Rekordokkal és hibákkal is járt a 2004-es, indiai-óceáni szökőárat követő nemzetközi segélykampány - áll egy jelentésben, amelyet az újabb indonéziai cunamival szinte egy időben tettek közzé.

HVG
Indonézia még ki sem heverte a 2004. karácsonyi cunamit, újabb szökőár pusztított a minap az ország területén, ezúttal Jáva szigetének egy 300 kilométeres partszakaszán. A katasztrófa majdnem 700 emberéletet követelt, több mint háromszázan eltűntek, és 45 ezren maradtak hajlék nélkül - szólnak a hivatalos híradások, amelyek azt sem mulasztják el megjegyezni, hogy a 220 milliós, délkelet-ázsiai országban a teljesítőképességük határán működnek a segélyszervezetek. Hiszen a madárinfluenza-helyzet talán ott a legsúlyosabb a világon, még dolgoznak az aktivisták a májusi yogyakartai földrengés (HVG, 2006. június 3.) helyszínén, és nem zárult le a 2004. karácsonyi, indiai-óceáni cunamit követő nagy segélyakció sem, amelyről éppen a minap tett közzé összefoglaló jelentést a Cunamiértékelő Koalíció (TEC). A mintegy ötven segélyszervezet, kormányzat és ENSZ-szervezet által a segítség összehangolására létrehozott nemzetközi szövetség egyebek közt megemlíti: Thaiföldön a trópusi melegben átforrósodó fémlemezből is építettek házakat, a térség katasztrófa sújtotta halászainak juttatott csónakok negyede pedig túlságosan keskenynek és labilisnak, így a tengerjárásra alkalmatlannak bizonyult.

Az emberiség történetének legnagyobb és leggyorsabb segélymegmozdulása során sajnálatos módon nem vették figyelembe, sőt sok esetben meg sem hallgatták a helybeliek véleményét. "Mint hasonló rendkívüli esetekben gyakran, az azonnali életmentéshez a helyi közösségek, a barátok, szomszédok fogtak hozzá" - idézte a The Daily Telegraph londoni napilap a jelentés egyik szerzőjét, a TEC tanácsadó-elemzőjét. John Cosgrave szerint a helyszínre érkező külföldi segélyszervezetek, saját szerepüket hangsúlyozva, hajlamosak voltak félresöpörni a helyiek javaslatait.

HVG
A fontoskodás és a sietség egyik fő oka a jelentés szerint az az óriási figyelem és rendkívüli aktivitás volt, amelylyel a nemzetközi közvélemény és sajtó az utóbbi négy évtized legsúlyosabb természeti katasztrófáját kísérte. Összesen 99 kormány - sok olyan is, amely addig még sohasem tett ilyet - ajánlott fel támogatást, és kétszáznál is több segélyszervezet kezdett gyűjtésbe. A Nemzetközi Vöröskereszt 183 tagcsoportjából száz mozdult meg a katasztrófa hírére, és a szervezet által szükségesnek ítélt összeg egyötöde már a szökőár utáni napokban, december utolsó hetében, 58 százaléka pedig a következő hónap végéig összegyűlt. A gyorsaságot az internet használata is elősegítette. Nagy-Britanniában például megdőlt az online adományozás világcsúcsa, miután a 13 legjelentősebb jótékonysági szervezetet egyesítő Katasztrófaügyi Rendkívüli Bizottság (DEC) honlapján 24 óra alatt 10 millió fontnyi (mintegy 4 milliárd forintnyi) felajánlást regisztráltak, s rekordot állítottak föl a telefonos adakozásban is.

Végül világszerte összesen 13,5 milliárd dollárnyi támogatás jött össze, miközben szakértők úgy becslik, hogy a 14 országot sújtó és 227 ezer emberéletet követelő katasztrófa összesen 9,9 milliárd dolláros kárt okozott. A segélyek 44 százaléka kormányzatoktól, 41 százaléka magánforrásokból, a többi nemzetközi pénzintézetektől érkezett (lásd táblázatunkat).

