A nemzetközi érdeklődés középpontjába került a harmadik világba irányuló női szexturizmus, miután egy francia-kanadai film és egy brit színdarab is foglalkozik a jelenséggel.

Tejesköcsög: így hívják a jamaicai bérszeretők a szigetükre érkezett fehér nőt, aki a korától és a szolgáltatás jellegétől függően akár 100-150 dollárt is kifizet testi vágyai kielégítéséért. Egzotikus, csupa szív szuperszerető: ezt látják a délszaki férfiban azok a nőnemű utazók, akik olvasmányaikon vagy filmélményeiken felbuzdulva próbálnak szerencsét a kéjes örömökkel kecsegtető ismeretlenben.

Ebbe az ellentmondásos világba vezet be például a Vers le sud (Irány dél) című filmdráma, amely az 1970-es éves évek haiti diktatúrájának díszletei között mutatja be érzelmes-tragikusan, hogyan keresik a boldogságot középkorú észak-amerikai nők fiatal helyi férfiak társaságában. Laurent Cantet rendező tagadja, hogy hősnői élvhajhász kizsákmányolók lennének. Szerinte a történetben kétfajta szegénység szembesül egymással: az egyik a haiti fiúké, akiknek nincs pénzük, és nincs mit enniük, a másik a nyugati nők szexuális nyomora.

Más szemszögből, olykor gunyoros hangnemben közelíti meg a témát Tanika Gupta színdarabja, a Sugar Mummies (Cukormamák vagy Cukormúmiák), amelyet augusztusban tűz műsorára a londoni Royal Court Theatre. Ez a történet a mában játszódik, szereplői pedig olyan brit és amerikai nők, akik idejüket Jamaicában múlatják, és nyíltan beszélnek pénzen vett örömeikről.

A két alkotás valamelyest árnyalja a sztereotípiát, miszerint a nemzetközi szexturizmus egyedüli kulcsszereplője a törékeny ázsiai gyermeklányt szorongató vén európai kéjenc. A megvásárolható egzotikus erotikára éhezők derékhadát persze ma is férfiak alkotják, ám az emancipált gyengébb nem is egyre inkább enged a csábításnak. Ugyanakkor érdekes jelenség, hogy míg a nyugati nőknek gyakorlatilag nincsenek fajtabéli skrupulusaik, ázsiai társaik érdeklődése földrajzilag sokkal behatároltabb. A módosabb hongkongi és tajvani nők elsősorban Kínában keresik az élvezetet, főleg a magasabb mandzsúriai urak és legények körében, a japán asszonyok és lányok pedig az egykori Sziámba veszik az irányt. Sairudee Vorakitpokatorn thai szociológus szerint az utóbbi másfél évtizedben feltűnően megnőtt a thaiföldi Phuketre partner nélkül érkező japán nők száma, jóval meghaladva a szingli férfi látogatókét. A helyi beachboyok és dzsigolók azt állítják, hogy klienseik 70 százaléka 18-27 éves japán nő.

A jelenség voltaképpen nem új. A 18-19. században Európa zordabb éghajlatú országainak unatkozó urai - és olykor hölgyei is - elsősorban a Földközi-tenger partjainál kerestek egzotikus kalandot. A kéjutazás akkor még kevesek kiváltsága volt, ám a tömegturizmus 20. századi kibontakozása nyomán a szexturizmus mára globális, sok milliárd dolláros, embermilliókat foglalkoztató iparrá nőtte ki magát, amely előbb Dél- és Délkelet-Ázsiára, majd Latin-Amerikára, Fekete- és Észak-Afrikára, valamint - a vasfüggöny lehullása után - Kelet-Európára is kiterjedt. Fogyasztói nem képeznek homogén csoportot, lehetnek férfiak vagy nők, fehérek, feketék vagy éppen ázsiaiak, heteroszexuálisok vagy a saját nemükhöz vonzódók, módosak vagy a kevésbé tehetősek.

