Méla les

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Politikai hátszéllel zajló ellenőrizetlen hal- és vadgazdálkodás súlyosbítja a madárinfluenza miatt amúgy is az ökológiai válság szélén álló Duna-delta helyzetét.

"Amit nem sikerült megtennie a Ceausescu-rezsimnek, úgy tűnik, megteszi a különböző intézmények közömbössége és a román társadalom kulturálatlanságából fakadó bestialitás" - fogalmazott szokatlanul nyersen az Evenimentul Zilei című napilapnak Razvan Popescu Mircesti, a constantai Oceanográfiai és Tenger-környezetvédelmi Társaság igazgatója, miután a közelmúltban lezárták a Duna-delta rezervátumának állapotáról folyó vizsgálatok egy újabb fejezetét. A kifakadás közvetlen oka, hogy a Constanta megyei Vadu falu szélén biológusok megtalálták 120, a helybéliek által lemészárolt védett madár maradványait. Az igazgató szerint mindez semmi ahhoz képest, amit kollégái a Chituc nevű folyami szigetvilágban láttak: egy suhancbanda kicsavarta a hidegtől kába vadkacsák nyakát, majd a tetemekkel focizott a jégen.

A civil mészárlás mellett hosszú távon sokkal tragikusabb következményekkel jár a Duna-delta halállományának megkaparintásáért évek óta folyó politikai csatározás. A jelenlegi kormánykoalíció két meghatározó pártja, a liberálisok (PNL) és a demokraták (PD) még korábbi mandátumuk idején, 1998-ban törvényt hoztak a halászat és a nádvágás koncesszióba adásáról. A törvényt azonban csak öt évvel később, a szociáldemokraták (PSD) ültették át a gyakorlatba, saját vállalkozói holdudvaruk támogatására használva ki a lehetőséget: a koncessziós szerződések zömét az Adrian Nastase egykori PSD-miniszterelnök baráti köréhez tartozó Alexandru Bittner üzletember közel félszáz, közvetlenül vagy közvetve ellenőrzött cége szerezte meg.

Hogy a kötelező környezetvédelmi beruházások, őrző-védő feladatok, halászati kvóták miatt papíron deltabarátnak látszó bérlők mekkora mértékben halászták le az állományt, az ma már kideríthetetlen. De hogy jó üzletet köthettek, az abból is látszik, hogy a környezetvédelmi minisztérium ellenőrző csoportja januárban rájuk uszította a Korrupcióellenes Nemzeti Hivatal embereit. Ám furcsamód egyelőre sem ők, sem a korábbi pénzügyi ellenőrök nem bukkantak kirívó rendellenességekre.

Ennek ellenére - cégek vagy vétkek megnevezése nélkül - Sulfina Barbu környezetvédelmi miniszter törvénytelenséget kiáltott, és bejelentette, hogy a tárca egyoldalúan módosítja a szerződéseket: megtiltja a környezetvédelmi beruházásokat, fejlesztéseket, a helybéli őslakosok, a lipovánok számára viszont engedélyezi a koncesszióba adott vízfelületeken a szabad halászatot. Barbu asszony egyébként a politikailag független és nemzetközileg elismert Virgil Munteanu helyébe már tavaly új embert ültetett az 580 ezer hektáron elterülő Duna-delta Rezervátum élére Paul Cononov személyében, akinek házi feladatul adták a halászati tortának a jobboldali érdekcsoportok kezére játszását.

Cononov meg sem mert mukkanni birodalma védelmében. Sőt beiktatási programbeszédében "a delta gazdasági kiaknázásának átrajzolásáról" szónokolt, holott előbb a vandál pusztítást kellene megfékeznie. E helyett a tulceai városi szemétszállítás tótumfaktumából kormányzóvá avanzsált Cononov, akit még baráti köre is "szemetes kormányzónak" titulál, a gépi nádaratás tervezett engedélyeztetésével újabb ökológiai katasztrófát zúdítana a Duna-deltára. A rezervátum biológusai szerint ezzel további madárkolóniákat űznének el, pedig az elmúlt tíz esztendő felelőtlen döntései miatt már így is százával menekültek el az itt telelő madárfajok.

A koncessziós szerződések mellett SAPARD-pénzek - mezőgazdasági és vidékfejlesztésre adott EU-támogatások - elsikkasztása miatt is nyomoznak a régióban. A Tulcea megyei rendőrség 15 ilyen ügyben indított vizsgálatot, ami országos rekord. Eddigi számítások szerint a tulceai pályázók 4 millió eurót fordítottak más célokra, mint amire kérték, egy község például a kultúrházat tatarozta ki a vízhálózat fejlesztésére kapott pénzből. Emellett több esetben felmerült a gyanú, hogy tetemes öszszegek vándoroltak magáncégek zsebébe is.

Az Európában egyedülálló rezervátumért aggódók most radikális ötlettel álltak elő. Azt javasolják, hogy legalább négy évre tiltsák be a Duna-deltában a vadászatot, a dzsipekkel való randalírozást, bővítsék a védett területet, és a kormány ne akarja halászati terméktanácsba, társulásokba terelni a parányi horgászfalvak szabad életéhez szokott lipovánjait. Akiknek egyedüli bevételi forrásuk a halászat és a - már magyarországi horgászokat is vonzó - csírázó ökoturizmus. Úgy tűnik azonban, Románia egyelőre képtelen eldönteni, hogy a Duna-deltát turista-, horgász- és vadászparadicsommá alakítsa-e, vagy drasztikus intézkedésekkel megmentse az utókornak.

IRHÁZI JÁNOS / ARAD