A hatalmas gazdasági fejlődésből mindenki profitálni fog - ígérte múlt heti ülésén a Kínai Kommunista Párt központi bizottsága. A program hitelét szolgálta a korrupt sanghaji vezetők menesztése.

A sanghaji Hengshan Moller Villa Hotel maga a legenda. Eric Moller brit üzletember norvég építészeti stílusban építtette meg 1936-ban, úgy, hogy az kislánya álomkastélyához hasonlítson. A család 1941-ben elmenekült Sanghajból, a gazdátlanul maradt luxusépületben a népköztársaság kikiáltása, 1949 után a városi kommunista ifjúsági mozgalom vezetése rakott fészket. A Hengshan évtizedeken át az ideológia fellegvára volt, majd elhagyott kísértetkastélyként amortizálódott, amíg vissza nem kapta régi fényét. A szállodaként újjáéledt kastély az egyik legelőkelőbb épület a 18 milliós metropolisban. A "kommunisták építette kapitalizmus" virágzásának időszakában fölújított belvárosi hotel csúcsminőségű lakosztályait - aranyozott vízcsapokkal, neobarokk bútorokkal, süppedős szőnyegekkel, szolid szeparékkal - már napi 212 amerikai dollártól igénybe lehetett venni. Szívesen szállnak itt meg nyugati előkelőségek, a helyi újgazdagok ide szervezik esküvői partijaikat.

Az elegáns hotelből szeptember végén Pekingből érkezett vendégek zártkörű rendezvénye napokra kiszorította a megszokott ügyfélkört. Mint kiszivárgott, a párt fegyelmi bizottságának éber munkatársai kvártélyozták be ide magukat, akik korrupciós ügyek után szimatoltak a virágzó város legfelsőbb vezetői körében. Az összejövetel eredményeként kerületi élenjárók, építészeti-tervezési felső vezetők szintjén hullani kezdtek a fejek. Az első igazán jelentős áldozat a városi pártbizottság első embere - és a politikai bizottság tagja -, a 60 esztendős Csen Liang-jü lett. A hivatalos megfogalmazások szerint azért menesztették posztjáról - és egyidejűleg persze a párt legfőbb vezető testületeiből -, mert "törvénysértő módon manipulálta a sanghaji nyugdíjalapokat", no meg mivel rokonait, barátait és üzletfeleit gazdagította a közpénzekből. Állítólag 1 milliárd - későbbi adatok szerint "csupán" 41 millió - euró értékben élt vissza pozíciójával. Amúgy csak tavaly több mint 11 ezer párttagot zártak ki a jó 70 milliós kínai kommunista élcsapatból.

A Sanghajban gomba módra szaporodó körgyűrűk útvámprojektjei és a burjánzó ingatlanpiac telekspekulációi hatalmas haszonkulccsal kecsegtetnek. A tengermelléki metropolisban közel másfél millió gépkocsi járja az utakat, és városnegyedek változtatnak arculatot a "pénzpiaci forradalomnak köszönhetően". Volt tehát mire fölfigyelni, volt mire lecsapni a pénzügyi fővárosban. Utoljára 1995-ben indítottak hasonló eljárást az akkori pekingi első ember, Csen Hszi-tung fővárosi főtitkár ellen. Később korrupciós vádakkal be is börtönözték, de máig tartja magát a szóbeszéd, hogy az akkor éppen a Sanghajból az élre emelkedett Csiang Cö-min államfő-pártfőtitkár csoportjának állhatott útjában.

Az 1949 óta országló kommunisták számára az a tét, hogyan tarthatják meg vezető szerepüket a kapitalizmus érájában, ha az ügyeskedő tartományi kiskirályok piszkos üzleti ügyei aláássák a párt tekintélyét. A hatalmát körülbástyázni kívánó elnök-pártfőtitkár Hu Csin-tao igyekszik visszaszorítani az elődjétől kényszerűen ráörökített "sanghaji csoportot", amelynek a jelek szerint kulcsembere volt a városi párttitkár. Csiang Cö-min "örökösei" ugyanis máig számos kulcspozíciót töltenek be, utóda helyettük saját bizalmasaival, főleg a valaha általa vezetett kommunista ifjúsági szervezet apparátusának kádereivel erősíti hatalmi bázisát. Ilyen az ifjú mozgalmárok köréből kikerült ideiglenes sanghaji párttitkár, a mindössze 52 éves Han Cseng is.

A múlt héten szokásos évi stratégiai ülését tartotta Pekingben a Kínai Kommunista Párt központi bizottsága. A négynapos plénumnak külön hangsúlyt adott a korrupcióellenes harc jegyében a sanghaji tisztogatás, s hogy a pártfőtitkár-elnök "harmonikus szocialista társadalom" építésére szólító doktrínáját e plénum elején az aktuális pártideológia rangjára emelték. Eszerint "csökkenteni kell Kínában a szociális különbségeket", s minden polgárnak tisztességes részt kell juttatni a fejlődés hasznából. Teendő van elég, hiszen az 1,3 milliárd lelket számláló Mennyei Birodalom belső tartományainak többségében még mindig nagy a nyomor, nem beszélve a munkanélküliség elől menekülni próbáló 150-200 milliós vándor népesség kiszolgáltatottságáról. Eközben a tengermellék, élén a sanghaji városóriással, hihetetlen ütemben fejlődik. Nem sokkal a Pekingben, tehát a politikai riválisnál 2008-ban megtartandó nyári olimpiai játékok után, 2010-ben Sanghaj lesz a World Expo házigazdája.

BENDA LÁSZLÓ

Mégis vannak amerikai sérültjei a múlt heti iráni légicsapásnak

Mégis vannak amerikai sérültjei a múlt heti iráni légicsapásnak

60 millió forinttal tartoznak a Baranya megyei pedagógusoknak

60 millió forinttal tartoznak a Baranya megyei pedagógusoknak

Tömörre kalapált új versekbe szivárog be a múlt Gergely Ágnes kötetében

Tömörre kalapált új versekbe szivárog be a múlt Gergely Ágnes kötetében

Egy nappal a békekonferencia előtt törtek ki a harcok Líbiában

Egy nappal a békekonferencia előtt törtek ki a harcok Líbiában

Radar360: Orbán kicentizte, a félig magyar kém lebukott

Radar360: Orbán kicentizte, a félig magyar kém lebukott

Dagi, bajszos, szerencsétlen: biztosan nem lehet igazi hős

Dagi, bajszos, szerencsétlen: biztosan nem lehet igazi hős