Németországban, Svédországban, Ausztriában és Dániában enyhítik a leghatékonyabban a szegénységet a szociális...

Németországban, Svédországban, Ausztriában és Dániában enyhítik a leghatékonyabban a szegénységet a szociális támogatások - hallhatták finn és brit kutatók felmérése (igaz, a németországi megszorítások előtti adatok) alapján az EU szegénység elleni konferenciájának résztvevői Tamperében. Az új tagállamokról kevesebb szó esik a tanulmányban, de Magyarország nem áll rosszul: 2003-ban 10 százalék körül volt, és ezzel a 25-ök mezőnyében a legalacsonyabbak közé tartozott a leszakadás kockázatának kitett polgárok aránya. Ez persze azzal is összefügg, hogy az EU-mérce szerinti szegénységi küszöb nem más, mint az országra jellemző közepes jövedelem 60 százaléka. Más tehát szegénynek lenni a balti államokban, ahol ez a küszöb évi 2 ezer euró körül van, és megint más a skála másik végén, Luxemburgban, ahol hivatalosan 14 ezer eurós jövedelemig lehet nyomorogni.

A tudományosság e szintje ritka kivételnek számított a tamperei összejövetelen, amelyet a féléves finn EU-elnökség egyik fontos eseményének szántak. Inkább afféle szociális munkamódszer-átadással telt az idő. Egy kis francia takarítóvállalat vezetője hosszasan ecsetelte például, hogy nem pusztán profitra törekszenek, ezért munkanélkülieket foglalkoztatnak, akik nemcsak hogy keresztnevükön szólítják egymást, de közösen vesznek részt kulturális programokon is. A magyar megfigyelőnek már csak az hiányzott, hogy mindezt bejegyzik-e a brigádnaplóba is. A műhelybeszélgetést irányító egyik szakértő, Ides Nicaise, a leuveni katolikus egyetem közgazdászprofesszora szükségesnek is érezte lehűteni a kedélyeket, megjegyezve, hogy a szociális foglalkoztatás legfeljebb átmeneti megoldás, a leszakadtakat az igazi munkaerőpiacra kellene visszajuttatni.

A szegénység elleni küzdelemben sokat számít a társadalmi szervezetek lobbizása - válaszolt a HVG kérdésére Nicaise professzor, ám kifejtette, hogy az állástalanok munkához juttatása makrogazdasági szempontból is fontos, ahogyan nem pusztán szociális jótékonyság a bevándorlók beilleszkedésének előmozdítása sem. Az Európai Unióban egyszerűen veszélybe kerülnek a nyugdíjak, ha nem dolgoznak többen - mondta. Emellett az EU-nak az Egyesült Államokkal is versenyképesnek kell lennie. Márpedig ott - mint arról néhány hónappal ezelőtti elemzésében a The Economist londoni hetilap beszámolt - sikernek bizonyult a Bill Clinton által tíz éve aláírt törvény, amely a szociális segélyezést megkurtította, a rászorulókat munkára ösztönözte. A lap szerint - miközben államilag kiegészítik azoknak az alacsony jövedelmét, akik dolgoznak - a szociális segélyben részesülők száma megfeleződött, ugyanakkor csökkent a szegénység aránya, és a legtöbb korábbi segélyezett egy kicsit jobban él, mióta munkába állt. Hollandia és Dánia immár követi az amerikai példát, a franciák és a németek pedig kissé megkésve próbálkoznak hasonló módszerekkel - summázta a lap.

Monitor

Szélső mértékek

Hat és fél millió német számára kilátástalannak tűnik a jövő: állásukat elvesztették, új munkára nincs esélyük, képzettségi szintjük alacsony. A szociálisan lecsúszottak fogékonyabbak a szélsőségekre.

Egy évvel Vajna halála után is folyamatosan alakítják át a birodalmat

Egy évvel Vajna halála után is folyamatosan alakítják át a birodalmat

Bújtatott reklámmal bombázzák a tiniket egy magyar websorozatban

Bújtatott reklámmal bombázzák a tiniket egy magyar websorozatban

Így még nem látta az ausztrál tűzvész pusztítását: előtte-utána fotók

Így még nem látta az ausztrál tűzvész pusztítását: előtte-utána fotók

Szánkóbalesetben halt meg egy 25 éves magyar nő Ausztriában

Szánkóbalesetben halt meg egy 25 éves magyar nő Ausztriában

Kézilabda-Eb: „Szerénynek kell maradni”

Kézilabda-Eb: „Szerénynek kell maradni”

Egy magyar férfi állítja, az Apple Watch mentette meg az életét

Egy magyar férfi állítja, az Apple Watch mentette meg az életét