Volt titkárnőjét vette feleségül az észak-koreai vezető. Kim Dzsong Il újabb házasságával tovább bővülhetett a KNDK-ban a hatalom lehetséges örököseinek száma.

Hat éve, amikor az észak-koreai hatalmi hierarchia második legfontosabb embere, Dzso Mjong Rok marsall William Cohen amerikai védelmi miniszterrel tárgyalt Washingtonban, a ma már az ország first ladyjének tekintett Kim Ok még szerényen csak az asztal végén húzódott meg. Pedig bizonyára már akkor fontos feladata volt, az ország első számú vezetőjének megbízásából figyelte az eszmecserét. Az akkor 36 éves nő ugyanis az 1980-as évektől Kim Dzsong Il személyi titkára volt, de a legtekintélyesebb dél-koreai napilap, a Csoszun Ilbo által idézett észak-koreai disszidensek azt állítják, kezdettől fogva több volt köztük hivatalos munkakapcsolatnál: vagy húsz éve együtt élnek, de viszonyukat a diktátor korábbi feleségének két évvel ezelőtti haláláig igyekeztek titokban tartani.

Így is feltűnő volt azonban, hogy az inkább okosnak, mint csinosnak mondott asszony, aki képzett zongoristaként egy ismert zenekarban játszott, amikor Kim Dzsong Il szemet vetett rá, mindig mindenhova elkísérte főnökét. A Dong-a Ilbo szöuli napilap úgy tudja, hogy idén januárban, Pekingben már a phenjani Nemzeti Védelmi Bizottság egyik igazgatójaként szerepelt a küldöttségben, és Hu Csin-tao kínai pártfőtitkár-államfő az elnöki hitveseknek kijáró tisztelettel fogadta.

Kim Ok a most 65 éves Kim Dzsong Il negyedik felesége. Legalábbis ez feltételezhető azokból az értesülésekből, amelyek apja, a kommunista államalapító, Kim Ir Szen 1994-es halála után a Magyarországnál valamivel nagyobb kiterjedésű és mintegy 23 milliós KNDK élére került diktátor igencsak zűrös magánéletéről kiszivárogtak. A nem éppen amorózó külsejű, a mindössze 160 centis testmagasságát vastag talpú cipővel és tupírozott hajjal leplezni igyekvő, sokáig csak "kedves vezetőként" emlegetett Kim Dzsong Ilről úgy tudni, hogy nem veti meg az italt (kedvence a palackonként 600 dollárba kerülő francia Hennessy konyak), odavan a gyengébbik nemért (szórakoztatásáról állítólag külön "hölgykommandó" gondoskodik), és rajong a filmekért (minden észak-koreai alkotást megnéz).

Ez utóbbi két szenvedélyének köszönheti első feleségét, Szung He Rim színésznőt, akit 1968-ban ismert meg. Elemzők szerint Kim Dzsong Ilnél egyfajta anyakomplexus is közrejátszhatott a vonzalomban, hiszen dajkák nevelték föl, miután egészen kisgyermekként félárva lett. A nála öt évvel idősebb aszszony, aki egy, a kommunista rendszerrel szimpatizáló, módos dél-koreai földbirtokos leányaként került Észak-Koreába, abban bízott, hogy a frigy révén enyhülhet a családjára nehezedő politikai nyomás. Azt persze máig sem tudni - és Szung He Rim utóbb Svájcba szökött nővérének az amerikai Time hírmagazinban ismertetett visszaemlékezéseiből sem derül ki -, hogy egyáltalán volt-e hivatalos házasságkötés. Az mindenesetre tény, hogy az asszony elvált korábbi férjétől, és 1971-ben világra hozta Kim Dzsong Il elsőszülött fiát, Kim Dzsong Namot. A családot nemcsak a nyilvánosság, hanem a phenjani hatalmi körök képviselői elől is rejtegették, szinte hihetetlen, de állítólag még Kim Ir Szen sem tudott a kapcsolatról és az abból született unokájáról.

