Furcsa járvány ütötte fel a fejét Oroszország nyugati felében: minden, a boltba kerülő sót azonnal megvesznek. Az árak az égbe szöktek. A napokban már Moszkvát és Szentpétervárt is elérte a rejtélyes eredetű tömegpszichózis.

A régi, de nem szép szovjet időkre emlékeztető sorok kígyóznak - egyebek mellett - a tulai, a novgorodi, a voronyezsi, a lipecki, a tambovi, a jaroszlavli élelmiszerboltok előtt: a többé-kevésbé türelmesen várakozók abban bíznak, hogy hamarosan megérkezik az aznapi sószállítmány. A többségükben idős embereket az sem zavarja, hogy február közepe óta átlagosan négy-ötszörösére, néhány boltban pedig hússzorosára emelkedett a só ára. Voltak olyan települések, ahol egy-két nap alatt felvásárolták a korábban egy hónapra elegendő készletet, Szentpéterváron, ahol egy hete ütötte fel a fejét a sóhiány-hisztéria, hat nap alatt fogyott el a harminc napra szánt mennyiség.

Moszkvában egyelőre nincsenek sorok, a sóvadászok csupán diszkréten kérdezgetik a boltok és áruházak eladóit, mikorra várható a becses kinccsé lett áru, amelynek érkeztét általában a következő napra ígérik. Másnap reggel fel is bukkan az ígért szállítmány, ám délutánra már csak a több mint háromszáz rubelbe (2200 forintba) kerülő importált tengeri só árválkodik a polcokon. A hiány azért is feltűnő, mert a többi termékből változatlan a kínálat.

A legfurcsább az egészben az, hogy a hiány gazdasági okát nem sikerült megtalálni: az oroszországi sóbányák üzemelnek, és Ukrajnából, valamint Belaruszból is menetrendszerűen érkeznek az importszállítmányok. A felvásárlási lázat állítólag néhány voronyezsi politikus robbantotta ki. Egyikük egy nyilatkozatában azt állította, hogy az oroszországi sófogyasztás mintegy ötödét biztosító Ukrajna majd az export leállításával vág vissza Oroszországnak, amely januárban jelentősen megemelte a volt szovjet tagköztársaságnak szállított földgáz árát, míg egy másik illetékes húszszázalékos áremelkedést jósolt. A hírek hallatán a szovjet időkben szocializálódott nyugdíjasok már másnap reggel a boltok előtt álltak, amire a piacgazdaság körülményei között élő boltosok azonnali áremeléssel válaszoltak. Ezzel pedig bezárult az ördögi kör: "ha emelkednek az árak, akkor biztos hiány lesz" - futott át sokak agyán a gondolat, s megkezdődött az igazi felvásárlási hullám.

Bár a politikusok és közgazdászok az utóbbi napokban számtalanszor közölték, hogy a felvásárlási láz teljesen alaptalan, Ukrajna is kétszer annyi sót exportált Oroszországba, mint 2005 első két hónapjában, a hivatalos nyilatkozatokban hagyományosan nem bízó polgárok folytatták a boltok ostromát. Elemzők szerint a helyzet talán március közepére stabilizálódik - amikorra a legtöbb orosz háztartásban már évekre elegendő sót halmoznak fel. Csakhogy közben - igaz, kisebb léptékben - megkezdődött néhány más alapvető cikk felvásárlása: a korábbinál jóval több cukor, gyufa, illetve kása fogy, és ahogy nő az eladott mennyiség, úgy nő az ár is. Földrajzi értelemben is mélyül a válság: múlt péntekre már a szibériai Tyumenyben is elfogyott a só.

A sajtó egy része "a gaz kapitalistákat" kárhoztatja. Vannak, akik úgy tudják, hogy a tömegpszichózis mögött az egyik kereskedőcég áll, amely rémhírterjesztéssel bosszulta meg, hogy a legnagyobb orosz sónagykereskedő hálózat egy másik céggel kötött szerződést. Több újságíró a szovjet időket idéző hangnemben támadt neki a kereskedőknek és üzlettulajdonosoknak. "Lesz-e igazi hiány? Ez abszolút nem érdekli azokat az urakat, akik kirobbantották a válságot. Számukra az a legfontosabb, hogy megvan a haszon, hogy egy ilyen alapvető fogyasztási cikk árának felemelésével még egyszer megszedték magukat a dolgozó tömegek rovására. Emlékezzünk Marx szavaira, melyek szerint ha egy-egy ügylet 300 százalékos haszonnal kecsegtet, akkor a tőkés kész bármilyen bűncselekmény elkövetésére, még a bitófa árnyéka sem rettenti el tettétől" - írta a Forum.msk.ru című internetes újság egyik elemzője.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Brit választás: az exit poll szerint jelentős győzelmet aratott Boris Johnson

Brit választás: az exit poll szerint jelentős győzelmet aratott Boris Johnson

Tíz év után először nőtt a brit kocsmák száma

Tíz év után először nőtt a brit kocsmák száma

Több pornót néznek iPhone-ról, mint Androidról

Több pornót néznek iPhone-ról, mint Androidról

"Hakni Stop!": Újbuda szerződést bont Mága Zoltánnal

"Hakni Stop!": Újbuda szerződést bont Mága Zoltánnal

Két év elteltével már nem is olyan rosszak az elektromos autók

Két év elteltével már nem is olyan rosszak az elektromos autók

Még mindig tízmilliárdok forognak a Quaestor-örökségben

Még mindig tízmilliárdok forognak a Quaestor-örökségben