Tetszett a cikk?

Több ezer ember sürgős kilakoltatását szorgalmazza a román kormány, hogy megelőzze a katasztrófát a sókitermeléssel felelőtlenül aláásott Ocnele Mari városában.

,,Úgy morog a föld mélye, hogy éjjel nem tudunk aludni. Bárkit megkérdezhet a környéken, mindenki hallja a furcsa zajokat" - panaszkodott a HVG-nek az egyik sókitermelő szonda közelében lakó Ion Zamfir. Öt éve rettegnek attól, hogy a települést elnyeli a sólé, a hatósági emberek pedig csak a vállukat vonogatják - tudhattuk meg a Déli-Kárpátokban található Valcea megyei Ocnele Mariban. A városban és környékén a 1960-as évektől ugyanis - a kősó 2 ezer éves múltú hagyományos bányászata mellett - úgynevezett szondás módszerrel is megkezdték a kitermelést. Az eljárás lényege, hogy vizet pumpálnak a mélybe, az így feloldott sót felszivattyúzzák, és csöveken vezetik az ipari felhasználókhoz. A szocializmus idején a tervtúlteljesítésben érdekelt bányavállalat - fittyet hányva a törvényeknek, környezetvédelmi előírásoknak - az egész várost teletűzdelte fúrótornyokkal. A fékevesztett kitermelés eredményeként Ocnele Mari mára egy föld alatti sótenger tetején "úszik". A néhol 200-300 méter átmérőjű tárnák bármikor beroppanhatnak, elnyelve a fölöttük lévő lakónegyedeket.

Habár a helybéliek úgy mesélik, közel húsz éve érzik, mintha valami mocorogna a lábuk alatt, a természet 2001-ben adta az első komoly vészjelzést, amikor beomlott az egyik tárna mennyezete, és a feltörő sólé hatvan házat elöntött. A lidérces éjszakára visszaemlékező egyik nyugdíjas bányász szerint azóta a hatóságok folyamatosan csak felmérik a károkat: "Bedugják ujjaikat a házak repedéseibe, majd eltűznek." Tavaly decemberben aztán újabb omlás rémisztette meg a helybélieket. Ekkor kiderült, hogy a 30 méter mélységű üregben több mint 5 millió liter sárral kevert sólé hullámzik. Azóta naponta jeleznek a lakosok újabb házfalrepedéseket, -kidőléseket, az egyik helybéli ortodox pap megmutatta a HVG tudósítójának a kettérepedt templomkupolát.

A polgármesteri hivatalban több száz panaszos bejelentését iktatták, de Gheorghe Popa polgármester szerint a városban forgolódó mérnökök valójában nem tudják, mely negyedek, peremtelepülések lakóit nyelheti el bármikor a sótenger. Ocnele Mari lakóinak pedig fogalmuk sincs, miből élnek majd meg, ha kiköltöztetik őket. A város ugyanis - akárcsak az egész Olt völgye - a gyógyturizmusból tartja fenn magát, ahol a sós vizű fürdőkhöz épült üdülők vonzzák a közönséget.

Az ipari minisztérium a szondás sóbányászat azonnali beszüntetése helyett a lakosság még az idén elkezdődő részleges kitelepítését ajánlja, és hosszabb távra a mintegy 15 ezer lelket számláló város adminisztratív megszüntetését javasolta a kormánynak. A csupán B tervként emlegetett dokumentum részleteit homály fedi, annyi azonban kiderült, hogy a kormány közel hatszáz ház és 2-2,5 ezer lakos, három templom és három temető, két iskola és egy óvoda elköltöztetésén gondolkodik, a többi lakónegyedet pedig a vonzáskörzet falvaihoz csatolnák. Más vélemények szerint viszont az egész várost sürgősen ki kellene lakoltatni, mert az évtizedek alatt fúrt üregek lassan összekapcsolódtak, s bárhol bármikor beszakadhat a mennyezetük.

Az újságokban megszellőztetett hírekre a városban felcsaptak az indulatok, az emberek dühödten perlekednek a hatóságok és a közösségi érdek között őrlődő polgármesterrel, aki a HVG-nek is megerősítette véleményét, Ocnele Mari felszámolását csak népszavazás útján lehet eldönteni. Egy névtelenséget kérő idős helyi bányamérnök elmagyarázta, a jelekből ítélve óriási lehet a veszély, ráadásul a hatóságok a tárnák ultrahangos bemérése ellenére sem tudják, pontosan hol várható újabb földbeszakadás. Látva a helyi önkormányzat téblábolását, a helybéliek egy csoportja szövetséget alapított, s a kormányépület előtt szándékoznak tüntetni a felszámolási terv módosításáért.

Ocnele Mari ügyének a hírhedtté vált B tervvel való megoldása mögött kétségtelenül gazdasági lobbik érdekérvényesítő törekvései húzódnak meg. A sókitermelés Valcea megye húzóágazata, a koncentrált oldatot csővezetékeken szállítják az exportra is dolgozó Oltchim és a Govora vegyipari kombinátokba, amelyek az alapanyag nélkül bezárhatnának. A vállalatok nyomására az ipari tárca memorandumot írt alá a belüggyel, amely - miután az okmányra a román parlament március 9-én áldását adta - szentesítette a szondás kitermelés folytatását további húsz-harminc évig. Azt, hogy mikor kezdik meg a veszélyeztetett házakban lakók kitelepítését, s mennyi pénzt különítenek el ezekre a költségekre, senki nem tudja. Pesszimista jóslatok szerint mire lejár a kitermelésre megszabott terminus, az egykori várost teljesen elnyeli a sólé.

IRHÁZI JÁNOS / OCNELE MARI

Monitor

Ugrott a kenguru

Hónapok óta hiába keresik a Máramaros megyei hatóságok a tiszai ciánszennyeződés kapcsán hírhedtté vált nagybányai...

Putyin elrendelte a tömeges oltást Oroszországban

Putyin elrendelte a tömeges oltást Oroszországban

Gulyás Gergely speciális szabályokat hozna karácsonyra

Gulyás Gergely speciális szabályokat hozna karácsonyra

Felfegyverzett neonácikat kaptak el Németországban

Felfegyverzett neonácikat kaptak el Németországban