Oroszországban eddig ketten vezettek be szesztilalmat, II. Miklós cár 1914-ben, illetve Mihail Gorbacsov szovjet elnök 1985-ben. Miklós három, Gorbacsov hat évvel később vesztette el hatalmát. Most a moszkvai városvezetés próbálkozik részleges korlátozásokkal.

"Nem a normális emberekkel akarunk kitolni, az intézkedést azok ellen hoztuk, akik éjjel is rá akarnak tölteni. Különben is, az emberek éjszaka ne randalírozzanak és ne igyanak, inkább aludjanak" - vette védelmébe Pavel Sapkin, a moszkvai alkoholpiac szabályozására létrehozott szakértői tanács vezetője azt a múlt héten publikált határozatot, mely szerint Moszkvában este 11 és reggel 8 óra között nem lehet 15 fokosnál magasabb alkoholtartalmú italt árusítani.

Az utóbbi évek tapasztalatai szerint viszont a moszkvaiak jelentős része nem számít "normálisnak", hiszen éjszakánként folyamatos volt a forgalom a főváros ezernyi éjjel is nyitva tartó élelmiszer- és italboltjában. A szeszkínálat egyébként lenyűgöző volt, egy 20-30 négyzetméteres boltocskában is legalább százféle sör, bor és vodka közül válogathattak a szomjas fővárosiak. A hivatalosan már január 1-je óta érvényben lévő, ám csak az év első tíz napjára kiadott munkaszünet vége után közzétett rendelet értelmében a moszkvaiak ezentúl csak éttermekben, illetve bárokban fogyaszthatnak "keményebb" italokat, egyébként kénytelenek lesznek sörrel és borral beérni.

A rendelet máris támadások kereszttüzébe került. Az ellenzők egyik fő érve, hogy a most bevezetett korlátozásokkal aligha csökken az alkoholfogyasztás, sőt az sem kizárt, hogy még több tömény fogy majd. "Bármennyi vodkát veszünk is, mindenképpen el kell mennünk másodszor is" - érvelnek az évszázados tapasztalatokon nyugvó ismert orosz közmondással azok, akik szerint a döntés semmiképpen sem járul hozzá a töményfogyasztás csökkenéséhez, s legfeljebb annyi történik majd, hogy az iszákosok már az esti órák előtt elfogyasztják szokásos adagjukat.

Mások úgy vélik, a rendelet könnyen a korrupció melegágya lehet, mivel meghagyott egy olyan kiskaput, amely feljogosítja a helyi kerületi vezetést, hogy a lokális sajátosságokat figyelembe véve egyes boltok esetében csökkentsék a tilalmi szakasz időtartamát. A helyi bürokraták az árusítási engedéllyel fognak üzletelni - jósolják máris sokan. Arra is számtani lehet, hogy a bolti árusok - nem kis felárért - a pult alól adnak majd töményt a kiszáradt moszkvaiaknak.

A moszkvai városvezetés egyébként arra a szövetségi törvényre hivatkozva döntött a részleges szesztilalomról, amely a helyi szervekre bízza az alkoholforgalom szabályozását. A Moszkvához közeli Velikij Novgorodban még tovább mentek, ott még az éttermekből is kitiltották este 11 után a tömény szeszt. Moszkvai értesülések szerint a főváros és Novgorod után több más orosz városban is szigorításra készülnek, és néhány hónapon belül általánossá válhatnak a korlátozások.

A töményforgalmat az is csökkentheti majd, hogy - nem tudni, véletlenül vagy szándékosan - nem készültek el időre az erre az évre érvényes új zárjegyek, így január 1-je óta állnak a vodkagyárak, ami előbb-utóbb a hagyományos orosz ital hiányához vezethet. Az mindenesetre aggodalommal töltheti el a szeszpártiakat, hogy az ország nagy hatalmú elnöke, Vlagyimir Putyin teljes mértékben józan életet él, és csak a kötelező alkalmakkor - fogadásokon és díszvacsorákon - fogyaszt jelképes mennyiségű szeszes italt.

Az orosz történelem során bevezetett két részleges szesztilalom - az amerikaihoz hasonlóan - teljes kudarcba fulladt, a korlátozások eltörlésekor nagyobb volt a szeszfogyasztás, mint azok elrendelése előtt. Gorbacsovnak, a Szovjetunió utolsó elnökének a mai napig nem bocsátották meg az oroszok a csak szuhoj zakonként (száraz törvényként) emlegetett restrikciót. A gyakorlatilag teljes vodkatilalom a zugfőzdék megjelenéséhez vezetett, és annyi cukor fogyott a házipálinka-főzéseknél, hogy egy idő után a szesz mellett a cukrot is csak jegyre adták. Ráadásul a zugfőzdékből kikerült, ellenőrizetlen minőségű italok fogyasztása sok tragédiát is okozott, emberek százai haltak meg metilalkohol-mérgezésben. A gorbacsovi döntést a grúziai szőlőültetvények is megsínylették, a mai napig nem sikerült pótolni a húsz évvel ezelőtt kiirtott tőkéket.

Gorbacsov egyébként most is úgy véli, szükség van a szeszfogyasztás korlátozására. "Amikor húsz évvel ezelőtt elkezdtük az iszákosság elleni harcot, 10 liter volt az egy főre jutó éves tisztaszesz-fogyasztás. Most már 17 liter körül van" - nyilatkozta, és arra is emlékeztetett, hogy az első, 1914-es szesztilalom idején évente csak 2,8 liter tiszta alkohol jutott egy főre. "Persze meg kell oldani a szociális problémákat is, hiszen az emberek azért is isznak, mert szegények és nincs munkájuk" - vélekedett az egykori szovjet államfő.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Ma is marad a jó idő, 27 fok is lehet

Ma is marad a jó idő, 27 fok is lehet

Új módszer: egy egyszerű vérvétellel felmérhető a tüdőrák kockázata

Új módszer: egy egyszerű vérvétellel felmérhető a tüdőrák kockázata

A Sony új fülese pótolja az AirPods egyik nagy hiányosságát

A Sony új fülese pótolja az AirPods egyik nagy hiányosságát

Videó: 5,5 km mélyen találtak meg egy, 2. világháborúban elsüllyesztett japán hadihajót

Videó: 5,5 km mélyen találtak meg egy, 2. világháborúban elsüllyesztett japán hadihajót

Megroppantotta a szkopjei politikát az EU-csatlakozás elhalasztása

Megroppantotta a szkopjei politikát az EU-csatlakozás elhalasztása

Amerikai cégek tárgyalnak a feketelistára tett Huawei-jel

Amerikai cégek tárgyalnak a feketelistára tett Huawei-jel