Tetszett a cikk?

Rekordösszegű kártérítés kifizetésére kötelezte a török államot az Emberi Jogok Európai Bírósága: Ankarának összesen 945 ezer eurót kell átutalnia egy kisváros 315 lakosának, mert a kormány bírósági ítéleteket hagyott figyelmen kívül, és ezzel jogtalanságok fölött hunyt szemet.

Egy aranybánya ellen vívott, évek óta tartó küzdelmével szerzett magának hírnevet Törökországban egy Izmir környéki kisváros, Bergama. Az erdőkkel körülvett település kálváriája több mint 16 éve kezdődött. 1989-ben aranykitermelés reményében hatalmas területet vett koncesszióba Bergama környékén az ágazat egyik óriásvállalata, a Normandy érdekeltségi körébe tartozó Eurogold, amely később Romániában is aranybányászati jogot szerzett. A cég még abban az évben kutatási, majd 1992-ben ideiglenes működési engedélyt kapott, amelyről már csak a minisztériumi pecsét hiányzott.

A vállalat azt tervezte, hogy ciántechnológiás eljárással bányássza majd a nemesfémet, ám az elgondolás a helybeliek heves ellenállásába ütközött. Az általában a mezőgazdaságból élő bergamaiak - noha az aranykitermelés sok munkalehetőséggel is kecsegtetett - az első idők lelkesedése után szinte egyöntetűen elutasították a terveket, s megindult a küzdelem a város és a környék lakosai által létrehozott környezetvédő mozgalom és a cég jogi képviselői között.

A társaság 1994-ben megszerezte a környezetvédelmi minisztérium hozzájárulását is, mire a zöldek bírósághoz fordultak. Az izmiri törvényszék első fokon elutasította keresetüket, miközben nem állt le az Eurogold sem: 1996-ban már megvolt az építései engedélye is, és ennek birtokában nagy erdőterületeket pusztított ki. A cég és a civil szervezetek között újabb perek sorozata kezdődött, és a jogi huzavona végül csak 2004-ben zárult le. Legalábbis akkor úgy tűnt, utóbb azonban kiderült, csak az első menet ért véget. A legfelsőbb bíróság ugyanis megsemmisítette az izmiri bíróság ítéletét, és - tekintettel a ciántechnológiás bánya által előidézett potenciális veszélyekre - megalapozottnak vélte a környezetvédők aggályait. A kormány viszont nem vette figyelembe e döntést, és az aranykitermelő cég még abban az évben megkapta a végleges működési engedélyt.

Ekkor határozták el a környék lakosai, hogy jogvédő szervezetek segítségével az európai jogi fórumokhoz fordulnak. Először Bergama polgármestere, Sefa Taskin és kilenc társa nyújtott be keresetet a strasbourgi bíróságon, amely rövid időn belül nekik kedvező ítéletet hozott. A döntés arra kötelezte a török kormányt, fizessen fejenként 3 ezer eurót a tíz felperesnek. Ezt követte az a per, amelyben a napokban született hasonló ítélet: a környék 17 falujának támogatását élvező és sokszor többezres tüntetések megszervezésére is képes bergamai környezetvédők 315 embert képviselve fordultak a strasbourgi bírósághoz - ugyancsak sikerrel.

A mostani ítéletet nagy lelkesedéssel fogadták Bergamában és a környező falvakban, a mozgalom egyik prominens személyisége, Senih Özay ügyvéd pedig közölte: a jogi csata folytatódik, mégpedig egyre több ember bevonásával. Özay szerint nemsokára a strasbourgi bíróság elé kerül a harmadik hasonló per, amelyben már 1479 bergamai lesz a felperes, és zajlanak az előkészületek egy negyedik fordulóra is, abban a várakozások szerint a város mintegy 15 ezer lakosa követel majd kártérítést. Az Eurogold egyébként az aranybányászatot még nem kezdte el, csak az előkészítési munkákkal végzett.

A bergamai környezetvédők eredményessége példaértékűnek bizonyult: időközben sok más török városban is létrehoztak hasonló helyi tömörülést. A mozgalom vezetői szerint a siker a helybeliek tömeges támogatásának köszönhető, amit azzal értek el, hogy szigorúan távol tartották magukat a napi politikától. Megfigyelők persze hozzáteszik, hogy a környezetvédő mozgalom rendkívüli népszerűsége mögött tudatos médiapolitika is áll. Egyszerű, ám hatásosnak bizonyult üzenetük - amely szerint "a bergamaiak a nyereséget hajszoló külföldiek ellen védik a török földet" Törökország-szerte - elősegítette, hogy az emberek azonosulni tudjanak céljaikkal.

DEMIRKAN TARIK

Börtönlázadás tört ki a Kozma utcában, könnygázt is bevetettek az őrök

Börtönlázadás tört ki a Kozma utcában, könnygázt is bevetettek az őrök

Mire számíthat Orbán, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok elnöke?

Mire számíthat Orbán, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok elnöke?

Akciós áron kínálják az ékszereket Vajna Tímea bedőlt gyémántérdekeltségéből

Akciós áron kínálják az ékszereket Vajna Tímea bedőlt gyémántérdekeltségéből