Füles és barátai

Utolsó frissítés:

Az utóbbi napok tapasztalatai alapján egyértelműnek tűnik, hogy nem a globális felmelegedés, hanem a divat változása...

Az utóbbi napok tapasztalatai alapján egyértelműnek tűnik, hogy nem a globális felmelegedés, hanem a divat változása okozta, hogy a farkasordító hideg ellenére is alig nőtt meg a hagyományos füles szőrmesapkát viselő moszkvaiak száma. Az usánka avíttossá válása nem pusztán fővárosi jelenség, igaz, vidéken jóval lassabban szorul ki a divatból a nagy fagyban akár fülmentővé is előlépő fejfedő.

Az usánkához leginkább az 50 év fölötti férfiak ragaszkodnak, a fiatalok többsége inkább homlokra húzható kötött sityakot vagy baseballsapkát hord. Az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a fejfedő nélkül utcára merészkedők száma, ők valószínűleg egy-két év múlva - ritkuló hajuk láttán -, utólag jönnek majd rá, hogy Moszkvában még az enyhülés ellenére sem fölösleges a sapka. A Vörös tér vagy az egyik legnépszerűbb szabadtéri képzőművészeti vásár, az Izmajlovói park térségében a legmagasabb a száz főre jutó usánkák száma. Igaz, viselőik többsége azon külföldi turisták közül kerül ki, akikkel a helyi árusoknak sikerül elhitetniük, hogy Oroszország jelképe változatlanul az usánka, s minél hosszabb szőrből készült a fejfedő, annál oroszosabb. Az usánka talán az amerikaiak és britek körében a legkedveltebb, szinte az a meglepő, ha a legdrágább sapkák alól nem angol szavak hallatszanak.

Bár az usánkát mindenki Oroszországhoz köti, történészek szerint az a legvalószínűbb, hogy a középkori mongol hódításokkal került be ez a sapkaszabásminta az országba, és vált a 20. században a szovjet kommunista pártvezetők jelképévé.