Olyannyira nem, hogy 1973-ban ő választott feleséget fiának Kim Jung Szuk személyében, aki valószínűleg a kedves vezető egyetlen hivatalos hitvese volt. Egyes hírek szerint egy, mások szerint két lány született e házasságból, amely különösebb érzelmi szálak híján hamar összeomlott, amikor 1976-ban újabb asszony jelent meg Kim Dzsong Il életében, ezúttal egy táncosnő. A japán születésű Ko Jung Hi két fiúval ajándékozta meg a férfit. Az asszony 2004-ben halt meg rákban. Két évvel korábban elhunyt az első - nem hivatalos - feleség, Szung He Rim is, akit Moszkvában rejtettek el, Kim Jung Szuk viszont a feltételezések szerint még életben van, de a diktátor elvált tőle.

Kim Dzsong Il egyébként egyik párjával sem mutatkozott szívesen a nyilvánosság előtt, a first lady szerepét sokáig befolyásos húga, a most 60 éves Kim Kjung Hi játszotta. A vezér mellett töltött két évtized után valószínűleg a KNDK politikai labirintusában is eligazodó Kim Ok azonban a jelek szerint már igényt tart e címre, sőt talán még többre is. Megfigyelők arra emlékeztetnek, hogy nem tudni, az észak-koreai vezetőnek - akinek a híresztelések szerint ágyasaitól 13, házasságon kívüli gyermeke is van - született-e utódja ebből a kapcsolatból. Ha igen, az nagyban megkavarhatja a hatalom öröklésének amúgy is zavaros forgatókönyvét, amelybe a politikusnak fiatal új asszony is beleszólhat még.

A világot hol atomfegyver-fejlesztéseivel, hol rakétakísérleteivel riogató, a földkerekség negyedik legnagyobb hadseregét működtető, ám rendszeres éhínség sújtotta kommunista diktatúra élére sokáig a legidősebb leszármazott, a most 35 éves Kim Dzsong Nam tűnt a legesélyesebbnek. Miután - féltestvéreihez hasonlóan - álnéven Svájcban, majd Japánban tanult, és komoly informatikai ismeretekre is szert tett, a közbiztonsági minisztériumban kapott vezető tisztséget, később ő lett a KNDK számítástechnikai bizottságának első embere. 2001 májusában azonban elszállt minden hatalmi reménye: nem kis diplomáciai bonyodalmat okozott, hogy váratlanul letartóztatták a tokiói repülőtéren, ahová hamis papírokkal érkezett, majd többnapi fogva tartás után Kínába toloncolták ki.

Nemcsak ez az incidens rontotta azonban Kim Dzsong Nam esélyeit, hanem az is, hogy apja állítólag harmadik feleségének halálos ágyánál megígérte, két fiuk valamelyike örökli majd a hatalmat. Bizonyos jelek arra utalnak, hogy egyikük, a 25 éves Kim Dzsong Csul felkészítését már meg is kezdték. A fiatalember, akit júniusban Németországban Eric Clapton több koncertjén is láttak, sőt le is filmeztek egy lány társaságában, a kommunista párt központi bizottságának ugyanazon a részlegén dolgozik, ahol apját trenírozták az ország vezetésére. Két éve elhunyt édesanyját pedig most ugyanúgy piedesztálra emeli a phenjani propaganda, mint tette Kim Dzsong Il hatalomra kerülése előtt az ő anyjával. A japán konyhát kedvelő phenjani "udvar" egyik volt szusiszakácsa viszont azt állítja visszaemlékezéseiben, hogy a diktátor túlságosan puhánynak, nőiesnek tartja középső fiát, ezért az igazi üdvöske valójában annak két évvel fiatalabb öccse, Kim Dzsong Vun.

POÓR CSABA

Közel harminc év után játszott a dél-koreai fociválogatott Phenjanban

Közel harminc év után játszott a dél-koreai fociválogatott Phenjanban

9 méter hosszú, 3,5 tonnás, cápafogú dinoszaurusz maradványait találták meg

9 méter hosszú, 3,5 tonnás, cápafogú dinoszaurusz maradványait találták meg

Több mint 600 millióval kellett megsegíteni a veszprémi kézilabdát

Több mint 600 millióval kellett megsegíteni a veszprémi kézilabdát

Brutális motorosbalesetről osztott meg egy felvételt a rendőrség - videó

Brutális motorosbalesetről osztott meg egy felvételt a rendőrség - videó

Magyar művészek képei lógtak egy római utca falain

Magyar művészek képei lógtak egy római utca falain

Nem megy fel a fogaskerekű szerdától a Széchenyi-hegyre

Nem megy fel a fogaskerekű szerdától a Széchenyi-hegyre