A zsírszegény diéta nem védi meg a nőket sem a szív- és érrendszeri betegségektől, sem pedig a mellráktól - derült ki egy minden eddiginél hosszadalmasabb és drágább amerikai kutatásból.

Ideje átértékelni az eddig sulykolt étrendi tanácsokat - ez derült ki abból a nyolc éve tartó kutatásból, amelyben csaknem 50 ezer középkorú nő zsírfogyasztását kísérték figyelemmel. A 415 millió dolláros óriásprojekt az amerikai népegészségügyi intézet (NIH) által finanszírozott Nők Egészsége Kezdeményezésnek (Women's Health Initiative) volt a része, és arra a kérdésre kereste a választ, hogy mennyire lehet az étrenddel egyes rákos megbetegedések, valamint a szív- és érrendszeri katasztrófák bekövetkeztének kockázatát csökkenteni. Az Amerikai Orvosszövetség lapjában február elején megjelent összegzés tudományos szenzációt keltett, mivel nem kevesebbet állít, mint hogy a zsírszegény koszt mellett is kifejlődtek e rettegett betegségek.

A vizsgált asszonyokat két csoportra osztották. A megfigyelésben részt vettek 60 százaléka nem változtatott korábbi étrendjén, továbbra is kalóriabevitelük 38 százalékát fedezték zsírokból. A többiek elé azt a célt tűzték ki, hogy csökkentsék ezt az arányt 20 százalékra. A vizsgálatok külön érdekessége, hogy ezt sosem sikerült elérni, bár a kísérlet kezdetén többhetes, kiscsoportos dietetikai tanácsadáson vettek részt a kiválasztottak, majd évente frissítették étkezéstudományi ismereteiket. Ám még a kezdeti lelkesedés idején is csak 24, hosszabb távon pedig - az intenzív étrendkontroll ellenére - 29 százalékosra sikerült mérsékelni az elfogyasztott kalóriákon belül a zsírból származó energia arányát. Tegyük hozzá, a vizsgálatra kiválasztottak nem tartoztak a kórosan elhízottak csoportjába.

A közel tízszázalékos zsírfogyasztási különbség több év alatt sem hozott statisztikailag értékelhető eltérést a betegségkockázatban: sem az emlőrák, sem pedig a béltraktus daganatos megbetegedése nem volt gyakoribb a szigorú diétától megkímélt csoportban. Az agyérkatasztrófa (stroke) és a szívbetegségek kialakulásában sem mutatkozott különbség. Mivel a vizsgálat abból a közkeletű feltételezésből indult ki, hogy önmagában a zsírbevitel csökkentése jótékony hatással van a szívre és az erekre, a kutatók nem tettek különbséget a halban és az olajos magvakban lévő "jó" és a feldolgozott ételekben, a húsokban és a tejtermékekben lévő telítetlen, azaz "rossz" zsírok között.

Az USA-ban már leáldozóban van az egy évtizede csúcspontjára ért zsírszegény fogyókúra korszaka: három éve még 32 milliárd dollárt, tavaly már csak 16,7 milliárdot költöttek az amerikaiak "sovány" ételekre. Sokan rájöttek ugyanis, hogy hiába esznek "alacsony zsírtartalmú" ételeket, mégsem fogynak le. Ez a statisztikákból is látható, hiszen míg az 1980-as évek végétől a kilencvenes évek közepéig a lakosság 56 százaléka volt túlsúlyos, 2002-ben már 65 százalékuk cipelt magán felesleges kilókat.

