Ausztria egykor ünnepelt műkorcsolyázó olimpikonja, Wolfgang Schwarz túszejtő akciót szervezett egy román milliomos Bécsben élő leánya ellen. Váltságdíj helyett bilincset kapott.

"Na jó, beismerem, az ötlet tőlem származott." Ezzel a mondattal gyorsította fel bírósági tárgyalását az 59 esztendős Wolfgang Schwarz, akit vallomása után nyereségvágyból elkövetett túszejtési kísérletért 8 évi börtönre ítélt a bécsi területi bíróság. Olcsón megúszta, akár 20 évet is kaphatott volna.

Schwarz nem akárki, egyike a - többek között Trixi Schuba, Emmerich Danzer nevével fémjelzett - legendás osztrák műkorcsolyázóknak a hatvanas évekből. Az említettek világbajnokságot nyertek, Schwarz pedig az 1968-as téli olimpián végzett - némileg váratlanul - az első helyen. A csúcson abba is hagyta az amatőrködést, és 10 évre elszegődött a Holiday on Ice jégtánccsapathoz a tengerentúlra.

Amikor kinőtt a csúszkálós korszakból, Schwarz a lánya sportkarrierjét egyengette: jól kereső teniszezőt akart belőle faragni. A fényes élethez szokott exsportoló a munkával is megpróbálkozott, Litvániában játékautomatákat forgalmazott, majd amikor a szerencse elpártolt mellőle, éttermet nyitott. 2002-ben új vállalkozásba kezdett: ifjú és szép litván lányokat csábított Bécsbe táncosnői karriert ígérve nekik, de prostituáltként értékesítve őket. Az osztrák bíróság akkor másfél évi börtönnel jutalmazta az emberkereskedővé lett olimpikont. Schwarznak azonban orvosi kezelésre hivatkozva sikerült szabadlábon maradnia, mígnem három évvel később ismét emberkereskedelem bűnébe esett. Ekkor vizsgálati fogságba került, ám megint hamar kiszabadult.

A volt olimpikont ekkor már súlyos anyagi gondok nyomasztották, kétes ügyletei miatt a felesége is elvált tőle. Állítólag a vizsgálati fogság egyhangúságában támadt az az ötlete, hogy elraboltat egy gazdag "trónörököst", akiért a halálra ijedt apuka majd jókora (Schwarz terve szerint hárommillió eurós) váltságdíjat fizet. Választása a 18 éves Andrea Serbanra esett, egy román milliomos csemetéjére, aki édesapja jóvoltából amerikai magániskolában tanul Bécsben, hatalmas Jaguaron száguldozik, és egy pazar villában lakik. Schwarz történetesen közelről ismerte a Laaer Berg-i villát, hiszen az övé volt egész addig, amíg pénzszűke miatt el nem kellett adnia egy román ügyvédi irodának. Az irodától aztán Serban papa bérelte ki a házat.

A milliomos apuka mindössze 43 esztendős, olajfinomítók, szállodák, nehezen átlátható ügyek tették őt újgazdaggá és a sajtóban is gyakran szereplő Vradicor Financiar Group tagjává. Egy éve a politikába is belekóstolt a szigorú tekintetű férfiú, ő a gyógyforrásairól híres, ötezer lakosú, Bákó megyei Slanic Moldova polgármestere. "Nem jó dolog az ellenségemnek lenni!" - kommentálta utólag a történteket Serban. A HVG rábukkant az üzletember ausztriai bizalmasára, az évtizedek óta Bécsben élő Romulus Circeaqra, aki cáfolta az újságok egybehangzó állítását, hogy barátja Románia három leggazdagabb emberének egyike lenne; szerinte az első háromszázban sincs benne.

Circeaq akkor lépett be a történetbe, amikor a börtönből szabadult Schwarz összejött egy Londonban élő román férfival, bizonyos Juliannal, akivel egy vendéglőben előbb csak általában beszélt a túszejtésről, majd meg is bízta őt két profi emberrabló felbérelésével, és erre 6000 eurót át is adott a közvetítőnek. Julian azonban állítólag visszarettent az akciótól, amikor világossá lett előtte, hogy Schwarz éppen Serbant vette célba. Írt hát egy névtelen levelet a túszul kinézett lánynak, azt tanácsolva neki, hogy értesítse édesapját a készülő merényletről. Andrei Serban aztán Circeaqhoz fordult, aki fel is göngyölítette a nem túl nehezen szétbontható szálakat. A News című osztrák hetilap segítségével csapdát állított Schwarznak, magnóra rögzítve a volt olimpikon emberrablási ajánlatát.

Schwarz börtönbe került, ahol előbb megpróbálta magát beszámíthatatlannak nyilváníttatni, majd szökéssel próbálkozott. "Az élsportoló úr roppant narcisztikus, rajong önmagáért, de elméje ettől még ép" - konstatálta a törvényszéki pszichológus. A börtönőrök pedig megfosztották a titkon becsempészett mobiltelefontól, laptoptól és a börtön főbejáratának állítólag számára készített kulcsmásolatától. Ennyi kudarctól már Schwarz is összeomlott, és a tárgyaláson beismerte, hogy nem Julian, hanem ő maga találta ki a túszejtést.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Tízezrével hullanak el a madarak a klímaváltozás miatt

Tízezrével hullanak el a madarak a klímaváltozás miatt

Podcast: Miben kell még fejlődniük a fintech cégeknek?

Podcast: Miben kell még fejlődniük a fintech cégeknek?

Drámai adat jött Brazíliából, hihetetlen sebességgel irtják az erdőket

Drámai adat jött Brazíliából, hihetetlen sebességgel irtják az erdőket

Az ország nagy részéről ma eltűnik a köd

Az ország nagy részéről ma eltűnik a köd

Nem mondhat le az ukrán kormányfő, Zelenszkij vizsgálatot indított

Nem mondhat le az ukrán kormányfő, Zelenszkij vizsgálatot indított

Az apáknál is vizsgálnák a szülés utáni depressziót

Az apáknál is vizsgálnák a szülés utáni depressziót