Bíróság elé citálta a brit trónörökös a Mail on Sunday című hét végi lap kiadóját. Károly herceg szerint ugyanis magántitkot és szerzői jogokat sértett az újság, amikor részleteket közölt naplójából.

Beletelt egy kis időbe, amíg Károly herceg rájött, miért olyan kényelmetlenek a British Airways repülőgépének ülései. "Ilyen egy birodalom vége!" - sóhajtott magában, amikor rádöbbent, hogy nem az első osztályon kapott helyet, miközben a vele együtt utazó politikusok a gép legkényelmesebb szekciójában terpeszkedtek. Mindez a brit trónörökös naplójának abból a részéből derül ki, amelyben azt rögzítette, milyen benyomások érték 1997-ben Hongkongban, amikor a részvételével megtartott ünnepségen lezárult a brit fennhatóság az ázsiai miniállamban. Feljegyzései az után kerültek a figyelem középpontjába, hogy tavaly novemberben a Mail on Sunday című londoni hét végi lap több, politikai szempontból pikáns, sőt kínos részletet közölt belőlük, mire válaszul a herceg pert indított az újságot kiadó Associated Newspapers ellen. Vissza akarja ugyanis szerezni a palotából kicsempészett jegyzetmásolatait, és meg akarja akadályozni, hogy újabb idézetek kerüljenek nyilvánosságra belőlük.

Éppen elég kellemetlen pillanatot okozhattak neki az eddig megjelentek. A Hongkong átadásáról szóló visszaemlékezésben az akkori kínai elnök, Csiang Cö-min beszédét például propagandának, kíséretének tagjait "ijesztő, öreg viaszfiguráknak", az egész ünnepséget pedig "szörnyű szovjet stílusú előadásnak" minősíti. A kínai államfővel tartott találkozójáról mint "üres fecsegésről" ír, és hangot ad aggályainak Hongkong jövőjével kapcsolatban is, mondván: a beszivárgó korrupció alááshatja a városállam legnagyobb erejét, a törvényességet.

A hivatalos Kína - miként azt a Reuters hírügynökség jelentette - nem kíván foglalkozni az üggyel, a londoni legfelsőbb bíróság viszont a múlt héten megtartotta az első meghallgatást. Tízoldalas, írásos tanúvallomást tett Károly egykori helyettes személyi titkára és tanácsadója, Mark Bolland is - de nem egykori gazdája, hanem a perbe fogott sajtóvállalkozás mellett. A 39 éves férfi, aki 1996 és 2002 között dolgozott II. Erzsébet királynő legidősebb fiának, egyebek közt elmondta: Károly herceg gyakran adott hangot nézeteinek az őt érdeklő kérdésekben, akár politikai természetűekben is, és nem titkolta, hogy ezzel a közvéleményt akarja befolyásolni. Minden rendelkezésére álló kommunikációs csatornát kihasznált, a miniszterekkel és másokkal tartott találkozóin, a rendszeresen hozzájuk írt leveleiben (HVG, 2002. október 11.) és beszédeiben is gyakorta kifejtette álláspontját, a bizalmas iratokat pedig korántsem bizalmasként kezelte - állítja Bolland. "Számos esetre emlékszem, amikor a napi akták közt hevertek más országok választott vezetőit kemény szavakkal bíráló levelek" - közölte, hozzátéve, hogy ezek aztán jó néhány kézen átmentek, sőt a trónörökös naplójának egyes részleteit is rendszeresen megosztotta másokkal.

Károly ügyvédje, Hugh Thomlinson azt állítja, hogy csak rokonok, barátok és tanácsadók kaptak - három évtizeden át - kópiákat a feljegyzésekből, méghozzá mindig "személyes jellegű, bizalmas" feliratú borítékokban. Bolland viszont úgy emlékszik, hogy a másolatokból a herceg politikus, újságíró és színész ismerőseinek - mintegy 50-75 embernek - is jutott. A gyanú szerint egyébként egy 2000-ben elbocsátott titkárnő, a leendő király mellett eltöltött éveiről éppen könyvet megjelentetni készülő Sarah Goodall adta át a jegyzeteket - összesen nyolc kötetet - a Mail on Sundaynak.

