Tetszett a cikk?

Sokak szerint Csin Hszing napjaink egyik legjobb prímabalerinája. A sanghaji koreográfus és táncművész élete első 28 évében férfi volt, sőt a hadseregben az ezredesi rangig vitte.

"Kizárólag Pekingben vagyok hajlandó megoperáltatni magam, mivel bízom a kínai orvostudomány kiválóságában. Arról nem is szólva, hogy ezzel a műtéttel bebizonyíthatjuk a kételkedőknek, hogy Kínában tiszteletben tartják az emberi jogokat. Ha majd egy külföldi politikus ismét azt veti fel, hogy túl sok nálunk a halálos ítélet, vagy éppenséggel a Tibetben okozott kulturális pusztításról beszél, az emberek így válaszolhatnak: meglehet, viszont van egy transzszexuális sztárbalerinánk" - állítólag ezekkel az érvekkel győzte meg 11 évvel ezelőtt Csin Hszing a Kínai Kommunista Párt vezetőit, hogy egyezzenek bele nővé operálásába. Az azóta már férjezett és hivatása gyakorlása mellett három - örökbe fogadott - gyermekét nevelő Csin asszony (akinek neve magyarul annyit tesz: aranycsillag) rendszeresen fellép pártrendezvényeken, puszta megjelenésével demonstrálva, hogy Kínában igenis léteznek emberi jogok.

A ma már világsztárként ünnepelt táncosnő korábban férfiként is bizonyított - és nem csak a táncban. A Kínai Néphadseregben egészen az ezredesi rangig vitte, és egy, a hadsereg által szponzorált akciófilm motoron száguldó hősének megformálásával sok fiatalt terelt a katonai pálya felé, ráadásul a filmbéli nyaktörő mutatványokhoz nem kért dublőrt. Igaz, már a hadseregbe sem a férfias karrier lehetősége, hanem a tánc vitte: 9 évesen éhségsztrájkba kezdett, hogy kicsikarja szüleitől a balettiskolába járás lehetőségét. A katona apuka azonban azt szerette volna, ha fiából katonaiskolában faragnak igazi férfit, és nem óhajtotta továbbra is támogatni a kis Csin Hszing akkor már három éve tartó táncszenvedélyét. A családi viták során a gyerek a zsarolás minden eszközét bevetette, minek eredményeként kicsikarta a mindkét felet kielégítő kompromisszumot: belépett ugyan a Kínai Néphadseregbe, ott viszont tagja lehetett a sereg balettiskolájának.

"Ez a fajta akaratosság vagy inkább céltudatosság végigkísérte az életemet" - nyilatkozta nemrégiben Csin Hszing az amerikai CNN televíziós hírcsatornának adott interjúban. Az 1967-ben született művész karrierjében szerepet játszott a szerencsés véletlen és a makacs következetesség. A nem annyira lőgyakorlatai, mint inkább vezető táncosi produkciója elismeréseként már 17 évesen ezredesi rangot szerzett, 18 évesen pedig Kína legjobb táncosának kikiáltott Csin Hszinget minden bizonnyal Észak-Koreába vezényelték volna, ha nem tetszett volna meg az egyik feljebbvalójának, aki egy éjszaka magához hívatta nem kifejezetten hivatalos ügyben. A szerelmi szolgálatért és a máig tartó diszkrécióért cserébe Csin kiutazási engedélyt kért - és kapott -, így 1986-ban ő lehetett az első kínai táncos, akit művészeti ösztöndíjjal az Egyesült Államokba utazhatott tanulni.

New York-i évei alatt Csin Hszing nemcsak a Martha Grahamhez, Merce Cunninghamhez vagy Jose Limonhoz hasonló neves táncosok és koreográfusok útmutatásaiból okult, hanem Greenich Village melegbárjaiban barangolva megértette azt is, hogy tulajdonképpen nem homoszexuális. "Hatéves korom óta tudtam, hogy más vagyok, mint a többi srác, de csak New Yorkban jöttem rá, hogy én valójában nem homoszexuális férfi, hanem férfitestbe zárt nő vagyok" - nyilatkozta átoperálását követően. Ám amíg az odabent lakozó női lélek megfelelő testre tehetett szert, Csin Hszing férfi táncosként sikert sikerre halmozott: 1991-ben Félálom című darabjával az Amerikai Táncfesztiválon megnyerte a legjobb koreográfusnak járó díjat, majd a következő három évben Rómától Brüsszelig Európa táncszínpadjain is arathatta a babért. Hazájába visszatérve ezt a világsikert, na meg katonai és pártkapcsolatait felhasználva állt a kommunista párt prominensei elé átoperálási kérésével.

1994 és 1995 között három műtétnek köszönhetően lett Csin úrból Csin asszony, amit az elért világhír ellenére - vagy éppen azért - sem nézett jó szemmel néhány kínai újságíró. "Miss Sánta" - csúfolták a pekingi újságok 1995-ben, miután az átoperálását követő első fellépésén megbotlott a színpadon. Ám nem azért operáltatta magát nővé épp odahaza Csin Hszing, hogy elveszítse az otthoniak szeretetét. A színpadi botlást követően újult erővel vetette magát a munkába, és a tánc mellett először kifutókon modellkedett, majd reklámszerepeket vállalt, míg a megszokás hatalmának köszönhetően azok is elfogadták, akiknek eladdig csípte a szemét nőies alkata. Így aztán mára a kínai népi demokrácia egyik védjegyévé vált, és nem csupán a sanghaji operában előadott szólóestjére kelnek el a csillagászati árú jegyek, de az első világsikeréről elnevezett, Félálom nevű pekingi bárja is művészek, diplomaták és üzletemberek felkapott találkahelyévé vált.

Bár a párt 2000-ben hozzájárult, hogy a művész saját, független táncegyüttest alapítson, a 18 táncosból álló, Shanghai Tango nevű csoportjával Kínát - és a világot is - körbeturnézó Csin asszony panaszkodik a modern művészetek, így a modern balett útjában álló konzervatív kínai gondolkodásra. "Bár Kínában a gazdasági élet meglehetősen fejlett, sok helyütt elzárkóznak a kulturális élet megújításától" - mondja a hagyományos kínai balettot a modern táncokkal kreatívan összeházasító Csin Hszing, aki tavaly húsz kínai várost érintő turnén mutatta be Carl Orff Carmina Buranájára koreografált táncjátékát.

SCHREIBER ANDRÁS

10 dolog, amire érdemes felkészülni, ha vállalkozása van!

10 dolog, amire érdemes felkészülni, ha vállalkozása van!

Többen máris megrohamozták a utahi sivatagban talált fémoszlopot

Többen máris megrohamozták a utahi sivatagban talált fémoszlopot

Új alapokon a német-szovjet viszony: lőnek és segélyeznek – 1990. november 28.

Új alapokon a német-szovjet viszony: lőnek és segélyeznek – 1990. november 28.