A munkahelyükön gyermeknevelés miatt több évet mulasztó nők alacsonyabb fizetése nem feltétlenül jogtalan - ítélt az Európai Bíróság.

"Az anyáknak nincs többé joguk egyenlő bérhez" - e cím alatt számolt be a londoni The Times a luxembourgi Európai Bíróság feltűnést keltő, október 3-ai ítéletéről. Valójában azonban nem ennyire egyértelmű annak a verdiktnek az értelmezése, amely szerint alapjában nem jogtalan, ha a nők, tekintettel rövidebb szolgálati idejükre, alacsonyabb bért kapnak. Az angol panaszos, a most 44 éves, 16 éve egyazon munkahelyen dolgozó Bernadette Cadman közegészségügyi főfelügyelő ügyének kimenetelét a brit munkaadók és a szakszervezetek egyaránt úgy kommentálják, ahogy az nekik kedvez.

Cadman helyzete nem igazán különleges. Bár Nagy-Britanniában idestova 30 éves az egyenlő munkáért egyenlő bért elrendelő törvény, az Egyenlő Lehetőségek Bizottsága nevű köztestület szerint a férfiak és a nők javadalmazása közötti különbség napjainkban 17 százalékos. Cadman azonban nem volt rest a munkaügyi bírósághoz fordulni, amikor 2001-ben rádöbbent, hasonló munkát végző férfi kollégái akár évi 9 ezer fonttal is többet keresnek, mint ő, akinek évi 35 ezerrel kell beérnie. Első fokon igazat adtak neki, másodfokon munkaadója, az angol "köjál" nyert, végül az ügy Luxembourgban landolt.

Európa főbírái most azt nyilvánították általános szabálynak, hogy a munkaadó minden külön igazolás nélkül a munkavállaló rátermettségének, tapasztalatának fokmérőjeként kezelheti a szolgálati idő hosszát, s ez önmagában nem sérti a férfiak és nők egyenlő bérezésének elvét. Ez az, amiért a munkaadók nyugodtan fogadták az immár EU-szerte mértékadó ítéletet. Csakhogy a bírák hozzátették: ha a munkavállalónak megalapozott kétségei vannak, akkor a munkaadónak bizonyítania kell, miért gondolja, hogy a szolgálati idő tükrözi a dolgozó képességeit.

Valóban kérdés, mennyi szolgálati idő kell ahhoz, hogy valaki kellő ügyességgel töltse a húspogácsákat a zsömlékbe, vagy helytálljon egy telefonos ügyfélszolgálaton. Lehet-e ebben mondjuk fél év után még jobbnak lenni, igazságos-e ilyen munkakörökben a szolgálati idő alapján fizetni? - példálózott egy másik cikkében a The Times. És míg egy kétéves és egy ötéves tapasztalatú kolléga között valóban lehet különbség, indokolt-e többet fizetni 15 éves szakmai gyakorlat után, mint 12 év esetében? - toldotta meg a Guardian.

Nyilván ehhez hasonló érvekkel készül további perekre nemcsak Cadman fizetésemeléséért, hanem 52 hasonló ügyben is az az ügyvédi iroda, amely a Cadmant mindvégig támogató szakszervezet, a Prospect megbízásából már összegyűjtötte a csemetéiket évekig odahaza nevelgető asszonyok panaszait. Maga az anyasági szabadság ugyanis - ez a briteknél 52 hét - munkaviszonynak számít, de az ezen felül otthon töltött idő nem tartozik a szolgálati évekhez.

Ez az egyenlőtlenség azonban nem pusztán férfi-nő megkülönböztetés - vitt újabb szempontot a vitába a The Sunday Times ír kiadásának kommentátora. Vajon nem éreznék-e szakmai gyakorlatuk leértékelésének a gyermektelen dolgozó nők, ha a családi örömökkel gazdagodó, ám a munkából több évig kimaradó nőtársaikat ugyanúgy dotálnák, mint őket? A gyermeknevelés kétségkívül jelentős hozzájárulás a haza jövőjéhez, de megkövetelhetjük-e a munkaadóktól, hogy olyan szakmai tapasztalatért díjazzák a nőket, amelyet nem szereztek meg? - sorolja tovább Brenda Power (női) publicista. Az egyenlőtlenség felszámolásához pedig ugyanazt javasolja, mint a finn Leena Linnainmaa, az Európai Ügyvédnők Egyesületének elnöke: anyák és az apák egyaránt vegyenek ki gyermeknevelési szabadságot.

Nem érné be ennyivel az Európai Parlament két szocialista képviselője, Gurmai Zita és a dán Paul Nyrup Rasmussen. Riasztónak tartják, hogy a gyermeknevelési szabadság immár alacsonyabb bérhez vezethet, ezért az ítélet nyomán levélben kérték a szociális ügyek biztosát, a cseh Vladimir Spidlát, sürgősen intézkedjen. Spidla annyit üzent szóvivője útján, hogy sok mindenben egyetért velük, de nem kívánja elvenni a bíróságtól a jogértelmezés jogát.

Megjelent a börtönkártérítések felülvizsgálatáról szóló határozat: „egyes elítéltek ezt a saját meggazdagodásukra használják fel”

Megjelent a börtönkártérítések felülvizsgálatáról szóló határozat: „egyes elítéltek ezt a saját meggazdagodásukra használják fel”

Könnyedén jutott négy közé a magyar női vízilabda-válogatott

Könnyedén jutott négy közé a magyar női vízilabda-válogatott

Egy igazi amerikai tragédia: Ezt akarta bemutatni új filmjével Clint Eastwood

Egy igazi amerikai tragédia: Ezt akarta bemutatni új filmjével Clint Eastwood

Film készül egy dadogós borsodi YouTube-sztárról

Film készül egy dadogós borsodi YouTube-sztárról

Semmitmondó választ adott a külügy arra, miért nem épül még a trieszti kikötő

Semmitmondó választ adott a külügy arra, miért nem épül még a trieszti kikötő

Soha ennyi használt autó nem cserélt gazdát az országban

Soha ennyi használt autó nem cserélt gazdát az országban