Tadeusz Rydzyk redemptorista szerzetes médiabirodalmából, amely az 1991 decemberében alapított katolikus rádió köré...

Tadeusz Rydzyk redemptorista szerzetes médiabirodalmából, amely az 1991 decemberében alapított katolikus rádió köré épült ki, és amelyhez ma a 2003 nyarán megindult műholdas tévéadás, valamint az idén kilencedik évfolyamába lépett Nasz Dziennik napilap mellett saját médiakádereket képző főiskola is tartozik, mára afféle egyház lett az egyházban.

A Radio Maryja ma Lengyelország második leghallgatottabb adója, s bár a napi 24 órás sugárzás döntő részét vallási műsorok teszik ki, az esti főműsoridőben sugárzott, mára hírhedtté vált Befejezetlen beszélgetések és más aktuálpolitikai adások az elmúlt másfél évtizedben mágnesként vonzották a jobboldal politikusait Rydzyk atya mikrofonja elé. A toruni adó kampányolt Walesának, amikor másodszor is meg akarta választatni magát köztársasági elnöknek, nem kis része volt a Szolidaritás Választási Akció 1997-es győzelmében, a szélsőjobboldali Lengyel Családok Ligája pedig gyakorlatilag neki köszönhette 2001-ben bejutását a szejmbe. Így aztán 2005 első hónapjaiban Rydzyk már afféle szürke eminenciás szerepet szánt magának az őszi választások előkészítésében, úgy érezve, az ő kegyeitől függ a jobboldal jövője, csak ő szerelheti le a torzsalkodókat, és egyesítheti az erőket.

Igaz, ebben a játszmában korántsem bizonyult olyan sikeresnek, mint a katolikus médiabirodalom megteremtésében, mégis mindvégig kezében maradt a gyeplő. Még tavaly februárban palotaforradalom tört ki a Ligában: több, magát afféle jobboldali veteránnak tartó politikus, köztük Jan Olszewski, az 1992-es tiszavirág-életű szélsőjobb kormány miniszterelnöke és Antoni Macierewicz egykori belügyminiszter fellázadt a vaskezű Roman Giertych pártvezér ellen. Rydzyk melléjük állt, Giertych mégis száműzte a Ligából ellenfeleit, akik ezek után bejelentették, hogy megalakítják a Mária Rádió Pártját. Ám ezzel sem jutottak sokra, mert a médiaszerzetes időközben már a Kaczynski fivéreket futtatta, igyekezve választási koalícióba hozni a Jog és Igazságosságot a Lengyel Családok Ligájával, és célul tűzve ki a konzervatív-liberális Polgári Platform "elolvasztását". Bár ezzel az akciójával kudarcot vallott, rádiója nagyban hozzájárult a Kaczynski ikrek vártnál nagyobb választási győzelméhez. A nagy politikai szlalomozás közben Walesával is meggyűlt a baja, hiszen Macierewiczék a rádiójában újra napirendre tűzték az egykori elnök ügynökmúltját, aki erre hadat üzent a "Rydzyk-féle félnótás csürhének", nyíltan megfenyegetve a Radio Maryját, hogy elvágja amerikai pénzforrásait. Úgy tűnik azonban, ezt a mérkőzést is Rydzyk nyerte meg: egy késő esti - elsősorban Észak-Amerikában hallgatott - többórás műsorban mikrofon elé ültette a szélsőjobb erők Walesa-ellenes képviselőit, és ezek után az amerikai lengyelségnek esze ágában sem volt megvonni a támogatását a rádiótól.

Ma a Radio Maryja elsősorban a Kaczynski-front fóruma, olyannyira, hogy Marcinkiewicz miniszterelnök előbb ismertette a kormányprogramot a toruni redemptoristák hullámhosszán, mint a közszolgálati rádióban és tévében. Amikor pedig december elején a Rydzyk-rádió fennállásának 14. évfordulóját ünnepelte, a jubileumot a kisebbségben kormányzó Jog és Igazságosság-kabinet önmaga ünneplésére használta.

Monitor

Ajvé Maryja

Meglepő szigorral óvja az aktív politizálástól a lengyel papságot a Szentszék a varsói nunciatúra által a múlt héten kiadott közleményében. A figyelmeztetés elsősorban a katolikus Radio Maryja és tévés testvéradója leplezetlen politikai tevékenységének szól.

Egy fontos szakértői vélemény sikkadt el a veronai buszbaleset perében

Egy fontos szakértői vélemény sikkadt el a veronai buszbaleset perében

"Hány embernek kell még meghalnia?" Milliók tüntettek a klímaváltozás miatt

"Hány embernek kell még meghalnia?" Milliók tüntettek a klímaváltozás miatt

A Fidesz politikusa részesülni akart az egri vár fejlesztési pénzeiből, állítja a volt igazgató

A Fidesz politikusa részesülni akart az egri vár fejlesztési pénzeiből, állítja a volt igazgató

Nézze csak, milyen újfajta, érdekes reklámok jönnek a Facebookra

Nézze csak, milyen újfajta, érdekes reklámok jönnek a Facebookra

Négyes karambol volt a Budaörsi úton

Négyes karambol volt a Budaörsi úton

A nap fotói: egyszerű felfestések, de gyalogosok életét menthetik meg

A nap fotói: egyszerű felfestések, de gyalogosok életét menthetik meg