Inkább csak nagy üzlet volt a "sovány" címke felragasztása - kezdik kapiskálni az amerikaiak -, mert csökkentett zsírtartalmúként jól fogytak az egyébként meglehetősen hizlaló burgonyachipsek, sütik, rágcsák, jégkrémek és konzerv löncshúsok. Ráadásul ezekből a lelkiismeret-nyugtató felirattal ellátott ételekből sokat lehetett falni, mivel nem okoztak teltségérzetet, ellenben elhitették a gyanútlan vásárlókkal, hogy nem hizlalnak. Stratégiaváltás kell, érzékelik egy ideje az élelmiszergyártók marketingesei: ma már nem elég csökkentett zsírtartalmat ígérni, a csábításhoz fontos az alacsony só- és koleszterintartalom. Továbbá - egy újabb trükk - legkevesebb két nyomelemből vagy vitaminból kell a napi szükséglet legalább 10 százalékát felkínálni ahhoz, hogy a fogyasztók ráharapjanak a szupermarket polcára tett eledelre.

A közvélemény még fel sem ocsúdott az ámulatból, máris újabb dogma látszik megdőlni. Február közepén az asszonyok egészségére koncentráló NIH-kutatás újabb fejezetéről tájékoztatták a csontritkulással foglalkozó orvosokat a New England Journal of Medicine szaklap hasábjain. A 36 ezer ötvenévesnél idősebb, egészséges nő csontsűrűségét monitorozó, hat évig tartó vizsgálat során úgy találták, hogy az eddig széles körben propagált fokozott kalcium- és D-vitamin-bevitel még egy százalékkal sem növelte a csípőcsontok sűrűségét. Egyes esetekben viszont a többletkalcium vesekövet okozott.

A szakmabeliek persze élénken vitatják a tanulmány csontritkulásra vonatkozó megállapításait, arra hivatkozva, hogy a placebóval "kezelt" csoportban a vizsgált időszakban több volt a csonttörés. Elizabeth Nabel, a vizsgálat vezetője maga is hajlik arra, hogy 60 év felett meg kell fontolni az étrend-kiegészítők ajánlását, de nem függetlenül a csontok állapotától és a beteg táplálkozási szokásaitól. A kalcium egyébként a több milliárd dolláros étrendkiegészítő-piac legkelendőbb terméke, amelyről a reklámok hatására sokan azt gondolják, hogy szedése - testmozgással kiegészítve - bizonyosan megvéd a csontritkulástól. "Egy ilyen tanulmány, ha lehangoló is, elgondolkodtatja az embereket, hogy ne ringassák magukat hamis illúziókba" - vélekedett Russel Harris, az Észak-karolinai Orvosi Egyetem prevencióra szakosodott szakembere. Felidézte a NIH vizsgálatsorozatának 2002-ben publikált első elemzését, amely ugyancsak megrázta az orvostársadalmat, hiszen arra mutatott rá, hogy az oly széles körben alkalmazott, a klimax tüneteit enyhítő hormonpótlás nyakló nélküli adása veszélyes mellékhatásokkal járhat. "Nem a hírhozót kell lelőni, ha nem tetszik az üzenete, hanem újra kell gondolni, mi az, amit másként kell csinálni" - pengetett békülékenyebb húrokat Ethel Siris, a Nemzeti Osteoporosis Alapítvány elnöke.

Még ebből nyerhet energiát az év végére

Még ebből nyerhet energiát az év végére

Két nap kellett a kormánynak, hogy Gothárra húzza a vizes lepedőt

Két nap kellett a kormánynak, hogy Gothárra húzza a vizes lepedőt

Magyar leolvadás, román feltámadás a kézilabda-vébén

Magyar leolvadás, román feltámadás a kézilabda-vébén

Az EU-ra mutogatva akarja szétverni az olasz koalíciót Matteo Salvini

Az EU-ra mutogatva akarja szétverni az olasz koalíciót Matteo Salvini

Javában ment az időjárás-előrejelzés, amikor közbeszólt a meteorológus okosórája – videó

Javában ment az időjárás-előrejelzés, amikor közbeszólt a meteorológus okosórája – videó

Dés László és Balogh Kálmán is Prima Primissima Díjas lett

Dés László és Balogh Kálmán is Prima Primissima Díjas lett