Tetszett a cikk?

"Bíborszelency Pandora ismerősnek jelölt, és várja visszaigazolásod, hogy valóban ismered.

"Bíborszelency Pandora ismerősnek jelölt, és várja visszaigazolásod, hogy valóban ismered." Ezt az üzenetet kapták az utóbbi hónapokban többen is a magyarországi központú internetes közösségben, az iWiW-en (international Who is Who), így időközben a titokzatos hölgynek majdnem négyszáz ismerőse van, jóllehet alapos a gyanú, hogy nem is létezik. Ha így van, akkor ő a ritka kivételek közé tartozik, hiszen a közösség több mint félmillió tagja saját nevén, valós adataival és többnyire felismerhető fényképével van jelen az internet e szegletében. Éppen ez az iWiW egyik fő erénye, hiszen sok más internetes fórumon a résztvevők álnéven vesznek részt, ami kellemetlen irányba is terelheti a diskurzust - fejtette ki a HVG-nek Cseh Gábor, az iWiW Kft. cégvezetője. Az is a klub komolyságának biztosítéka, hogy csak valamelyik tag meghívásával lehet bejutni.

Hain Ferenc szociálpszichológus, aki éppen most dolgozik az iWiW-ről szóló doktori disszertációján, azt tartja magyar különlegességnek, hogy a kezdetben még a WiW nevet viselő közösség nem egy bizonyos település vagy téma köré szerveződik, és nem is idegeneket ismertet össze a világháló révén, hanem ismerősök meglévő kapcsolatait viszi át az internetre. Mint Hain a HVG-nek felidézte, a WiW születésénél budapesti belvárosi értelmiségi fiatalok jól körülhatárolható (akár a budai Ráckert bulizóhelyhez köthető) köre bábáskodott. Az alapítónak, Várady Zsoltnak a legenda szerint az adta az ötletet, hogy egy társaságban valamiféle kapcsolati hálózatot rajzoltak föl papírra. A WiW-nek már őskorában is különlegessége volt az a háromdimenziós, mozgatható térkép, amely bármelyik tag kapcsolati hálóját szemléletesen ábrázolja. A közösségi portál megalkotásáért és fejlesztéséért Várady 2005-ben eMagyarország-díjat kapott.

2002. áprilisi (egyébként világviszonylatban is korainak mondható) alapítása után a nem éppen szűk, de még áttekinthető baráti kör eleinte feltűnés nélkül terebélyesedett, majd 2005 őszéig a feliratkozott tagok száma 120 ezer, az aktív résztvevőké 40 ezer körül stagnált. Ekkor következett be a robbanás: úgy megugrott az érdeklődés, hogy átmenetileg le kellett állítani a meghívásokat, majd korlátozást vezettek be, és mind a mai napig mindegyik tag csak egyetlen új ismerőst hozhat be kívülről. (Mint Cseh a HVG-nek elárulta: korábbi nyilatkozataival ellentétben nem tervezik, hogy megint korlátlan lesz a meghívási lehetőség.) Az érdeklődést tudatosan keltették fel. Mint Cseh felidézte, üzleti megfontolásból végrehajtott egyéves fejlesztéssel "terméket csináltak az addig a maga bájos módján működő" WiW-ből. A legvonzóbb újdonság az lett, hogy mindenki betekinthet bármely tag ismerőseinek a listájába, s kedvére bogarászhat. Cseh szerint az iWiW kiváló terep az üzleti életben szokásos networkingre, vagyis kapcsolatok felkutatására és ápolására.

A fejlesztés költségei - idézi Hain az iWiW blogjának becsléseit - az 50 millió forintot is meghaladhatták. Ez a szám nem is tűnik magasnak annak fényében, hogy az iWiW az idén 100 millió forintos hirdetési bevételre számít. Reklámszempontból a közösségi oldalak azért előnyösek, mert a tagok 85 százaléka feltünteti adatlapján a megrendelők szempontjából legfontosabb adatát, az életkorát, s így célzottan lehet felvillantani a hirdetéseket.

Március végén már 540 ezer körül volt az egyre sokszínűbb közösség tagjainak száma, ami tekintélyes, hiszen Magyarországon csak 2-3 millióan interneteznek. A határon túl élő magyaroknak is egyre fontosabb kapcsolata ez a hálózat, sőt sokan az iWiW révén találják meg nyomavesztett rokonaikat, osztálytársaikat.

Mivel minden iWiW-tag valamelyik város virtuális közösségébe tartozik, a cégvezető szeme előtt helyi közösségek globális hálózata lebeg. Szentendrei lévén, ő maga azt tapasztalja, hogy városában az iWiW a helyi közélet fontos fórumává nőtte ki magát, ami nem utolsósorban a névvel, arccal vállalt hozzászólások tekintélyének is köszönhető. Márciusi megválasztása után az új szentendrei polgármester, Dietz Ferenc nyomban regisztrálta magát. Február óta rá lehet kattintani Demszky Gábor budapesti főpolgármesterre is. Kóka János viszont nem választási időben jelentkezett, hanem még gazdasági miniszteri kinevezése előtt kezdte el gyűjteni ismerőseit. Az iWiW praktikus kampányeszköz a politikusok kezében, hiszen üzeneteik, meghívóik garantáltan a szimpatizánsaik képernyőjén jelennek meg. A gépház még politikusok esetében sem avatkozik bele a személyes üzenetekbe, a hamis személyiségeket viszont kiszűri. Ez történt egy ál-Gyurcsány Ferenccel - és persze a kiskőrösi születésű Petőfi Sándor költővel is.

BEDŐ IVÁN

Monitor

Egymásba akadva

Világszerte népszerűek - és így üzleti sikernek is bizonyultak - az úgynevezett társadalmi hálót építő, vagyis az ismerősök közötti kapcsolatokat feltérképező és támogató internetes oldalak. Egyes elemzők szerint a gyors fellendülést meredek lejtmenet követheti.

Egyre valószínűbb, hogy a félig magyar Anthony Blinken lesz az USA új külügyminisztere

Egyre valószínűbb, hogy a félig magyar Anthony Blinken lesz az USA új külügyminisztere

Kásler Miklós: Rendkívüli idők állnak előttünk

Kásler Miklós: Rendkívüli idők állnak előttünk

Kigyulladt egy családi ház a XV. kerületben, 3 embert mentettek ki a tűzoltók

Kigyulladt egy családi ház a XV. kerületben, 3 embert mentettek ki a tűzoltók