Furcsa módon a nők effajta portyázása nem foglalkoztatja a nemzetközi jogvédő szervezeteket, a mozgolódás mértéke sem ismeretes. A ritka támpontok egyike Jacqueline Sanchez Taylor és Julia O'Connell brit szociológusok tanulmánya, amely 250 interjún, köztük a jamaicai Negrilben hedonizáló hölgyek elbeszélésén alapul. Utóbbiak közül minden harmadik bevallotta, hogy kalandba bocsátkozott egy vagy több helyi amorózóval, ezek 60 százaléka - bár tagadta a kapcsolat prostituált-kuncsaft jellegét - elismerte, hogy a kapcsolatnak voltak "anyagi vonzatai" is. A kenyai Rosa Kisia Omondi, a Moi Egyetem tanára tudni véli, hogy a hazáját felkereső európai nők 5 százaléka keres alkalmat nemi kapcsolatra. Az arány a német és svájci nők között állítólag magasabb.

A női szexturizmus lélektani és társadalmi vonatkozásait taglaló szakirodalom egyik áramlata "románcturizmusként" kezeli a jelenséget, megkülönböztetve azt a férfiak nyersen célratörő, olykor rasszizmusba hajló harmadik világbeli kéjutazásaitól, amelyek során kiélvezhetik, hogy bérelt környezetükben "helyreáll" a nemek és a fajok közötti gyarmati-patriarchális "normális" rend. Az ügy pártfogói szerint ha a gyöngédségre vágyó nők vacsorameghívással, pénzzel, ajándékokkal kedveskednek alkalmi barátjuknak, azzal valójában szociális segélyben részesítik őt.

Az indiai-brit Nirpal Singh Dhaliwal, a Tourism című regény szerzője szerint viszont nemcsak hogy nincs különbség a két nem szexturizmusa között, hanem "a nők is élvezik az alkalmi szexet és a prostitúciót, de jóval képmutatóbban". Az egzotikus hímvadászat is hozzájárul az AIDS terjedéséhez, a családok széthullásához, a gazdasági parazitizmushoz, és morálisan megalázó helyzeteket teremt. Jesús Zúniga kubai disszidens emberjogi aktivista úgy véli: a kéjutazó lányok-asszonyok arra törekednek, hogy férfiúi módon, gazdasági erejük és faji hovatartozásuk révén ellenőrzésük alatt tartsák az alkalmi kapcsolatot. Szerinte a szexturizmus révén sok nő olyan korú és küllemű partnerrel - és oly módon - éli ki testi vágyait, ami saját társadalmában elképzelhetetlen lenne.

A harmadik világ szegénységéből szabadító repülőjegy csak kevesek kiváltsága. Ha elvétve friggyel végződnek is a pálmafák alatti románcok, a szerencsés szerelmesek feje fölött Damoklesz kardjaként ott lebeg a kulturális és a korkülönbség. Ennek kiábrándító bizonyítéka annak a kalandnak a vége, amelyet Terry McMillan fekete amerikai írónő, az 1998-ban Hollywoodot is megihlető, How Stella Got Her Groove Back (Kortalan szerelem) című regényében írt meg. A részben önéletrajzi ihletésű történetben egy, a 40-es éveiben járó asszony szerelembe esik egy feleannyi idős szigetlakóval. McMillan most többévi házasság után válik a Jamaicában megismert, nála 23 évvel fiatalabb Jeremy Plummertől. Állítása szerint az ifjú férj eltitkolta előle valódi nemi identitását, egyetlen célja az amerikai állampolgárság megszerzése volt.

POGÁR DEMETER

Káel Csaba tisztogatásba kezdett

Káel Csaba tisztogatásba kezdett

Hogy szavazott az ország 10 legszegényebb és 10 leggazdagabb települése?

Hogy szavazott az ország 10 legszegényebb és 10 leggazdagabb települése?

Tíz éven át várta a világvégét a föld alatt egy holland család

Tíz éven át várta a világvégét a föld alatt egy holland család

Vizsgálja az Európai Bizottság, nem ad-e a kormány tiltott támogatást a Samsungnak

Vizsgálja az Európai Bizottság, nem ad-e a kormány tiltott támogatást a Samsungnak

Fellökték az utcán Wittinghoff Tamás 90 éves apját

Fellökték az utcán Wittinghoff Tamás 90 éves apját

"Nem volt biztosítva az állami vagyon védelme" - súlyos ÁSZ-megállapítások az Iparművészeti Múzeum gazdálkodásáról

"Nem volt biztosítva az állami vagyon védelme" - súlyos ÁSZ-megállapítások az Iparművészeti Múzeum gazdálkodásáról