyelországot végre lengyelek kormányozzák, hogy ne árusítsák ki se Németországnak, se az EU-nak, s hogy a püspökök gyógyuljanak ki liberalizmusukból".

A Gazeta Wyborcza január 10-én közölte a varsói nunciatúra említett állásfoglalását, amely kijelentő módban fogalmaz az egyházi személyek közéleti szerepléséhez szükséges írásos püspöki engedélyről: azaz erre jelenleg is szükség lenne. Másnap a varsói lap már azt fejtegette, hogy ennek értelmében a Trwam tévé működése egyházjogilag törvénytelen, mivel Rydzyk nem is kérte beindításához a püspöki kar hozzájárulását. A baloldali Trybuna szerint "a Radio Maryját és Rydzyk atyát nem említi ugyan a dokumentum, de nyilván elsősorban erről van benne szó", a délutáni Super Express pedig egyenesen lengyel egyházszakadást jövendöl, idézve Wladyslaw Strozewski krakkói filozófiaprofesszort: "Én félek Rydzyk atyától. II. János Pál nem boldogult vele, nehéz elképzelni, hogy XVI. Benedeknek sikerül majd. A püspöki karban már kész tény a szakadás."

Rydzyk atya mindeközben hallgat, akárcsak decemberben, Glemp bíboros nyilatkozatát követően. A Nasz Dziennik viszont két nappal az állásfoglalás után ismét a liberális sajtó összeesküvéséről cikkezett, és sajtóetikai vizsgálatot sürgetett az ügyben, minthogy szerinte a lapok meghamisították a vatikáni állásfoglalást, hiszen az most is "elismeréssel adózott a Radio Maryja evangelizációs tevékenységének". A püspöki kar a Gazeta Wyborcza értesülése szerint január utolsó napján tart ülést a Radio Maryja ügyében. Valójában ezt már tavaly februárban össze kellett volna hívnia a testületnek, amikor Rydzyk beindította a maga választási kampányát. Akkor elnapolták az ülést, és aztán többé nem esett róla szó. Hogy most megtartják-e, s ha igen, mi sül ki belőle, az nyilván a lengyel egyházi vezetésen belüli erőviszonyok alakulásától függ.

PÁLYI ANDRÁS

Monitor

Egyház az egyházban

Tadeusz Rydzyk redemptorista szerzetes médiabirodalmából, amely az 1991 decemberében alapított katolikus rádió köré...

Vasárnap ön is ingyen beutazhatja az országot

Vasárnap ön is ingyen beutazhatja az országot

550 lóerős hibrid 7-es BMW a láthatáron

550 lóerős hibrid 7-es BMW a láthatáron

iPhone-osok, figyelem: tölthető a sok újdonságot hozó iOS 13

iPhone-osok, figyelem: tölthető a sok újdonságot hozó iOS 13

Nem árul többé e-cigarettát az egyik legnagyobb amerikai áruházlánc

Nem árul többé e-cigarettát az egyik legnagyobb amerikai áruházlánc

Elutasította az NVB Berki és Tarlós ajánlásainak az összehasonlítását

Elutasította az NVB Berki és Tarlós ajánlásainak az összehasonlítását

A MÁV vezetője szerint jogosak a kritikák

A MÁV vezetője szerint jogosak a kritikák