Magánemberek adták a civil szervezeteken keresztül a térségbe juttatott adományok több mint háromnegyedét (a vállalatok részesedése 13 százalékos volt) és a Vöröskereszthez befutott csaknem 1,8 millió dollár közel négyötödét. A civil társadalom érzékenységét jelzi, hogy az több országban a kormányt is "húzta maga után". A kanadai kabinetnek például a tervezetten túl pluszforrásokhoz kellett nyúlnia, hogy betartsa ígéretét, amely szerint maga is a közadakozásból összegyűlt összeggel azonos támogatást ad. A londoni kormány pedig nem is tudta teljesíteni hasonló fogadalmát, s - mint a jelentés rámutat - végül negyedannyi adományt folyósított a cunamiövezetbe, mint az alattvalók.

A jelentés nagyra értékeli a kampány gyorsaságát és nagylelkűségét, hiszen ez tette lehetővé, hogy néhány hónap alatt látványos eredményeket mutassanak föl a katasztrófa sújtotta vidékeken: az oktatást hamar újraindították, az egészségügyi intézmények és szolgáltatások jó részét helyreállították, méghozzá sok helyen a korábbinál magasabb színvonalon. Az indonéziai Aceh tartományban fél év alatt félmillió hajléktalanná vált ember feje fölé került tető, Srí Lankán pedig 80 százalékban sikerült életre kelteni a gyakorlatilag teljesen megsemmisült halászatot.

A segélyek eloszlása azonban korántsem felelt meg mindig az igényeknek. A legtöbb pénz a legsúlyosabb károkat elszenvedett négy államnak - Indonéziának, Srí Lankának, Indiának és a Maldív-szigeteknek - jutott ugyan, de nem mindig az elszenvedett veszteségek arányában (lásd ábránkat). A nemrég újabb szökőár által sújtott Indonézia például a szükségesnél kevesebbet kapott, a segélyek 37 százalékát, miközben ez az ország szenvedte el a gazdasági károk 48 százalékát, és az emberélet-veszteségek több mint felét. Srí Lanka viszont a maga közel egynegyedes részesedésével "túltámogatottnak" bizonyult.

Még súlyosabb aránytalanságokat tár fel a katasztrófasegélyezés nemzetközi gyakorlatának elemzése. A TEC szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy míg az indiai-óceáni szökőár 1,9 millió közvetlen károsultjának fejenként 7100 dollárnyi adományt gyűjtött össze a nemzetközi közösség, addig tavaly a kíméletlen szomáliai szárazság elszenvedőire fejenként körülbelül 115 dollár, a 36 millió embert földönfutóvá tett, két évvel ezelőtti bangladesi áradás utáni újjáépítésre pedig személyenként 3 dollár jutott. Egy másik példa szerint, miközben az ENSZ világélelmezési programja kénytelen a felére csökkenteni az amúgy is alultáplált szudáni menekültek élelmiszeradagját, az iraki és az afganisztáni programokra bőven jut forrás - mutatnak rá a TEC-jelentés szerzői, a jelenleginél sokkal igazságosabb segélyezési rendszert sürgetve. Egyebek közt a donorok ellenőrzésének, elszámoltatásának erősítését javasolják, no meg azt, hogy a segélyszervezetek kapjanak működésükhöz külön akkreditációt és tanúsítványt.

POÓR CSABA

Megöltek egy nőt Pécsen

Megöltek egy nőt Pécsen

Még egy helyettest kinézett magának Karácsony Gergely

Még egy helyettest kinézett magának Karácsony Gergely

Fotós aha-élmények a Petőfi-dagerrotípiától az első szelfiig

Fotós aha-élmények a Petőfi-dagerrotípiától az első szelfiig

Marad a napos idő, de két megyére is figyelmeztetést adtak ki

Marad a napos idő, de két megyére is figyelmeztetést adtak ki

Ilyet még nem láttak a kutatók: egy varangy magát kígyónak álcázva rázza le a támadóit

Ilyet még nem láttak a kutatók: egy varangy magát kígyónak álcázva rázza le a támadóit

Kilátópont lesz a Belvárosi Plébániatemplom tornyaiban

Kilátópont lesz a Belvárosi Plébániatemplom tornyaiban