Mintegy 20-25 ezer tonna német hulladék került illegálisan Csehországba az elmúlt fél évben - vélik szakértők. Noha a szemétimport ügye nagy botrányt kavart, a cseh hatóságok még mostanában is szinte naponta fordítanak vissza a határon ilyen rakománnyal teli kamionokat.

Nemcsak a kis halak jutottak alkalmi zsákmányhoz, hanem a nagyok is ráharaptak Csehországban arra a távlatilag is szép nyereséggel kecsegtető lehetőségre, amit a német hulladék illegális importja kínál. Az Euro című tekintélyes cseh gazdaságpolitikai hetilap szerint a tavalyi év második felében indult meg ipari méretekben a német "szemét csehországi inváziója", miután Németországban érvénybe lépett egy új, a hulladékgazdálkodást megszigorító törvény, amely a szemét megsemmisítését a korábbinál is drágábbá tette. Az érintett német cégek gyorsan rájöttek, hogy jobban járnak, ha a szemetet Csehországba passzolják le, és az üzlet lebonyolítására mindkét oldalon azonnal akadt elegendő vállalkozó.

A prágai sajtó csak nemrég kapta fel az ügyet, miután az észak-csehországi Libcevesben február elején kigyulladt egy elhagyott szövetkezeti istálló több épülete. Kiderült, hogy Németországból illegálisan hozott hulladék kapott lángra, ráadásul nem véletlenül. Valaki szándékosan gyújtogatott, valószínűleg a nyomokat akarta eltüntetni. A média lecsapott a témára, és az újságok sorozatos leleplezései, illetve lakossági bejelentések nyomán azóta illegális szeméttelepek tucatjait sikerült azonosítani gyakorlatilag az ország egész területén.

Azt persze nehéz kideríteni, ki is áll a szabálysértő szemétdömping mögött. A Nova kereskedelmi televízió szerint elsősorban ügyeskedő cseh vállalkozók, akik német partnereikkel megfizettetik a hulladék elszállításának és megsemmisítésének költségeit, de miután a szemetet Csehországba viszik, és ott - általában elhagyott szövetkezeti vagy gyártelepeken - elhelyezik, sürgősen eltűnnek. Prága most tárgyalásokon próbálja elérni, hogy a németek vegyék vissza a hulladékot. Berlin azonban csak akkor hajlandó erre, ha egyértelmű a vitatott szemét német eredete, ilyen írásos bizonyíték viszont még egyetlen esetben sem került elő.

Persze vannak olyan komoly cégek is Csehországban, amelyek nyíltan keresik a német szemetet. Az AlphaEcoConsulting társaság például csöndben hivatalos engedélyt kért a környezetvédelmi tárcától, hogy német hulladékot hozhasson be a prágai Malesice szemétégető számára. A mérvadó gazdasági hetilap, az Ekonom értesülése szerint a cég évente 80 ezer tonna szemetet szerezne be a szomszédos országból, vagyis a Malesice éves kapacitásának mintegy harmadát fedezné ebből a forrásból. Az Ekonom az állítja, hogy a fölöttébb kényes ügyben még nem született döntés. Az érintett hivatalok hallgatnak, mert bizonyos esetekben - például fűtőanyagként való felhasználáshoz - csak nehezen lehet betiltani a hulladékimportot.

Német szemétre vágyik az észak-csehországi Liberec modern égetőműve - ott évente mintegy 70 ezer tonnát vállalnának - és néhány más hasonló létesítmény is. Csehországban ugyanis több korszerű szemétégető is "anyaghiánnyal" küszködik, miközben a németországiak képtelenek feldolgozni az egyre több hulladékot. Persze Németországban a hulladék 25 százaléka végzi égetőben, Csehországban viszont csak 4,8 százalék, ráadásul itt az árak is jóval alacsonyabbak, mint a nyugati szomszédnál. Ezekben az esetekben tehát már hosszú távú együttműködésről és nagyon komoly pénzekről van szó. A malesicei üzlet sikeréért állítólag a cseh vasút is keményen lobbizik, hiszen a hulladék behozatala neki is évi mintegy 1600 vagonos teherszállítási megrendelést jelentene.

Komoly feszültséget okoz azonban az ügy a cseh gazdasági és a környezetvédelmi körök között. Libor Ambrozek környezetvédelmi miniszter például a minap bővítette azoknak a hulladékoknak a jegyzékét, amelyeket csak a tárca engedélyével lehet behozni az országba, mire Zdenek Liska, az Ipari és Kereskedelmi Szövetség vezetője nyomban élesen bírálta a döntést. Egy televíziós vitában Milan Urban ipari és kereskedelmi miniszter is "túlzónak" minősítette a zöld tárca szemétimport elleni intézkedéseit. A képviselőház viszont második olvasatban is jóváhagyta Ambrozeknek azt a javaslatát, hogy 10 millióról emeljék 50 millió koronára a szabálysértésekért kiszabható bírság összegét.

Ambrozek már tárgyalt az ügyről német kollégájával, Sigmar Gabriellel is, de csak ígéreteket kapott tőle. A témát ezért a visegrádi országok környezetvédelmi minisztereinek május elejére tervezett tanácskozása elé vinné, abban a reményben, hogy ott nagyobb támogatást kap. Szerinte ugyanis az EU készülő új hulladékkezelési szabályzatában meg kellene tiltani, hogy a fejlettebb tagállamok szemetet szállítsanak a kevésbé fejlettekbe. Sőt a miniszter korábban azt is felvetette, hogy a hulladékkivitelt teljesen le kellene állítani az unión belül. Cseh vállalkozói körökben azonban ez az ötlete is heves ellenállásba ütközött. Ráadásul jelentős a közvélemény nyomása is: a csehek ugyanis szeretnének nyerni a hulladékon, de azt határozottan elutasítják, hogy országuk a németek olcsó szeméttelepévé váljon.

KOKES JÁNOS / PRÁGA

Alföldi Róbert szerint kulturális dzsihád zajlott, de "most beszarás van erősen"

Alföldi Róbert szerint kulturális dzsihád zajlott, de "most beszarás van erősen"

Tízmilliónál is több internetelőfizetés van Magyarországon

Tízmilliónál is több internetelőfizetés van Magyarországon

Orbán: Epeömlést kapok, nem kérdéseket

Orbán: Epeömlést kapok, nem kérdéseket

Elvándorlási hullám: elavultak a 2011-es népszámlálás adatai

Elvándorlási hullám: elavultak a 2011-es népszámlálás adatai

Politikailag abszolút nem korrekt ez a 770 lóerős új Ford pickup

Politikailag abszolút nem korrekt ez a 770 lóerős új Ford pickup

“Több mint félmillió jól képzett embert vesztettünk” – a németeket is sújtja az elvándorlás

“Több mint félmillió jól képzett embert vesztettünk” – a németeket is sújtja az elvándorlás