Tetszett a cikk?

"Ha egy ipari vagy kereskedelmi kapacitás feleslegessé válik, azt meg kell szüntetni, a kórházak bezárása viszont...

"Ha egy ipari vagy kereskedelmi kapacitás feleslegessé válik, azt meg kell szüntetni, a kórházak bezárása viszont politikai aknamező" - vélekedett a Brit Orvosszövetség konferenciáján a szervezet egyik választott tisztségviselője. A doktor arra a hírre célzott, amely szerint a szigetországban közel száz vidéki ispotályt bezárás fenyeget, miközben az egészségügyi kormányzat reformelképzeléseinek középpontjában éppen a szabad kórházválasztás lehetőségének kiterjesztése áll. Az új rendszer kialakítását egy majd fél évig tartó nemzeti konzultáció előzte meg, amelyből az derült ki, hogy a legtöbb ember akkor is a lakóhelyéhez legközelebbi orvost, illetve fekvőbeteg-intézményt részesíti előnyben, ha más lehetőségeket is mérlegelhet.

Hiába minden, érvel a vidéki kórházak megmentését zászlajára tűző kampányszervezet (Chant), az állami finanszírozásból fenntartott egészségügyi szervezetek (NHS) akkora ráfizetéssel működnek, hogy a deklarált minisztériumi célok ellenére kénytelenek a 360 vidéki kórház közül legalább hatvanat-nyolcvanat bezárni. Minden bizonnyal ezek között lesz a régi vásárváros, Sudbury 32 ágyas intézménye, amely már az 1800-as években funkcionált, dologházként. Ám a helybeliek nem annyira az elavult épülethez ragaszkodnak, mint inkább ahhoz a lehetőséghez, hogy a kisebb bajokkal ne kelljen távoli kórházba vonulniuk. Hasonló sors vár egy Yorkshire megyei intézményre is, amely a hírek szerint már eddig is ágyai több mint 50 százalékát volt kénytelen megszüntetni, így most csupán tíz - elsősorban pszichiátriai - beteget tudnak egy időben ellátni.

Az inkább ápolási otthonnak nevezhető - szervezetileg az alapellátáshoz csatolt - intézmények bezárásával mindössze évi 150 millió fontot lehetne megtakarítani, az így kiesett ágyak pótlása viszont pénzbe kerülne. Vagy úgy, hogy az amúgy is túlzsúfolt, aktív ellátást nyújtó kórházakban foglalnák a helyet a nem túl súlyos betegek, vagy otthonukba küldött ápolókkal kellene gondoskodni az önellátásra átmenetileg képtelen vagy mondjuk infúzióra szoruló páciensekről - hívta fel az ellentmondásra a figyelmet a vidéki kórházbezárás ellen kampányolókat támogató AMPM kutató és tanácsadó cég munkatársa, Peter Morgan.

A kormány szerint valójában félreértésről van szó, hiszen az egészségügyi szolgáltatást nyújtó szervezetek még az idén 100 millió fontért pályázhatnak, amiből ötven kis kórházat lehet felújítani vagy berendezni. Az elmúlt öt évben egyébként évi 7 százalékkal nőtt az egészségügy finanszírozására fordított összeg, amely már megközelíti a 100 milliárd fontot: 182 ezer kórházi ágyon gyógyulhatnak a betegek, és az NHS statisztikája 300 ezer ápolói és 120 ezer orvosi munkahelyet tart számon, amelyek 8 százaléka betöltetlen.

Monitor

Klinikai gyakorlat

Ismét utcára vonultak Németországban a rossz munkakörülményeik és alacsony fizetésük miatt tiltakozó orvosok. Az egészségügy tervezett reformjának egyik kulcskérdése, hogy valóban kevés-e a pénz, vagy csak rosszul osztják el.

Elfogták a férfit, aki rágyújtotta a lakást három emberre a XV. kerületben

Elfogták a férfit, aki rágyújtotta a lakást három emberre a XV. kerületben

Egyáltalán nem kellene már földgázba fektetnie az Európai Uniónak

Egyáltalán nem kellene már földgázba fektetnie az Európai Uniónak

Sztár gasztrobloggerrel erősít Újlipótváros jellegzetes étterme

Sztár gasztrobloggerrel erősít Újlipótváros jellegzetes étterme