2005 talán minden idők legjobb évjárata volt a bordeaux-i bortermelésben, ám ez csak a kiemelkedő minőségű nedűt termelőknek kedvez: az ágazat évek óta válsággal küzd.

Kerülhet-e egy palack bor 500 euróba? Igen - gondolta Eric de Rothschild, a Chateau Lafite Rothschild borászat tulajdonosa, amikor a néhány hete még javában zajló úgynevezett en primeur kampányban (lásd En primeur értékesítés című írásunkat) 300 euróért dobta a bordeaux-i piacra a világ egyik leghíresebb és legjobb borát.

A kiemelkedő minőségű bort, szaknyelven grand crut a nagykereskedők már másnap 400 euróért adták tovább Londonban, és ha erre minden közvetítő (importőr, kiskereskedő) ráteszi a maga hasznát plusz az adókat, a nedű 500 eurós áron kerülhet a fogyasztóhoz. Ám a Lafite Rothschild nem az év legdrágább palackja: néhány nappal később 350 eurós termelői áron követte őt a Latour és a Margaux, 400 euróval az Yquem és a Cheval Blanc, sőt az Ausone-t már 500 euróért adták.

Bármilyen szédítőnek tűnnek, a számok valós piaci viszonyokat tükröznek. A szakma egyetért abban, hogy 2005 talán minden idők legjobb évjárata volt Bordeaux-ban. "A vöröstől a fehérig, a száraztól a desszertborokig minden kategóriában szinte határtalan érlelési potenciálú remekművek termettek a Garonne mindkét partján. Ilyen évjárattal nyugodtan kívánhatunk sok szerencsét a versenytársaknak az egész világon" - nyilatkozta Patrick Maroteaux, a bordeaux-i grand cru classé borok egyesületének elnöke.

Az amerikai keresletet is erősen befolyásoló angolszász szaksajtó képviselőinek a primőrkóstolók után megjelent lelkendező értékelése soha nem látott spekulációs hullámot indított el az en primeur kampányban részt vevő borászatok, a chateau-k körében. A bordeaux-i bortermelésnek csupán 5 százalékát adó mintegy négyszáz borászat az árpolitika szerint négy csoportra osztható. Vannak, akik minden évben nagyjából változatlan áron dobják piacra palackjaikat: vagy azért, mert boraik minősége nem ingadozik számottevően, vagy mert nem engedhetik meg a jelentős áremelést. A visszafogottak árai 20-35 százalékos sávban ingadoznak. A spekulatívok azon sztárborok készítői, akik egy-egy jó évjárat - és saját nimbuszuk - drágító hatását meglovagolva bátran átírják az árcédulákat. A hiperspekulatívok pedig, akik egyik évről a másikra akár többszörösére is emelik az árat, mint például a Chateau Mouton Rothschild vagy a Chateau Margaux, amelyek tavalyhoz képest az idén 275, illetve 337,5 százalékot drágítottak (lásd táblázatunkat).

Az idei primőrárak átlagosan 58 százalékkal magasabbak a tavalyiaknál, 40 százalékkal haladják meg az ugyancsak kitűnő 2003-as év árait, sőt a mindeddig legmagasabb 2000-es árakat is túlszárnyalják 25 százalékkal. A borok mégis könnyen gazdára találnak, hiszen a nemzetközi, elsősorban brit, amerikai és ázsiai piacokon a csillagászati árak ellenére is túlkereslet van irántuk. Számos hűséges vásárló azonban ekkora kiadást már nem engedhet meg magának, kénytelen lemondani a luxusnedűről, ami felveti a kérdést, hogy nem a tűzzel játszanak-e az áremelés csábításától megrészegült termelők.

Miközben ugyanis a 2005-ös évjárat árai szárnyalnak, Bordeaux borszektora krízissel küszködik. A világszintű túltermelési válság a régiót éppoly súlyosan érinti, mint egész Franciaországot. A tradíciókkal, szigorú törvényi szabályozással és bonyolult klasszifikációs rendszerrel terhelt bordeaux-i borok csaknem kétharmada a közepes minőségi kategóriába tartozik, ezeknél pedig az egyszerű és könnyen iható újvilági borok árban sokkal versenyképesebbek a nemzetközi piacon. A kiutat Christian Delpeuch, a Bordeaux-i Borok Szakmaközi Tanácsának július 10-én leköszönő elnöke egyértelműen a mennyiség csökkentésében és a minőség javításában látja, és a szakma egyetért vele. A bordeaux-i borok exportjának zuhanását (2004-ben 12, 2005-ben 3 százalék), úgy tűnik, az idén sikerült megfékezni. A mintegy 123 ezer hektáron elterülő gironde-i borvidéken tavaly 1820 hektár szőlőt vágtak ki, jövőre ennek a két-háromszorosát tervezik.

A válsághangulatot jól jellemzi a (900 literes) hordónként 1000 eurónál olcsóbb Bordeaux AOC (Appellation d'origine controllée - meghatározott származási helyű) vörösborok eladásainak tavaly év végi blokádja és a szupermarketek alacsony, palackonként akár 1,30 eurós árai ellen tiltakozó termelők egyéb, gyakran erőszakos akciói. A szakmai szervezetek erőfeszítései ellenére még mindig nem szabályozták a gyakran lejáratott "Bordeaux" megnevezés használatát a címkéken, és nem előírás sem a borvidéken való palackozás, sem a külföldön elterjedt szőlészeti eljárások alkalmazása.

LACZKÓ KRISZTIÁN / BORDEAUX

Monitor

En primeur értékesítés

Az 1970-es években Bordeaux-ban kitalált - és azóta Burgundiában, a Rhone völgyében, Olaszországban, sőt Kaliforniában...

Könnyített magán a miskolci férfi a zöldségeknél, 160 kilónyi lett eladhatatlan

Könnyített magán a miskolci férfi a zöldségeknél, 160 kilónyi lett eladhatatlan

Fotó: így vacsoráztak együtt a Jóbarátok az utolsó rész forgatása előtt

Fotó: így vacsoráztak együtt a Jóbarátok az utolsó rész forgatása előtt

Závecz: Félmillió támogatót veszített a Fidesz

Závecz: Félmillió támogatót veszített a Fidesz

Bulgária kiutasított két orosz diplomatát, akiket kémkedéssel vádolnak

Bulgária kiutasított két orosz diplomatát, akiket kémkedéssel vádolnak

Döntős és olimpiai kvótás a magyar pólóválogatott

Döntős és olimpiai kvótás a magyar pólóválogatott

Greta Thunberg színes bőrű aktivista társát levágták egy fotóról

Greta Thunberg színes bőrű aktivista társát levágták egy fotóról