Nagyjából évi 20 milliárd koronával rövidítik meg a cseh betegeket, s ez a pénz magánzsebekben köt ki - állítja a csehországi egészségbiztosítók szövetségének elnöke.

"A cseh egészségügy nagyon korrupt, és a helyzet évek óta gyakorlatilag változatlan. A közpénzek felhasználása teljesen átláthatatlan, szinte ellenőrizhetetlen, és mindennapi dolog, hogy a fontos tisztségeket pályázat nélkül töltik be" - állítja Adriana Krnácová, a Transparency International (TI) cseh tagozatának igazgatója. Krnácová hozzáfűzte, hogy igen elterjedt a csúszópénz is, amellyel a páciensek az orvosok kegyeit keresik, például megpróbálják lerövidíteni a műtétre való várakozás idejét. Véleménye szerint nagyon nehéz lesz a jelenlegi helyzetből kitörni, mert az érdekeket sért, és sokan elesnének bőséges bevételi forrásuktól. Vladimir Kothera, a csehországi egészségbiztosítók szövetségének az elnöke is tagja a TI szakértői munkacsoportjának, amely immár több mint egy éve vizsgálja a cseh egészségügyben elharapódzott korrupciót. Az év végéig elkészül a diagnózis, a jövő év közepéig pedig egy átfogó javaslatot készítenek elő a cseh politikusoknak arról, hogyan tehető átláthatóbbá az egészségügy finanszírozása.

"Ha az orvosok jól meg lennének fizetve, a betegek nem éreznék szükségét annak, hogy paraszolvenciát adjanak nekik" - véli Pavel Veprek, aki a betegek érdekeit védő, Polgár nevű civil szervezet nevében vesz részt a TI munkájában. Egy, a közelmúltban készült felmérés szerint a páciensek mindössze 11 százaléka állította, hogy önként vagy "nyomásra" pénzt adott az orvosának. Más becslések szerint viszont a betegek legalább 30 százaléka fizet, leggyakrabban - az esetek kétharmadában - a műtétre várakozók.

A TI készülő átfogó jelentésének most nyilvánosságra hozott részletei szerint az a probléma, hogy a korrupció gyökerei rendkívül szerteágazóak. A cseh egészségügy ismerői szerint gondot jelent az állami túlszabályozás, és az, hogy az egészségbiztosítók nem a szolgáltatás minősége és valós ára alapján, hanem átalányban fizetik a kórházakat és az orvosokat. A betegeknek nincsenek megfelelő információik a kórházak színvonaláról, a nekik nyújtott szolgáltatások minőségéről. Vitatható módon történik a gyógyszerárak emelése is, átláthatatlan a gyógyszergyártó cégek háttértevékenysége, lobbizása, valamint nagyok a regionális különbségek a szolgáltatáshoz való hozzáférésben.

"A korrupció kétségtelenül jelen van a cseh egészségügyben, de jóval kisebb mértékben, mint ahogy azt a TI jelentése állítja" - reagált a dokumentumra David Rath volt szociáldemokrata egészségügyi miniszter, aki tavasszal a szolgáltatások minősítése alapján felállította a cseh kórházak rangsorát. Bár a listát sokan bírálták, azzal mégis szinte mindenki egyetértett, hogy egy ilyenre szükség van. Tomás Julínek, az új polgári demokrata egészségügyi miniszter szerint viszont a TI jelentése "objektív kórkép", s mint ilyen, az elmúlt évek bizonyítványa. "A TI-projektnek van esélye a sikerre, mert a politikai pártok befolyásától mentesen próbál javaslatot tenni az egészségügyi reformra" - mutat rá az Ekonom, a legolvasottabb prágai gazdasági hetilap.

A cseh egészségügy egy másik súlyos problémája az állandóan emelkedő gyógyszerfogyasztás. Tavaly e célra rekordnagyságú, 64,6 milliárd koronát adtak ki a csehek - ennek több mint négyötödét az egészségbiztosítók állták -, ami 13 százalékkal több, mint 2004-ben volt - közölte a prágai Egészségügyi Információs és Statisztikai Hivatal. A csehek fejenként átlagban 225 eurót költöttek el gyógyszerekre, ami a harmadik legmagasabb összeg Európában. A magas gyógyszerfogyasztás okait vizsgálva a Hospodárské Noviny című gazdasági-politikai lap arra mutatott rá, hogy egy cseh állampolgár évente 14 alkalommal keresi fel orvosát, míg az európai átlag nyolc vizit. "Nagy a valószínűsége annak, hogy a magas gyógyszerfogyasztás egyik okát éppen az orvosoknál tett gyakori látogatásokban kell keresni. Minden beteg elvárja, hogy a vizit végén gyógyszert kapjon valós vagy akár vélt bajára" - idéz egy szociológust az újság.

Másfelől az is tény, hogy a csehek pazarlóan bánnak a gyógyszerekkel. A patikákba évente több milliárd korona értékben visznek vissza lejárt szavatosságú szert. "Valószínűleg nem véletlen, hogy szinte kizárólag olyan gyógyszerekről van szó, amelyekért nem kellett fizetni" - állítják a gyógyszerészek.

KOKES JÁNOS / PRÁGA

Nem látta? Képeken a tegnapi pólógyőzelem Montenegró ellen

Nem látta? Képeken a tegnapi pólógyőzelem Montenegró ellen

Baleset az M3-on, teljes az útzár

Baleset az M3-on, teljes az útzár

Az egyházak veszélyt jelentenek az országra?

Az egyházak veszélyt jelentenek az országra?

Valódi olvasztótégely Európa kulturális fővárosa és nincs is messze

Valódi olvasztótégely Európa kulturális fővárosa és nincs is messze

Szombaton megtudhattuk, hogy "nagyon csalafinta" módszerekkel fogják el a pesti rendőrők a bűnözőket

Szombaton megtudhattuk, hogy "nagyon csalafinta" módszerekkel fogják el a pesti rendőrők a bűnözőket

Győrrel üzent a Fidesz: Nyugi, fiúk!

Győrrel üzent a Fidesz: Nyugi, fiúk!