Tetszett a cikk?

Mintegy 20-25 ezer tonna német hulladék került illegálisan Csehországba az elmúlt fél évben - vélik szakértők. Noha a szemétimport ügye nagy botrányt kavart, a cseh hatóságok még mostanában is szinte naponta fordítanak vissza a határon ilyen rakománnyal teli kamionokat.

Nemcsak a kis halak jutottak alkalmi zsákmányhoz, hanem a nagyok is ráharaptak Csehországban arra a távlatilag is szép nyereséggel kecsegtető lehetőségre, amit a német hulladék illegális importja kínál. Az Euro című tekintélyes cseh gazdaságpolitikai hetilap szerint a tavalyi év második felében indult meg ipari méretekben a német "szemét csehországi inváziója", miután Németországban érvénybe lépett egy új, a hulladékgazdálkodást megszigorító törvény, amely a szemét megsemmisítését a korábbinál is drágábbá tette. Az érintett német cégek gyorsan rájöttek, hogy jobban járnak, ha a szemetet Csehországba passzolják le, és az üzlet lebonyolítására mindkét oldalon azonnal akadt elegendő vállalkozó.

A prágai sajtó csak nemrég kapta fel az ügyet, miután az észak-csehországi Libcevesben február elején kigyulladt egy elhagyott szövetkezeti istálló több épülete. Kiderült, hogy Németországból illegálisan hozott hulladék kapott lángra, ráadásul nem véletlenül. Valaki szándékosan gyújtogatott, valószínűleg a nyomokat akarta eltüntetni. A média lecsapott a témára, és az újságok sorozatos leleplezései, illetve lakossági bejelentések nyomán azóta illegális szeméttelepek tucatjait sikerült azonosítani gyakorlatilag az ország egész területén.

Azt persze nehéz kideríteni, ki is áll a szabálysértő szemétdömping mögött. A Nova kereskedelmi televízió szerint elsősorban ügyeskedő cseh vállalkozók, akik német partnereikkel megfizettetik a hulladék elszállításának és megsemmisítésének költségeit, de miután a szemetet Csehországba viszik, és ott - általában elhagyott szövetkezeti vagy gyártelepeken - elhelyezik, sürgősen eltűnnek. Prága most tárgyalásokon próbálja elérni, hogy a németek vegyék vissza a hulladékot. Berlin azonban csak akkor hajlandó erre, ha egyértelmű a vitatott szemét német eredete, ilyen írásos bizonyíték viszont még egyetlen esetben sem került elő.

Persze vannak olyan komoly cégek is Csehországban, amelyek nyíltan keresik a német szemetet. Az AlphaEcoConsulting társaság például csöndben hivatalos engedélyt kért a környezetvédelmi tárcától, hogy német hulladékot hozhasson be a prágai Malesice szemétégető számára. A mérvadó gazdasági hetilap, az Ekonom értesülése szerint a cég évente 80 ezer tonna szemetet szerezne be a szomszédos országból, vagyis a Malesice éves kapacitásának mintegy harmadát fedezné ebből a forrásból. Az Ekonom az állítja, hogy a fölöttébb kényes ügyben még nem született döntés. Az érintett hivatalok hallgatnak, mert bizonyos esetekben - például fűtőanyagként való felhasználáshoz - csak nehezen lehet betiltani a hulladékimportot.

Német szemétre vágyik az észak-csehországi Liberec modern égetőműve - ott évente mintegy 70 ezer tonnát vállalnának - és néhány más hasonló létesítmény is. Csehországban ugyanis több korszerű szemétégető is "anyaghiánnyal" küszködik, miközben a németországiak képtelenek feldolgozni az egyre több hulladékot. Persze Németországban a hulladék 25 százaléka végzi égetőben, Csehországban viszont csak 4,8 százalék, ráadásul itt az árak is jóval alacsonyabbak, mint a nyugati szomszédnál. Ezekben az esetekben tehát már hosszú távú együttműködésről és nagyon komoly pénzekről van szó. A malesicei üzlet sikeréért állítólag a cseh vasút is keményen lobbizik, hiszen a hulladék behozatala neki is évi mintegy 1600 vagonos teherszállítási megrendelést jelentene.

Komoly feszültséget okoz azonban az ügy a cseh gazdasági és a környezetvédelmi körök között. Libor Ambrozek környezetvédelmi miniszter például a minap bővítette azoknak a hulladékoknak a jegyzékét, amelyeket csak a tárca engedélyével lehet behozni az országba, mire Zdenek Liska, az Ipari és Kereskedelmi Szövetség vezetője nyomban élesen bírálta a döntést. Egy televíziós vitában Milan Urban ipari és kereskedelmi miniszter is "túlzónak" minősítette a zöld tárca szemétimport elleni intézkedéseit. A képviselőház viszont második olvasatban is jóváhagyta Ambrozeknek azt a javaslatát, hogy 10 millióról emeljék 50 millió koronára a szabálysértésekért kiszabható bírság összegét.

Ambrozek már tárgyalt az ügyről német kollégájával, Sigmar Gabriellel is, de csak ígéreteket kapott tőle. A témát ezért a visegrádi országok környezetvédelmi minisztereinek május elejére tervezett tanácskozása elé vinné, abban a reményben, hogy ott nagyobb támogatást kap. Szerinte ugyanis az EU készülő új hulladékkezelési szabályzatában meg kellene tiltani, hogy a fejlettebb tagállamok szemetet szállítsanak a kevésbé fejlettekbe. Sőt a miniszter korábban azt is felvetette, hogy a hulladékkivitelt teljesen le kellene állítani az unión belül. Cseh vállalkozói körökben azonban ez az ötlete is heves ellenállásba ütközött. Ráadásul jelentős a közvélemény nyomása is: a csehek ugyanis szeretnének nyerni a hulladékon, de azt határozottan elutasítják, hogy országuk a németek olcsó szeméttelepévé váljon.

KOKES JÁNOS / PRÁGA

Több országban tombol a kanyaró, újra felbukkant a gyermekbénulás

Több országban tombol a kanyaró, újra felbukkant a gyermekbénulás

Jól jött ki a járványból a debreceni Globus gyár

Jól jött ki a járványból a debreceni Globus gyár

Letöltötte őket? Ezek lettek 2020 legjobb androidos alkalmazásai

Letöltötte őket? Ezek lettek 2020 legjobb androidos alkalmazásai