2016-os olimpiai pályázatuk főpróbájának nevezte Chicago polgármestere a múlt héten rendezett homoszexuális-világjátékokat, ahol 33 sportágban 12 ezren mérték össze erejüket.

HVG
A 26 éves Jacqueline Cole eredménye a női 800 méteres gyorsúszásban messze elmaradt az érvényes világcsúcstól, de ez semmit sem rontott az örömén, amikor átvette az aranyérmet. A múlt héten Chicagóban 33 sportágban avattak győzteseket, ám a modern olimpiai mozgalom atyjának számító francia Pierre de Coubertin báró legendás mondását követve igazán nem a győzelem, hanem a részvétel volt a fontos, amiért a mintegy 12 ezer induló mindegyike külön érmet is kapott az olimpiához mérhető nagyságú és ambíciójú, ám speciális nyolcnapos eseménysorozaton, a homoszexuálisok hetedik világjátékán.

Amikor az 1968-as mexikói nyári játékokon a tízpróbában hatodik helyezett amerikai Tom Waddell - aki eseménydús élete során volt ejtőernyős az USA hadseregében és orvos a szaúd-arábiai királyi udvarban - 1982-ben megszervezte a homoszexuálisok és transzszexuálisok számára a büszkeségük megerősítésére hivatott sportrendezvényt, azt még olimpiának (Gay Olympics) hívták. Három héttel a kezdés előtt viszont beperelte őket az USA olimpiai bizottsága (USOC), amelynek egy 1978-as amerikai törvény - a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szándékainak megfelelően - kizárólagos használatot adott a szóra. A szervezők hiába kiáltottak homofóbiát, azzal érvelve, hogy az USOC és a NOB nem mindenki ellen lép fel, aki az olimpia szóval illeti programját, egy szövetségi bíró eltiltotta őket a névhasználattól. A döntést a fellebbezések után 1987-ben az USA legfelsőbb bírósága is jóváhagyta. A sportversenyek így a máig használt homoszexuális-játékok (Gay Games) elnevezést vették föl.

A nyitottságot hangsúlyozó eseményen, amelyet kulturális fesztivál kísér, és ahol minden huszadik versenyző heteroszexuális, bárki részt vehet. Nincs kvalifikációs szint, és a fizikai számokban korosztályokba csoportosítják az indulókat. A hagyományos olimpiai sportágak mellett - mint az atlétika, a birkózás, a röp-, kosár- és vízilabda vagy a labdarúgás - Chicagóban szerepel például a bridzs, a golf, a pool biliárd, a fallabda vagy a műkorcsolya, mely utóbbiban éppúgy indulhatnak egynemű párok, mint a szintén érmekkel díjazott társastáncban.

Az első, San Franciscóban tartott játékokon 1982-ben még alig másfél ezren vettek részt, 12 évvel később a New York-i versenyek már 11 ezer résztvevőt és félmillió nézőt vonzottak. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy az eseményt a homoszexuálisok egyenjogúsága felé vezető út amerikai kiindulópontjának tartott Stonewall-lázadás - amikor New York Greenwich Village városrészében a melegek megelégelték a rendőrök önkényeskedését - 25. évfordulójára időzítették. A világjáték 1998-ban költözött át Európába, ahol a homoszexuálisok iránt a kontinensen leginkább toleráns Amszterdamban valóságos fesztivál fogadta a résztvevőket. Négy évre rá Sydney volt a színhely, ahol a két évvel korábbi nyári olimpia több helyszínét is használhatták a sportolók. E két utóbbi házigazda pénzügyi küszködése ugyanakkor intő jelként is szolgált a résztvevők számában már-már a hagyományos olimpiákkal vetekedő játékok szervezői számára. Bár a sportolók maguk fizették költségeiket, és már komoly vállalati szponzorok is akadtak - mint a KLM légitársaság, az Avis autókölcsönző, a Speedo sportszergyár, a Levi Strauss ruházati cég vagy a Rolling Rock és Bacardi sör-, illetve rummárka -, az amszterdami játékokat csak a város és a holland kormány támogatása mentette meg a csődtől. Négy évvel később Sydneyben pedig a szervezők a játékok után csődöt jelentettek, 2,5 millió ausztrál dolláros veszteséggel.

A homoszexuális-játékokat szervező Federation of Gay Games ezért pénzügyi garanciákat kért az idei házigazdának eredetileg kijelölt Montrealtól. Amikor a kanadai város ezt elutasította, elvették tőle a lehetőséget, Montreal nem adta fel, a szervezők új nemzetközi szervezetet alapítottak Gay and Lesbian International Sport Association néven. Ide lépett át az európai homoszexuális-sportszövetség is, és július 26-a és augusztus 5-e között tartják saját világjátékukat, amely a World Outgames nevet viseli. A szervezők szerint ezen mintegy 16 ezren vesznek részt, ám Kanadában főleg külföldiek versenyeznek, míg Chicagóban túlnyomórészt USA-beli sportolók voltak. Az elképzelések a jövőről is eltérnek, bár a két rendezvény kerüli majd egymást: a Gay Games házigazdája 2010-ben Köln lesz, a World Outgames otthonául pedig egy évvel korábban Koppenhága szolgál.

A versenyek amatőr jellegét mutatja, hogy azok során világcsúcs nem született, ám az esemény alkalmat adott arra, hogy élversenyzők is deklarálják homoszexualitásukat. Az 1994-es New York-i megnyitón például a négyszeres olimpiai bajnok műugró amerikai Greg Louganis - aki az 1988-as szöuli játékokon már tudott HIV-fertőzöttségéről, ám titkolta, s rémülten látta, hogy egy elhibázott ugrásával megütötte a fejét, és a medencébe került a vére - először vállalta másságát ország-világ előtt. Az 1984-ben Los Angelesben az amerikai 4 X 200 méteres gyorsváltó utolsó embereként, világcsúccsal aranyat nyert úszó, Bruce Hayes 1990-ben Vancouverben hét, négy évvel később New Yorkban pedig kilenc elsőséget szerzett korosztályában. Ő volt Amerikában, a cseh származású teniszező, Martina Navratilova mellett, az első, komoly reklámszerződést kapott, homoszexualitását nyíltan vállaló élsportoló.

NAGY GÁBOR

Reviczky Gábor amiatt aggódik, hogy kirakják a ferencvárosi önkormányzati lakásból

Reviczky Gábor amiatt aggódik, hogy kirakják a ferencvárosi önkormányzati lakásból

Másfél év után válik Nacsa Olivér

Másfél év után válik Nacsa Olivér

Hódmezővásárhelyen szavaztak a legtöbben, Budapest is az országos átlag felett

Hódmezővásárhelyen szavaztak a legtöbben, Budapest is az országos átlag felett

Az ellenzék győzelméről írnak az angolszász lapok

Az ellenzék győzelméről írnak az angolszász lapok

„A pornó kinyitott egy ajtót” - megmagyarázta Budapest elvesztését a kormányoldal

„A pornó kinyitott egy ajtót” - megmagyarázta Budapest elvesztését a kormányoldal

Győr, a győztesek nélküli város

Győr, a győztesek nélküli város