A polgármestertől a Fehér Házig senkit nem kímél az a képviselőházi jelentés, amely a tavaly New Orleans egy részét vízzel elöntő Katrina hurrikán idején történteket vizsgálva megállapítja: a felkészületlenség mellett utóbb a rossz szervezés és a segélyekkel való visszaélés is súlyosbította a helyzetet.

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadás katasztrófaelhárítási tapasztalatai ellenére az újabb, ezúttal természeti csapás - az időben elhangzott figyelmeztetések dacára - mindenkit felkészületlenül ért, a mentést pedig a különböző szervezetek tevékenységének összehangolatlansága hátráltatta. Ezt állapította meg a tavaly augusztus 29-én a Mexikói-öböl térségében lecsapott, New Orleans egy részét vízzel elöntő Katrina hurrikán pusztításának körülményeit vizsgáló washingtoni képviselőházi bizottság múlt héten nyilvánosságra hozott jelentése, amely bőven mérte a bírálatot. Jutott belőle a város polgármesterének éppúgy, mint a szövetségi katasztrófavédelmi hivatalt (FEMA) felügyelő belbiztonsági minisztériumnak, de még a Fehér Háznak is.

A kemény hang meglepetést keltett, hiszen a testület mind a 11 tagja a kormányzó republikánusok közül került ki. A demokraták ugyanis bojkottálták a bizottság munkáját, mert ők egy, a törvényhozástól független vizsgálatot szerettek volna. A több mint félezer oldalas jelentéssel mégis elégedettek voltak, szinte csak egy dolgot hiányoltak belőle: a belbiztonsági miniszter, Michael Chertoff felelősségének megállapítását és menesztésének fölvetését. Chertoff kinevezését majdnem pontosan egy éve 98 szavazattal, ellenvetés nélkül, a jelölt rátermettségét kiemelve hagyta jóvá a szenátus, amelynek egyik bizottsága a múlt heti meghallgatáson ízekre szedte a tárca irányítóját. A politikus, miközben igyekezett magyarázni a bizonyítványát, elismerte felelősségét minisztériuma működéséért, és megígérte, hogy - többek között egy 1500 fős "gyors reagálású" csoport létrehozásával - javítják katasztrófaelhárítási képességüket.

Csak az országos meteorológiai szolgálat, illetve a hurrikánfigyelő központ kapott dicséretet: az átlagosnál jóval pontosabban jelezték, mikor, hol és milyen erővel éri el a partot a karibi térség felől északra tartó Katrina. Más kérdés, hogy az esemény bekövetkezte előtt 56 órával közhírré tett figyelmeztetés ellenére New Orleans tapasztalatlan polgármestere, Ray Nagin, valamint Louisiana állam kormányzója, Kathleen Blanco másfél napot várt, míg elrendelte az evakuálást. A bizottsági dokumentum arra is emlékeztet, hogy még ennek az utasításnak sem szereztek maradéktalanul érvényt, arra pedig senki nem volt felkészülve, hogy a félmilliós városban legalább százezer embernek - zömmel szegény afroamerikaiaknak - semmilyen közlekedési eszköze nincs New Orleans elhagyására. Ráadásul a víz főleg az ő negyedeiket öntötte el, így a mintegy 1100 New Orleans-i áldozat többsége közülük került ki.

A katasztrófa méreteiről szóló beszámolók is lassan jutottak el azokhoz, akiknek dönteniük kellett volna. Jóllehet a belbiztonsági minisztérium helyi képviselője már a hurrikán partot érésének napján, egy helikopteres bejáráson látta, hogy átszakadt a tenger szintje alatt fekvő várost a Pontchartrain-tótól és a Mississippi folyótól védő gátrendszer, és New Orleanst súlyos árvíz fenyegeti, az információt Washington nem találta elég meggyőzőnek. Ezért történhetett, hogy George W. Bush elnök - akit a jelentés készítői igyekeztek kímélni, de védelmére kelt Chertoff is - másnap reggel még arról beszélt, hogy New Orleans állja a próbát, a belbiztonsági miniszter pedig az események sodrából kilépve Atlantába utazott egy, a madárinfluenzáról tartott konferenciára.

