Az UNESCO július 13-án felvette a világörökségi listára az 1913-ban épült wroclawi Hala Ludowát (Népcsarnokot), mint a...

Az UNESCO július 13-án felvette a világörökségi listára az 1913-ban épült wroclawi Hala Ludowát (Népcsarnokot), mint a vasbeton-építészet korszakos alkotását, amely 65 méteres átmérőjével átadásakor a világ legnagyobb kupolája volt. Az elismerés, amely más országban legyezgetné a nemzeti büszkeséget, Lengyelországban most inkább sértette, legalábbis a konzervatívokét.

A minden építészeti tankönyvben szereplő csarnokot a nagy területek betonszerkezetű lefedésének első zseniális megoldásaként tartják számon. A világviszonylatban egyedülálló épület azonban, amely a zsaluzat deszkáinak lenyomatát mutató, vakolatlan betonszerkezetével annak idején sokkolóan újszerűnek számított, nem lengyel, hanem német. Max Berg tervezte akkor, amikor Wroclaw - Breslau néven - a német birodalom egyik feltörekvő városa volt. De van más baj is. A csarnokot a Napóleon fölötti győzelem századik évfordulójára emelték, ezért a szélsőjobboldali és rögeszmésen németellenes Lengyel Családi Liga (LPR), amely idén április óta tagja a kormánykoalíciónak, így méltatlankodott: "A lengyelek Napóleon, nem pedig Poroszország oldalán vettek részt a háborúban. Talán bizony állítsunk emléket a nemzeti katasztrófánknak?" Azt is hozzátették: "Nem a német nacionalista hagyományokat kell ápolni, hanem Wroclaw lengyel voltát kellene kidomborítani."

Megkeseríthette a nacionalisták szája ízét az is, hogy - mint a Gazeta Wyborcza lengyel napilap írta a tavalyi döntéshozás finisében egy wroclawi műemlékesre hivatkozva - a listára kerülést erős német lobbi támogatta. Az már csak a hab a tortán, hogy a világörökségi listán az eredeti német elnevezés szerepel: Jahrhunderthalle (Centenáriumi Csarnok). Néhány éve még, amikor Jerzy Ilkosz, a wroclawi építészeti múzeum igazgatója, a csarnok legnagyobb ismerője a német név lengyel fordítását (Hala Stólecia) használta egyik könyvének címében, rögtön a fejéhez vágták, hogy be akar vágódni a németeknél.

Wroclaw - Németország jó 150 kilométer széles keleti sávjával együtt - a második világháború utáni rendezéskor "került viszsza" (a hivatalos szóhasználat szerint) Lengyelországhoz, kárpótlásul azokért a keletlengyel területekért, amelyeket a Szovjetunióhoz csatoltak. Attól fogva szakadatlan állami propaganda folyt e területek lengyelségének bizonyítására. A wroclawi csarnokot azonnal átkeresztelték Népcsarnokra, és már három év múltán, 1948-ban épp e kupola alatt rendeztek hatalmas kiállítást (három hónap alatt 2 millió látogatóval), bizonyítandó, mekkora vívmányokat értek el a lengyelek a visszakapott területeken. Valójában Wroclaw már a 14. században, a cseh királyság részeként teljesen elnémetesedett, utána Ausztriához, majd Poroszországhoz tartozott. Miután a csarnok gazdát cserélt, az első nagy felújításra 1997-ig kellett várni, a lengyel pápa látogatása elé időzítve végezték el (II. János Pál misézett is a kupola alatt). Az UNESCO döntése óta a lengyel sajtó a 7 ezer fős kiállítási és rendezvénycsarnok mérnöki és művészi értékeinek ismertetésével foglalkozik, a német aspektust nem bolygatja. Mindenesetre a politikai korrektség jegyében újabban mindenütt kettős, de lengyel elnevezéssel említik a csarnokot: Hala Ludowa - Hala Stólecia. Mivel a rendszerváltás óta érzékelhetően enyhült a szocializmus alatt mesterségesen is szított németellenesség, feltételezhető, hogy az idősebb nemzedékek komplexusai a fiatalokat már nem foglalkoztatják. A Gazeta Wyborcza szerint a Wroclawi Egyetem egyik germanisztikaprofesszora, Elzbieta Dzikowska például felvetette, valamiképpen távolságot kellene tartani a német elnevezéstől, hiszen ez a német identitás fontos eleme volt Wroclawban. De amikor ezt megkonzultálta hallgatóival, kiderült, hogy a többségük a régi történelmi név visszaállítása mellett van.SCIPIADES IVÁNA vegyes páros is szabályos

Monitor

Óhajok hídja

Drezdában felfüggesztették az új Elba-híd építésének előkészítését, mert az UNESCO kilátásba helyezte, hogy törli a várost a világörökség-listáról.

Erdogan és Putyin megállapodtak arról, mi legyen a kurd területekkel

Erdogan és Putyin megállapodtak arról, mi legyen a kurd területekkel

A lónak a ... ! – Hadházy Ákos legszaftosabb táblája felhúzta Kövér Lászlót

A lónak a ... ! – Hadházy Ákos legszaftosabb táblája felhúzta Kövér Lászlót

15 év börtönre ítéltek egy újságírót a donyecki szakadárok

15 év börtönre ítéltek egy újságírót a donyecki szakadárok

Uzsorázás és csalás miatt ítélték el Nyírpilis polgármesterét

Uzsorázás és csalás miatt ítélték el Nyírpilis polgármesterét

Tornádó söpör végig Amerikán, több tízezer háztartásban nincs áram

Tornádó söpör végig Amerikán, több tízezer háztartásban nincs áram

Csodaszép a világ legöregebb igazgyöngye

Csodaszép a világ legöregebb igazgyöngye