A herceg politikai kalandjait igencsak rosszalló Bolland felidézett egy 1999-es esetet is, amikor Csiang Cö-min londoni látogatásakor a trónörökös a kínai nagykövetségen a vendég tiszteletére adott vacsora helyett későbbi feleségével, Camilla Parker Bowlesszal és barátaival töltötte az estét. Károly a tibeti vallási vezető, a dalai láma tisztelőjeként fricskának szánta a lépést a kínai rezsimnek, és azt akarta, hogy erről a sajtó is értesüljön. Noha tanácsadói igyekeztek távol tartani a politikai "kicsapongásoktól", a trónörökös gyakran minősítette magát "a többségi politikai közmegegyezés ellen dolgozó másként gondolkodónak" - írja vallomásában Bolland, aki szerint ez legalábbis alkotmányos ellentmondásokat vet fel, hiszen az alaptörvény értelmében a nemzet egységét jelképező uralkodócsaládnak a politika fölött kell állnia.

A herceg jelenlegi munkatársai azonban nemcsak a kínai vacsora szándékos bojkottját tagadják, hanem amellett is kiállnak, hogy a naplók magánjellegű feljegyzések, amelyeket készítője nem a nyilvánosságnak szánt, legfeljebb halála után engedte volna közzétenni őket. Jelenlegi személyi titkára, Sir Michael Peat azt hangoztatta, hogy Károly sohasem folytat kampányt vitás kérdésekben, csak alkalmanként foglalkozik a közvéleményt érintő ügyekkel, a pártok dolgába pedig akkor sem avatkozik bele.

A perbe fogott kiadó ellenben azon a véleményen van, hogy a közzétett naplórészleteket nem lehet bizalmasnak tekinteni, mert nem magántermészetű, hanem hivatalos eseményekről készültek. "Az ügy politikáról, politikai álláspontokról szól, és arról, hogyan viszonyul ezekhez a trónörökös" - mondta az alperes ügyvédje, Mark Warby. Alighanem egyetértenek vele azok a szakértők is, akik most azt elemzik, mit tehet meg a herceg anélkül, hogy az árnyékot vetne későbbi királyságára. Fennáll ugyanis annak a veszélye, hogy megkoronázása után Károlyt amolyan "másként gondolkodó" uralkodónak tekintik majd - véli például a BBC udvari tudósítója, Peter Hunt, aki ugyanakkor biztos abban, hogy a trónörökös tudja, királyként "be kell majd fognia a száját".

Megvédték viszont Károlyt a kormány képviselői. Lord Falconer alkotmányügyi miniszter szerint igenis jogában áll hangot adni nézeteinek, ha azok nem érintik a pártokat, és hasonlóan nyilatkozott a kormányfő is. Tony Blair, aki Gordon Brown pénzügyminiszterrel együtt rendszeres találkozókon ad lehetőséget a trónörökösnek véleménye kifejtésére, úgy vélekedett, hogy Károly "nagyszerű munkát végez az ország érdekében", állásfoglalásai aligha okoznak gondot a minisztereknek.

Azt, hogy a bíró melyik véleményt tette a magáévá, egyelőre nem tudni. A háromnapos meghallgatás után ugyanis visszavonult, és várhatóan csak a jövő héten dől el, hogy - a herceg kérésének eleget téve - meghozza-e részletes tárgyalás nélkül az ítéletet, vagy a helyzet további tisztázását tartja szükségesnek. Sajtóértékelések szerint ez utóbbi tűnik valószínűnek, ami a perbe fogott kiadó malmára hajtaná a vizet. Károly ugyanis aligha vállalná a nyilvános tárgyalással járó tortúrát, a keresztkérdésekkel bonyolított tanúvallomást, amelynek nyomán esetleg újabb kényes információk kerülhetnek napvilágra róla vagy az udvarról. A The Times című londoni napilap értesülése szerint ilyen helyzetben II. Erzsébet is inkább a kereset visszavonására biztatná fiát, aki lehet, hogy meg is teszi majd ezt.

POÓR CSABA

Antikorrupciós szabványt vezettek be Magyarországon

Antikorrupciós szabványt vezettek be Magyarországon

6 órával a szíve leállása után hoztak vissza az életbe egy nőt

6 órával a szíve leállása után hoztak vissza az életbe egy nőt

Botrány a gyorskorcsolyázóknál: „Egyre kevesebbet sírdogál Lina”

Botrány a gyorskorcsolyázóknál: „Egyre kevesebbet sírdogál Lina”

Megint eljárás indult az M1 kommentáló bemondója miatt

Megint eljárás indult az M1 kommentáló bemondója miatt

Bebizonyították: hallgatnunk kellene a számítógépekre, ha fel akarunk készülni a klímaváltozásra

Bebizonyították: hallgatnunk kellene a számítógépekre, ha fel akarunk készülni a klímaváltozásra

Elkészült a por, ami szinte borrá változtatja a vizet

Elkészült a por, ami szinte borrá változtatja a vizet