Még nem világos, hogy a szlovák kormányváltás után jobb lesz-e a betegek közérzete, ám hangulatuk javítására már utasítást kaptak az állami kórházak vezetői.

Nem tetszik az orvosoknak, hogy a szlovák kormány ősszel meg akarja szüntetni a 20 koronás (1 korona = 7,1 forint) vizitdíjat és a napi 50 koronás kórházi hozzájárulást. Ezek voltak ugyanis az előző kormány egészségügyi reformjának a lakosság szemében legnépszerűtlenebb intézkedései, amit az akkori ellenzéki pártok a választási kampányban természetesen teljes mértékben ki is aknáztak. A reform ellen tavasszal még sztrájkoló, a vizitdíjat megalázónak nevező orvosok (HVG, 2006. április 21.) most a tervezett megszüntetés ellen tiltakoznak. Kiderült, hogy országos viszonylatban ez számukra évi 2,5 milliárd, orvosonként pedig havi 4-8 ezer koronás többletbevételt jelent, így most ennek ellentételezését kérik a kormánytól. Ezzel kapcsolatban csak homályos ígéreteket kaptak, ugyanakkor sem Ivan Valentovic egészségügyi miniszter, sem pedig kormánybeli politikustársai nem hagytak kétséget a felől, hogy a díjak valóban megszűnnek.

A következő változás az állami kézben lévő egészségbiztosítók közszolgálati jellegének visszaállítása lesz. A biztosítottak 65 százalékát tömörítő Általános Egészségbiztosítót és a fegyveres testületek tagjainak létrehozott Közös Egészségbiztosítót az akkor létező három magán- egészségbiztosítóval együtt az előző kormány részvénytársasággá alakította át, arra számítva, hogy a nagyobb szabadságot adó gazdálkodási forma javítja a hatékonyságot, és a velük szerződéses viszonyban álló orvosokat is költségérzékenyebbé teszi.

Úgy tűnt, a biztosítók éltek is a lehetőséggel, elkezdték például szakmai teljesítményük alapján rangsorolni az orvosokat. A Smer ellenzéki pártként még az összes biztosító kezének újbóli megkötését szorgalmazta, de kormánypártként már csak az állami tulajdonúakra szorítkozik. Tulajdonviszonytól függetlenül mindenkire érvényes lesz az az új rendelkezés, amely szerint a biztosító csak a beszedett díjak 4 százalékát használhatja fel működési költségekre. Az állam leállítja a tulajdonában maradt mintegy húsz nagy kórház privatizációját is, amelyet az előző kormány az utolsó lépés megtétele előtt függesztett fel. A miniszter az összes érintett kórház vezetőjét arra utasította, fogják vissza a kiadásaikat, és csak a legszükségesebb vásárlásokra szorítkozzanak, legalábbis addig, amíg kiderül, mennyi pénzt tudnak szánni az egészségügyre.

A nadrágszíj meghúzásán kívül a kórházaknak hangulatjavító intézkedéseket is kell tenniük, hogy a betegek érezzék, az új kormány jobban törődik velük, mint az előző. Mivel pedig Valerian Poticnyt, a pozsonyi egyetemi kórház vezetőjét, akiről köztudott volt, hogy a leköszönt tárcavezető, Rudolf Zajac embere, az új miniszter azonnal lapátra tette, a székükben megmaradtak ellenvetés nélkül vették tudomásul a feladatot.

Elemzők szerint az eddig nyilvánosságra került intézkedéstervezetek nem változtatnak alapvetően a Zajac nevéhez fűződő, 2005 januárjában elkezdett reform koncepcióján. Az csupán részletkérdés, hogy a receptdíjat 20-ról 5 koronára csökkentik, míg az éjszakai ügyelet igénybevételének 60 koronás díja változatlan megmarad. A legfontosabb elem - hogy tudniillik versenyhelyzetbe kell hozni az egészségbiztosítókat, a kórházakat és az orvosokat -, úgy tűnik, szintén megmarad. Zajac annak idején nemcsak a biztosítókat alakította át részvénytársasággá, hanem a kórházakat is rt-vé vagy nonprofit szervezetté tették, és megszüntették a csődvédelmüket, hangsúlyozva, hogy a veszteséges intézmények korábbi adósságaik egyszeri kiegyenlítése után többé nem számíthatnak állami segítségre. Pozitív fejleményként értékelik, hogy az állam, az előző kormány elképzeléseihez hasonlóan, a jövő évtől többet fizetne az általa biztosítottak - fiatalkorúak, nyugdíjasok - után, a minimálbér 3 százaléka helyett 4 százalékot, 6,6 milliárd koronával bővítve az ágazat forrásait.

A komolyabb változások sorát a kedvezményes - egyelőre ismeretlen nagyságú, 19 százalékról talán 14 százalékra mérsékelt - áfa bevezetése zárja. Vannak azonban, akik nem értik, miért kell ezt a gyógyszereken és a gyógyászati segédeszközökön kívül az egészségügyi berendezésekre is bevezetni. Ez utóbbiak ára ugyanis nincs szabályozva, így az elgondolást bírálók valószínűnek tartják, hogy a forgalmiadó-csökkenésből a kórházak semmit sem fognak megérezni, mert a különbözetet a forgalmazók nyelik majd le.

Elemzők szerint még az is megtörténhet, hogy mégiscsak sor kerül a fizetős egészségügy bevezetésére. Legalábbis a kormányprogram szerint adókedvezményben részesítik az önkéntes egészségbiztosítási befizetéseket, márpedig ezzel a Zajac-féle koncepció bizonyos betegségcsoportok kezelésének teljesen vagy csak részlegesen fizetőssé tétele után számolt. Végül azonban az előző kormány is csak a törvényt fogadtatta el, azzal a végrehajtási rendelettel adós maradt, amelynek a térítésköteles kezelések listáját kellett volna tartalmaznia. Visszalépésnek számítana viszont, ha - a kiszivárgott híreknek megfelelően - újra bevezetnék a körzetesítést, vagyis a szabad orvosválasztás helyett mindenki csak a körzete szerinti általános orvost, gyermekorvost, nőgyógyászt és fogorvost választhatná.

TUBA LAJOS / POZSONY

Monitor

Felszakított zsebek

Nyilvános vitába keveredett a British Medical Journal hasábjain Andrew Creese, a WHO egészségügyi elemző közgazdásza...

Szombathelyen szoros versenyben, de legyőzte a Fideszt az ellenzéki összefogás

Szombathelyen szoros versenyben, de legyőzte a Fideszt az ellenzéki összefogás

És Donald Trump tényleg betáncolt a Katona József Színházba

És Donald Trump tényleg betáncolt a Katona József Színházba

Kifogást adott be a Momentum, mert a kormány tájékoztató kampánya olyan, mint egy Tarlós-plakát

Kifogást adott be a Momentum, mert a kormány tájékoztató kampánya olyan, mint egy Tarlós-plakát

A Bálnán belül értékeli majd az eredményeket Orbán Viktor

A Bálnán belül értékeli majd az eredményeket Orbán Viktor

Orbán Viktor a Facebookon adta ki a feladatot

Orbán Viktor a Facebookon adta ki a feladatot

Egymillióra perelte Tiborcz Karácsonyt

Egymillióra perelte Tiborcz Karácsonyt