Vlagyimir Kramnyik nyerte meg a két, egymással rivalizáló nemzetközi sakkszövetség egyesítő - a "WC-vitáról" sokáig emlékezetes - világbajnoki döntőjét.

A 31 éves orosz Vlagyimir Kramnyik aligha tartja szerencsétlennek a 13-as számot: október 13-án a tizenkettedik játszmát követő rapidsorozatban az ő győzelmével ért véget a nemzetközi sakkélet 13 éve tartó megosztottsága. Az utóbbi két évtized valószínűleg legjobb sakkozója, Garri Kaszparov által létrehozott Sakkvilágszövetséget (WCA) képviselő Kramnyik a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) világbajnokát, a bolgár Veszelin Topalovot győzte le. Bár a végig szoros mérkőzés végül csak a 6:6-os állást követő rapidjátszmákban dőlt el, az oroszországi Kalmükföld fővárosában, Elisztában rendezett párviadal elsősorban mégsem a kiegyenlített erőviszonyok, hanem a párharcot megzavaró közjátékok miatt vonul be a sakktörténelembe.

A sakktábla mellett vívott csörte első, talán leglátványosabb eleme a WC-botrány volt. Miután Kramnyik az első játszmák után jelentős előnyre tett szert, az ugyancsak 31 éves Topalov és a bolgár nagymester csapatának tagjai azzal vádolták az orosz ellenfelet, hogy az a mellékhelyiségbe visszavonulva titkos csatornákon szabálytalan segítséget vesz igénybe. Magyarázatként hozzátették: a hatórás játszmák idején Kramnyik több mint negyvenszer vonult vissza saját, külön bejáratú WC-jére, ami elsősorban azért lett gyanús, mert ez volt az egyetlen olyan szeglet a verseny színhelyén, ahol nem működtek biztonsági kamerák. A verseny rendezői először elfogadták Topalov kifogásait, és bezáratták a nagymesterek magán-mellékhelyiségeit, amire Kramnyik az ötödik játszma bojkottjával válaszolt. Némi háttérben folytatott meggyőzés révén - amiben jelentős szerepet játszott Kirszan Iljumzsinov, a FIDE és egyben Kalmükföld elnöke - Kramnyik visszatért az asztalhoz, visszakapta WC-jét, ám az ötödik játszmáért járó pontot Topalovnak írták jóvá.

A 44 éves Iljumzsinov, akit saját elmondása szerint egyszer már az ufók is magukkal vittek, a toalettügy lezárta után vasmarokkal irányította a versenyt, s csírájában elfojtott minden olyan kezdeményezést, amely veszélyeztette volna nagy álma, a címegyesítés megvalósítását. Így a WC-válságnál jóval gyorsabban sikerült leszerelnie Topalov újabb vádjait: a bolgár sakkozó környezetében feltűnt, hogy Kramnyik 78 százalékban azokat a lépéseket teszi meg Topalov ellen, amelyet a Fritz 9 nevű sakkcsúcsszoftver javasolt a program használóinak. Ezt a vádat a szervezők talán egy pillanatig sem vették komolyan, főleg azok után, hogy a Kramnyik-tábor egyik elemzője bebizonyította: egy másik tornán Topalov lépései több mint 80 százalékban megegyeztek az internetes áruházak által 50 dollár körüli áron vesztegetett Fritz 9 ajánlásaival.

Valószínű, hogy a WC-ügy és a Fritz 9-es akció a két nagymester közti pszichológiai háború részét képezte - hasonló összecsapások kísérték a korábbi páros döntők egy részét is -, és úgy tűnik, hogy a szakértők által kevésbé színesnek és nagyon óvatosnak tartott Kramnyik jobban viselte a megpróbáltatásokat, mint a merészebbként számon tartott Topalov, s Kramnyik éppen kiegyensúlyozottságának köszönhette végső győzelmét.

A páros mérkőzés elvesztése egyébként azt jelenti, hogy a 2007-es mexikói sakkvilágbajnoki nyolcas döntőn Kramnyik lesz a címvédő, s szakértők szerint az elisztai vereség - bár mindkét résztvevő félmillió dollárral lett gazdagabb - rövidebb-hosszabb időre megtörheti Topalov pályájának lendületét. A 12 játszmából álló sorozat szakértő szemlélői közül egyébként többen azt is elmondták, véleményük szerint a 2000-ben Kramnyik által legyőzött Kaszparov most valószínűleg mindkét versenyzőt megverte volna. Kaszparov azonban már aligha tér vissza a világversenyekhez: az azerbajdzsáni Bakuban, örmény anya és zsidó apa gyermekeként világot látott sakkzseni most azon fáradozik, hogy megszervezze Vlagyimir Putyin orosz államfő egységes ellenzékét. Alighanem ez nehezebb feladat lesz, mint akármelyik sakkdöntő megnyerése.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

A kukaholding megkapta a tízmilliárdos számlát a fővárostól

A kukaholding megkapta a tízmilliárdos számlát a fővárostól

Üres lakásokat újít fel az ellenzéki vezetésű Terézváros, hogy aztán kiadja azokat

Üres lakásokat újít fel az ellenzéki vezetésű Terézváros, hogy aztán kiadja azokat

Meghan Markle apja hazudott Harry hercegnek

Meghan Markle apja hazudott Harry hercegnek

Kínaiaknak adta el az MNB-alapítvány Budapest egyik legdrágább telkét

Kínaiaknak adta el az MNB-alapítvány Budapest egyik legdrágább telkét

Kigyulladt tizenhat autó Gyöngyösön

Kigyulladt tizenhat autó Gyöngyösön

Szigort ígért a kormány, de ez sem akadályozta volna meg a győri gyerekgyilkosságot

Szigort ígért a kormány, de ez sem akadályozta volna meg a győri gyerekgyilkosságot