A bécsi esküdteket, bírákat nem győzte meg Irving visszakozása, hároméves börtönbüntetést szabtak ki a holokauszttagadó brit történészre. A szigorú, bár nem jogerős ítélet a néhány éve még egy szélsőjobboldali párt hatalomra jutása okán nemzetközileg pellengére állított Ausztriában mindenképpen üzenetértékű.

"Az államügyész úr nagyon megsértett, amikor azt mondta, hogy nem történész, hanem történelemhamisító vagyok" - kifogásolta az utolsó szó jogán David Irving, akit hétfőn Bécsben a nyolctagú esküdtszék egyhangú szavazással bűnösnek talált holokauszttagadásban és náci bűnök bagatellizálásában. Irvingre - egyelőre nem jogerősen - három év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. A 67 éves, a tárgyaláson joviális, mosolygós nagypapának mutatkozó brit nem véletlenül sértődött meg a történelemhamisító kitétel miatt Michael Klackl államügyészre, hiszen az egész védelem arra épült, hogy az európai szélsőjobboldal egyik kedvencét komoly tudósként prezentálja. Aki - ügyvédje szavaival - szamárságokat és ízléstelenségeket mond, de a tények előtt végül kész meghajolni, és éppen a hétfői tárgyalásra időzítve visszavonni legvaskosabb állításait, sőt bocsánatot kérni az általa megsértett áldozatoktól. "A holokauszttagadás ugyanolyan borzalmasan hangzik, mint a pedofília - jelentette már ki kétórás meghallgatása során erős angol akcentussal németül megszólaló Irving - , és én nem is vitatom a zsidóirtás tényét, csupán a részletekről van különvéleményem."

A gázkamrák auschwitzi létezését immár - elsősorban orosz levéltárakban pár éve talált dokumentumok alapján - elismerő David Irvinget egy 1989-es elfogatóparancs alapján tartóztatták le tavaly novemberben Stájerországban, amikor egy szélsőjobboldali szervezet ülésére tartott. Az elfogatási parancsot még 16 esztendeje adták ki ellene (az elévüléshez 20 év kell), mert bécsi és leobeni rendezvényeken azt állította, hogy "az 1938-as kristályéjszaka rémtetteit SA-egyenruhába öltözött ismeretlenek követték el, miközben Hitler óvó karját a zsidók fölé emelte". Annak idején azonban a rendőrség még nem talált okot arra, hogy félbeszakítsa a szélsőjobbos rendezvényeket, sőt Irving nem is tudott az ellene hozott egykori letartóztatási parancsról. A HVG azt firtató kérdésére, hogy miért éppen most csaptak le a szónokra, az illetékes osztrák államügyész azt a válaszolta, hogy "az osztrák rendőrség nem igazán hatékony".

A katari al-Dzsazira televízióban, az iráni tévében, számtalan brit és izraeli médiumban is közvetített, de a szélsőjobb által elkerült tárgyalás a bécsi Landesgericht legnagyobb termében szigorú rendőri felügyelet mellett folyt. Az egyenruhások félóránként váltották egymást Irving mellett a vádlottak padján, ezzel is mintegy jelezve, hogy a veszélyes bűnözőre vigyáznak. Az államügyész sem igyekezett ezt a látszatot cáfolni, nem is keresett enyhítő körülményt megbotránkoztató kijelentéseire. Irving ugyanis korábban az Auschwitzot túlélt áldozatokat hazudozóknak, pszichiátriai kezelésre szorulóknak mondta, a gázkamráról szóló vallomásaikat pedig hallucinációnak nevezte. "A holokauszt tagadása nem része a szabad véleménynyilvánításnak, hiszen a tények, miként a francia forradalom megtörténte sem vitathatók" - jelentette ki az ügyész, aki fontosnak tartotta azt is hangsúlyozni, hogy az osztrák törvény, amely tiltja a nemzetiszocializmus dicséretét és feltámasztásának kísérletét, még 1945-ből származik. Ausztria a hitleri rendszer összeomlásakor ily módon is szakítani akart saját múltjával.

Éppen a véleményszabadság mindenekfelettiségét hangoztatta viszont Irving ügyvédje, Elmar Kresbach, mondván, ma a demokratikus országok nagyobbik részében ezen az alapon nem is büntethetők védence gondolatai. Pedig ügyfeléről hazájában, Nagy-Britanniában is bírói ítélet mondta ki, hogy antiszemita, fajgyűlölő, szélsőséges és rokonszenvezik a neonácikkal. Az idén 68 éves David Irving ugyanis - talán túlzott szereplési vágytól hajtva - magának kereste a bajt, amikor 2000-ben rágalmazásért beperelte Deborah Lipstedt amerikai professzort, amiért az holokauszttagadónak minősítette őt. Az említett verdikt abban a perben született.

Irving akkor nemcsak a pert és történészi tekintélyének maradékát veszítette el, hanem a két és fél millió fontnyi perköltség miatt a vagyonát is. A londoni bíróság vezető történészek meghallgatása után bizonyítottnak látta, hogy Irving önnön ideológiai szempontjaitól vezérelve, folyamatosan és szándékosan félreértelmezte és manipulálta a történelmi tényeket. Pedig pályája elején még sikeres történésznek tartották. Fizikai és államtudományi egyetemi tanulmányait nem fejezhette ugyan be, de gyári munkásként Németországban kiválóan megtanulta a nyelvet, majd autodidaktaként alaposan belemélyedt a náci idők történelmébe. 1963-as első könyve, amelyet Drezda a szövetségesek által történt terrorbombázásáról írt, komoly visszhangot keltett, és elindította a történtek újragondolását Nagy-Britanniában.

Irving későbbi, holokauszttagadó munkái nyomán vált a szélsőjobb rendezvények kedvelt szónokává. Magyarországon 2003-ban a MIÉP október 23-ai ünnepségére hívták meg, de idehaza leginkább azzal keltett feltűnést, hogy 1981-ben - a Kádár-rendszer támogatásával folytatott kutatásai alapján - azt állította 1956-ról szóló könyvében: eleinte nem másról, mint a többségükben zsidó pártvezetők elleni felkelésről volt szó.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Lehet zero waste a karácsony

Lehet zero waste a karácsony

Az Európai Uniónak köszönheti mesés meggazdagodását Mészáros Lőrinc és Szíjj László

Az Európai Uniónak köszönheti mesés meggazdagodását Mészáros Lőrinc és Szíjj László

Egy egyetemista tette influenszerré Gyurcsányt

Egy egyetemista tette influenszerré Gyurcsányt

14 megyére adtak ki figyelmeztetést a sűrű köd miatt

14 megyére adtak ki figyelmeztetést a sűrű köd miatt

Trump a NATO-csúcson: Új megállapodás kell az atomfegyverekről Oroszországgal

Trump a NATO-csúcson: Új megállapodás kell az atomfegyverekről Oroszországgal

Több mint száz zsidó sírra festettek horogkeresztet Franciaországban

Több mint száz zsidó sírra festettek horogkeresztet Franciaországban