Teljes volt a zűrzavar a mentésben részt vevő szervezetek között is. Michael D. Brown, a FEMA igazgatója - aki korábban kutyakiállításokat szervezett - például közvetlenül a Fehér Házzal igyekezett kapcsolatot tartani, rossz nyelvek szerint azért, mert nehezményezte, hogy hivatalát beolvasztották a belbiztonsági minisztériumba. Ő egyébként saját kongresszusi meghallgatásán azt állította, órákkal a Katrina partot érése előtt Bush elnököt is figyelmeztette a közelgő katasztrófára.

Az is nehezítette a munka összehangolását, hogy Chertoff csak a pusztítás bekövetkezte után hozta létre a mentést irányító stratégiai csoportot, holott a közelgő hurrikán kivételes erejét jó előre jelezték. Ráadásul a testület irányítását az alkalmatlannak bizonyult, utóbb, szeptember 12-én FEMA-igazgatói posztjáról is távozni kényszerült Brownra bízta. Megkapta a magáét a bizottságtól a gyakran szenzációhajhász sajtó is, amelynek a később elismerten kisebb mértékű fosztogatások felnagyításával része volt abban, hogy fontos erőforrásokat vontak el a sürgős mentési munkálatoktól.

Képtelen pazarlás és eszközhiány egyszerre jellemezte a mentést, amit a kapkodás számlájára írnak. A Vöröskereszt amerikai szervezetének számos élelmiszer-kérelme elakadt a FEMA túlterhelt számítógépes rendszerében, aztán pedig, amikor a Louisiana, Mississippi és Alabama államokat is magában foglaló katasztrófa sújtotta területre megérkeztek a szállítmányok - összesen 11 millió liter ivóvíz és 6 millió adag készétel -, logisztikai gondok miatt csak vontatottan tudták őket szétosztani. A jelentés megállapította ugyanakkor, hogy - az akkori véleményekkel ellentétben - nem bizonyult pazarlónak az a 236 millió dolláros szerződés, amelynek keretében a Carnival Cruise Lines üdülőhajókat horgonyzott le a Mexikói-öbölben a katasztrófa menekültjei számára.

A legtöbbet emlegetett példa a szervezetlen segítségnyújtás miatti pénzkidobásra annak a több mint tízezer, bebútorozott mobil otthonnak a sorsa, amelyeket a hajléktalanná váltak számára rendeltek, ám máig az arkansasi Hope városának volt katonai repülőterén állnak. A lakatlan mobil otthonok - amelyeket hatalmas trélereken a helyszínre szállítva csak rá kell kötni az előkészített közművekre - összesen 430 millió dollárba kerültek, és nemcsak elfoglalják - egy kivételével - az összes kifutópályát, de telerakták velük a környező mezőket is, ahol a csapadékos időszakban belesüllyedhetnek a sárba. Igaz, Hope számára őrzésük és állagmegóvásuk új munkahelyeket hozott, a FEMA pedig azt tervezi, hogy 6 millió dolláros költséggel kavicságyat rak a süppedékes talajon sorakozó, fából készült házak alá.

NAGY GÁBOR

Monitor

Káron haszon

Tetoválásra 450 dollár, gyémánt eljegyzési gyűrűre 1100, pisztolyra 1300, masszázsra 400, óvszerre pedig 150 dollár -...

Oda költözik Orbán a Parlamentben, ahonnan kitiltották a sajtót

Oda költözik Orbán a Parlamentben, ahonnan kitiltották a sajtót

Idén is a Szigetet választották a legjobb külföldi fesztiválnak

Idén is a Szigetet választották a legjobb külföldi fesztiválnak

Elindult a hibridek gyártása a magyar Audinál

Elindult a hibridek gyártása a magyar Audinál

Több tízezer migráns hiányzik ahhoz, hogy Németh Szilárdnak igaza legyen

Több tízezer migráns hiányzik ahhoz, hogy Németh Szilárdnak igaza legyen

Marabu Féknyúz: Ilu néni afféle régimódi pedagógus

Marabu Féknyúz: Ilu néni afféle régimódi pedagógus

Adventi mesenaptár – december 5.

Adventi mesenaptár – december 5.